Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το παραδοσιακό χωριό Κοσμάς στην Αρκαδία

Ο Κοσμάς είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας.
Αποτελεί την έδρα της κοινότητας Κοσμά, της μοναδικής κοινότητας του νομού.  
Ο Κοσμάς είναι ένα φυσικό τοπίο από μόνος του. Αποτελεί ιδανικό μέρος για να εκδράμουν οι φυσιολάτρες. Βρίσκεται σε μία καταπράσινη πλευρά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, η οποία είναι κυριολεκτικά πλημμυρισμένη από έλατα. 
Η θέα είναι φοβερή είτε βρισκόσαστε στον προφήτη Ηλία και ατενίζετε μέχρι τις Σπέτσες είτε βρισκόσαστε στο κιόσκι και έχετε στα πόδια σας την Λακωνία. 
Εάν κατορθώσετε να πάτε και στο παρατηρητήριο, οι φήμες λένε πως τις ημέρες που επικρατεί ξαστεριά η ματιά σας μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την Μήλο.

Φωτογραφία dim

Ο Κοσμάς απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό , 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και 24 χιλιόμετρα από την Σκάλα και βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας.
Η διαδρομή από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά είναι συναρπαστική, καθώς περνά μέσα από μοναδικές ομορφιές. Ο δρόμος διασχίζει πρώτα το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, όπου συναντάμε το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελώνας, το οποίο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα και μπαίνει σε ένα πανέμορφο ελατόδασος. 
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελώνας
Φωτογραφία AlMare
Εξ' ίσου συναρπαστική είναι και η διαδρομή προς το κοντινό πανέμορφο οροπέδιο του Πάρνωνα, στα όρια με την Λακωνία. Και οι δύο διαδρομές, από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά και από τον Κοσμά προς το οροπέδιο του Πάρνωνα, θεωρούνται από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Πελοποννήσου. 
Η καρδιά του χωριού χτυπά στην κεντρική πλατεία του , όπου βρίσκεται και η εκκλησία του. Χαρακτηριστικό της είναι τα τεράστια πλατάνια που την περιβάλουν και τα φημισμένα για τον μπακλαβά τους καφενεδάκια.
Σύμφωνα με τους ντόπιους τα πλατάνια φυτεύτηκαν το 1883. 

Ο Κοσμάς διαθέτει Δημοτικό σχολείο και κοινοτικό κατάστημα. Στο κτίριο της κοινότητας στεγάζονται βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή και πινακοθήκη. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αναργύρους. Τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα, ενώ οι Κοσμίτες είναι φημίζονται για τις πέτρινες κατασκευές τους.
Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Κοσμάς εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Σελινούς και ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Το 1592 αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Κοσμάς σε μια επιστολή του μητροπολίτη Μονεμβασίας Γεννάδιου.
Ιστορικές αναφορές υπάρχουν για τη συμμετοχή των κατοίκων του Κοσμά τόσο στην Ελληνική επανάσταση του 1821 όσο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Το 1944 το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας και αργότερα κατά τον ελληνικό εμφύλιο λεηλατήθηκε. Ξαναχτίστηκε όμως αργότερα.
Όπως φεύγει κάποιος από τον Κοσμά για Λακωνία θα συναντήσει το μνημείο του Φεστούτσιου το οποίο συμβολίζει τον δυναμικό αντιστασιακό αγώνα των κατοίκων του Κοσμά κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Πηγές:  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...