Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Trogons-οι άγνωστοι συγγενείς των κετσάλ

Φωτογραφία Cláudio Dias Timm
Δεν είναι τόσο γνωστά, όσο τα ξαδέλφια τους τα κετσάλ, είναι όμως κι αυτά πολύχρωμα και τα συναγωνίζονται στην ομορφιά. Ονομάζονται Trogons, ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Trogonidae) και υπάρχουν 39 είδη, σε οκτώ γένη. Τα πουλιά αυτά κατοικούν στα τροπικά και υποτροπικά δάση όλου του κόσμου. Τρέφονται με έντομα και φρούτα.  Φωλιάζουν μέσα σε τρύπες που κάνουν στους κορμούς των δέντρων κι εκεί γεννούν 2-4 αυγά.
Φωτογραφία  alschim
Φωτογραφία  Frank.Vassen
Τα trogons, όπως και τα κετσάλ, είναι μοναχικά και σπάνια πουλιά και λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία τους. Είναι όμως ιδιαίτερα δημοφιλή για τους παρατηρητές πουλιών. Είναι εντελώς απρόθυμα στο να πετούν, παρόλο που μπορούν να πετούν γρήγορα. Η έλλειψη δραστηριότητας είναι πιθανόν ένας τρόπος άμυνας έναντι των θηρευτών τους. 
Φωτογραφία Patty McGann
Φωτογραφία john norton
Παρατηρητές πουλιών έχουν αναφέρει μια παράξενη συμπεριφορά των πουλιών αυτών: έχουν πάντα γυρισμένη προς τους παρατηρητές τους την λιγότερο έντονα χρωματισμένη πλευρά τους, ενώ το κεφάλι τους, που μπορούν να το περιστρέφουν κατά 180 μοίρες, όπως οι κουκουβάγιες, κοιτά πάντα προς το μέρος του παρατηρητή τους.
Φωτογραφία Lip Kee Yap

Φωτογραφία  claphoteau
Φωτογραφία  Cláudio Dias Timm

Φωτογραφία  Tim Harding
Φωτογραφία  Lip Kee
Φωτογραφία Bernard DUPONT
Φωτογραφία Matt MacGillivray
Φωτογραφία Dominic Sherony
Φωτογραφία  Dominic Sherony
Φωτογραφία   Lip Kee
Φωτογραφία  Michael Woodruff
Φωτογραφία  Dominic Sherony
Φωτογραφία Dominic Sherony

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...