Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Αργυροτσικνιάς-ο εντυπωσιακός κατάλευκος ερωδιός

Φωτογραφία mikebaird
Ardea Alba-αυτό είναι το επιστημονικό όνομα του μεγάλου λευκού ερωδιού. 
Ξεχωρίζει, από τους υπόλοιπους ερωδιούς, γιατί είναι ο μεγαλύτερος κι έχει  μεγάλο κίτρινο ράμφος του και μαύρα πόδια.
Φωτογραφία   mikebaird
Όταν ανοίγει τις φτερούγες του φτάνουν σε μήκος τα 165-215 εκατοστά. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πτηνό!!
Υπάρχουν τέσσερα υποείδη. Απαντώνται σε τροπικές και στις θερμές εύκρατες περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιάζουν στην εμφάνιση.
Φωτογραφία  Dario Sanches
Είναι αποδημητικά πουλιά. Ζουν σε υγρότοπους με γλυκό νερό ή θαλασσινό νερό και τρέφονται με ψάρια, βατράχους, μικρά ερπετά, έντομα και μικρά θηλαστικά. Η μέσα διάρκεια ζωής του στην άγρια φύση είναι 15 χρόνια.
Φωτογραφία  Alan Vernon
Τρυπάνε τα θύματά τους με το μακρύ, ισχυρό ράμφος τους, παραμένοντας ακίνητοι, ώστε το θήραμα να πλησιάσει τόσο όσο να το φτάνουν με το ράμφος τους.
Αξιοσημείωτη είναι η αργή, κομψή πτήση τους, κατά την οποία με αργή κίνηση μαζεύουν το λαιμό τους προς τα μέσα. Αυτή η κίνηση είναι που τους ξεχωρίζει από τους πελαργούς ή τους γερανούς.
Φωτογραφία  mikebaird
Αυτά τα πουλιά φωλιάζουν στα δέντρα και συγκεντρώνονται σε ομάδες. Είναι μονογαμικό πουλί και οι δύο γονείς επωάζουν τα 3-4 αυγά τους. Οι μικροί ερωδιοί είναι επιθετικοί ο ένας προς τον άλλον και συχνά οι ισχυρότεροι σκοτώνουν τους ασθενέστερους.

Φωτογραφία  Dario Sanches
Αν και δεν θεωρείται απειλούμενο είδος, εντούτοις έχουν υπάρξει χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες είχε απειληθεί. 
Για λόγους μόδας, πολλοί ερωδιοί αποδεκατίστηκαν από κυνηγούς, για τα φτερά τους, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κυρίες στα καπέλα τους, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι πληθυσμοί τους κατά 95%. 
Σήμερα οι προοπτικές είναι πολύ πιο φωτεινές. Τα πουλιά έχουν νομική προστασία και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Φωτογραφία  Finger Food
Πηγή  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...