Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η λίμνη Tekapo και τα ανθισμένα λούπινα

Η λίμνη Tekapo βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και είναι το όνειρο κάθε φωτογράφου.
Το τοπίο της λίμνης είναι ειδυλλιακό: χιονισμένες βουνοκορφές, τυρκουάζ νερά, ένα όμορφο εκκλησάκι χτισμένο στις όχθες της. 
Τα στοιχεία αυτά κάνουν τη λίμνη δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Φωτογραφία drbakker
Η ομορφιά του τοπίου ενισχύεται κάθε χρόνο, από τα μέσα του Νοεμβρίου έως τον Ιανουάριο, από τα ανθισμένα πολύχρωμα λούπινα.
Το λούπινο και ειδικότερα η ποικιλία Lupinus polyphyllus είναι ένα φυτό ευρέως διαδεδομένο στη Νέα Ζηλανδία. Είναι γνωστό ως "λούπινο Russell" και καλύπτει μεγάλες εκτάσεις σε κάθε περιοχή: δίπλα σε δρόμους, σε λιβάδια, σε κοίτες ποταμών. 
Φωτογραφία fisky99
Η εξάπλωση του φυτού στη χώρα αυτή δεν ήταν τυχαία. Τα λούπινα Russel εισήχθησαν το 1958 και εξαπλώθηκαν με τη βοήθεια οδηγών τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι έριχναν σπόρους στις περιοχές από τις οποίες περνούσαν και οι τουρίστες χαρακτήριζαν μονότονες.
Τώρα πια, μια πανδαισία χρωμάτων-κόκκινο, μωβ, μπλε, πορτοκαλί, κίτρινο ροζ ή λευκό-ομορφαίνουν τις περιοχές αυτές και κάνουν την λίμνη Tekapo ακόμα πιο εκθαμβωτική. 
Οι φωτογραφίες το επιβεβαιώνουν!

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Baigas-η πιο αρχαία φυλή της κεντρικής Ινδίας

Στις πολιτείες Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Chhattisgarh και Jharkhand της κεντρικής Ινδίας συναντάμε μια φυλή ανθρώπων, την πιο αρχαία φυλή αυτόχθονων της κεντρικής Ινδίας, τους Baiga. Οι Baiga ζουν στα τροπικά δάση διατηρώντας τις παραδόσεις των προγόνων τους. Γενετικά, φαίνεται ότι συνδέονται με τους Ινδο-Αυστραλούς Αβορίγινες.
Οι άνθρωποι της φυλής είναι λάτρεις και προστάτες του δάσους και της φύσης. Πιστεύουν ότι είναι υποχρέωσή τους, kartavya όπως λένε στη γλώσσα τους, να ζήσουν κοντά στη Μητέρα Φύση και να την προστατέψουν από την καταστροφή.
Φωτογραφία The Sierra Club
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
  Εφαρμόζουν εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας της γης, στις δασικές περιοχές που ζουν. Λένε ότι ποτέ δεν όργωσαν τη γη, γιατί θα ήταν σαν να γρατζουνούν το στήθος της μητέρας τους. Πως θα μπορούσαν άραγε να ζητούν από τη Μητέρα Γη να παράγει τρόφιμα από το ίδιο κομμάτι της, ξανά και ξανά, αφού θα είχε αποδυναμωθεί;;
Φωτογραφία wietsej
Φωτογραφία The Sierra Club
Αυτός είναι ο λόγος που οι Baigas ζουν μια ημι-νομαδική ζωή. Ασκούν μια μορφή καλλιέργειας, που ονομάζεται Bewar-κόβω και καίω- από σεβασμό και όχι από επιθετικότητα. Με την τεχνική αυτή, καθαρίζουν ένα κομμάτι γης, αυτό που θέλουν να καλλιεργήσουν, βάζοντας φωτιά η αποψιλώνοντάς το. Όταν η γη δεν αποδίδει πλέον, αλλάζουν περιοχή. 
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Οι Baigas κατά το παρελθόν ήταν φύλακες και προστάτες του φυσικού κόσμου, τότε που οι "πολιτισμένοι" άνθρωποι φοβούνταν να πλησιάσουν στην πυκνή ζούγκλα. Τρομοκρατούνταν και δείλιαζαν λόγω της παρουσίας των "τριών διαβόλων": τους Baiga, τις τίγρεις και την ελονοσία.
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Οι άνθρωποι της φυλής στην περιοχή Madhya Pradesh είναι γνωστοί για τον μοναδικό πολιτισμό τους. Δεν αλληλεπιδρούν με άλλες φυλές, προσπαθούν να μην έχουν πρόσβαση στην παιδεία, τρώνε μόνο μέσα στην κοινότητά τους. Όταν πεθάνει ένα μέλος μιας οικογένειας αφήνουν το σπίτι στο οποίο αυτή έμενε και χτίζουν ένα καινούριο. 
Φωτογραφία ht_rupesh 
Η ζωή τους είναι σε απόλυτη εξάρτηση με τη ζούγκλα και δεν συμμετέχουν στην συλλογή των φύλλων tendu patta, δηλαδή των φύλλων του ινδικού έβενου που χρησιμοποιούνται για να τυλίγουν τον καπνό των τσιγάρων.Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι τα πολύχρωμα και περίτεχνα τατουάζ με τα οποία οι γυναίκες της φυλής στολίζουν το σώμα τους. Χρησιμοποιούν υλικά που βρίσκουν στα δάση, στα οποία ζουν. Η γνώση της τεχνικής περνά από γενιά σε γενιά. 
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
 Στο παρελθόν, οι Baigas μιλούσαν μια Ινδο-αυστραλιανή διάλεκτο που συνδεόταν με τη γλώσσα των Αυστραλών αβορίγινων και η οποία έχει πλέον εξαφανιστεί. Η διάλεκτος που μιλούν σήμερα είναι μια μορφή της γλώσσας Χίντι, της επίσημης γλώσσας της Ινδίας.
Όσον αφορά στη θρησκεία τους, είναι κατά κύριο λόγο ανιμιστές. Κύρια θεότητά τους είναι η Bura Deo, στην οποία τον Μάιο προσφέρουν κατσίκες, πουλερικά, καρύδες και οινοπνευματώδη ποτά. Λατρεύουν επίσης θεότητες για την προστασία του χωριού, για την προστασία από τις αρρώστιες και τα ατυχήματα και τη θεότητα της βροχής.
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Φωτογραφία Yajuvendra Upadhyaya
Ίσως, αν δείχναμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην βαθιά, αρχαία γνώση τους και τους ακούγαμε, να μαθαίναμε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι της ζούγκλας προσεγγίζουν τη φύση.
Πηγές 1 2 3 4

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι ναοί Khajuraho στην Ινδία

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ινδία, βρίσκεται στο Khajuraho, μια πόλη στο ινδικό κρατίδιο του Madhya Pradesh, 620 χλμ. νοτιοανατολικά από το Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας. Στο Καζουράχο βρίσκεται η μεγαλύτερη ομάδα μεσαιωνικών ναών του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, που είναι γνωστοί για τα γλυπτά με τα οποία είναι διακοσμημένοι, τα οποία έχουν θέμα τους ερωτικές σκηνές.
Οι ντόπιοι κάτοικοι γνώριζαν από παλιά την ύπαρξη των ναών. Οι Άγγλοι όμως την ανακάλυψαν τον 19ο αιώνα μετά από υποδείξεις των κατοίκων της περιοχής.
Οι ναοί χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Chandella, σε χρονικό διάστημα 200 χρόνων, από το 950-1150 π.Χ. Αρχικά, υπήρχαν περισσότεροι από 80 ναοί ινδουϊστών, εκ των οποίων μόνο 22 διατηρούνται έως σήμερα, διάσπαρτοι σε μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Ο ναός Lakshmana 
 Φωτογραφία Christopher Voitus
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
 Φωτογραφία Antoine Taveneaux
Οι ναοί Khajuraho είναι κατασκευασμένοι από ψαμμίτη. Οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποίησαν κονίαμα.  Οι πέτρες και οι σύνδεσμοι συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Οι κίονες και τα επιστύλια χτίστηκαν με ογκόλιθους που ζύγιζαν μέχρι 20 τόνους.
Τα γλυπτά των ναών απεικονίζουν ανθρώπους, ανθρώπινα σώματα και τις αλλαγές αυτών, τα γεγονότα της ζωής. Περίπου το 10% των γλυπτών έχουν θέματα αισθησιακά και συχνά σεξουαλικά. Δεν απεικονίζουν θεότητες, αλλά μάλλον σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ανθρώπων.
Ο ναός Dulhadeo 
 Φωτογραφία Marcin Białek
Φωτογραφία Rajenver
Φωτογραφία Rajenver
Οι ερωτικές απεικονίσεις προορίζονταν για συγκεκριμένα τμήματα των ναών. Τα υπόλοιπα τμήματα καλύπτονται από απεικονίσεις άλλων πτυχών της ζωής, κοσμικής και πνευματικής.  Τα γλυπτά απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και δραστηριότητες άλλων όντων. Για παράδειγμα, απεικονίζονται γυναίκες την ώρα που βάφονται ή να χτενίζουν τα μαλλιά τους, μουσικοί, αγγειοπλάστες, αγρότες κ.ά.
Ο ναός Devi Jagadambi
 Φωτογραφία Marcin Białek  
 Φωτογραφία Rajenver
 Φωτογραφία Rajenver
 Φωτογραφία Rajenver
 Ο Ναός Kandariya Mahadeva είναι ο μεγαλύτερος και διακοσμημένος με πολλά γλυπτά, που είναι από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ινδικής τέχνης. Είναι ινδουιστικός ναός και χτίστηκε περίπου το 1.000 π.Χ. Ο κύριος πύργος του ναού, η κορυφή του (Sikhara, κατά τους Ινδουιστές είναι το πιο σημαντικό και ορατό μέρος του ναού) έχει ύψος 31 μέτρα και συμβολίζει το όρος Kailash των Ιμαλαίων, εκεί όπου κατοικεί ο θεός Σίβα. Περιβάλλεται από 84 μικρούς πυργίσκους. Μέσα στο ναό υπάρχει μια μαρμάρινη αναπαράσταση του θεού Σίβα. Το εξωτερικό του είναι διακοσμημένο με περισσότερα από 646 αγάλματα. Τα ερωτικά στοιχεία δεν καλύπτουν όλο το ναό και δεν συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα 226 που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού.
Σήμερα, οι ναοί αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα του Ινδικού αρχιτεκτονικού στυλ κι έχουν κερδίσει δημοτικότητα λόγω της απεικόνισης της σεξουαλικής ζωής,  κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η Ομάδα των μνημείων Khajuraho έχει καταχωρηθεί στη λίστα της UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, και θεωρείται ότι είναι ένα από τα «επτά θαύματα» της Ινδίας. Οι ναοί αντιπροσωπεύουν μια μοναδική καλλιτεχνική δημιουργία, τόσο για την εξαιρετικά πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους όσο και για την διακόσμησή τους με τα εκπληκτικής ποιότητας γλυπτά.
Οι ναοί Varaha και Lakshmi 
Φωτογραφία Darshanadakane
Ο ναός Nandi
Φωτογραφία Rajenver
Ο ναός Chaturbhuja 
Φωτογραφία Sfu
Ο ναός Vishvanath 
Φωτογραφία Airunp
Πηγές 1 2

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Γένους θηλυκού (φωτογραφικό αφιέρωμα)

Αποδοχή, καταδεκτικότητα, τρυφερότητα, γνώση, διαίσθηση, ομορφιά μα και δύναμη, ενέργεια, λάμψη πνεύματος, ροή. 
Φέρουσα ζωή. 
Σε όλες τις ιστορικές περιόδους και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης η ανθεκτικότητά της, το μυαλό της, η σοφία της δίνει τροφή στον κόσμο. Η ευαισθησία της απαλύνει πόνους. Η εξυπνάδα της δίνει λύσεις. 
Είτε άνθος είτε κάκτος, στηρίζει ακόμα αυτόν τον κόσμο που «γερνάει». 
Γυναίκες που βαστάζουν κι αυτές στο δικό τους μέτρο, με τον δικό τους τρόπο τη ζωή, κάτι σαν το μάρσιπο που κουβαλούν οι μητέρες τα παιδιά τους.
Γυναίκες του κόσμου!

Φωτογραφία Yann