Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Οι κοτσίδες των κυριών

Σπειρανθές ονομάζεται ένα γένος με ορχιδέες που απαντώνται στην Αμερική, την Ευρασία και την Αυστραλία. Οφείλει το όνομά του στον τρόπο που είναι διατεταγμένα τα άνθη των φυτών, τα οποία σχηματίζουν σπειροειδή ταξιανθία.
Οι ορχιδέες τους γένους, περίπου 42-45 είδη, έχουν την κοινή ονομασία "οι κοτσίδες των κυριών". Είναι πολυετείς πόες με σαρκώδες ριζικό σύστημα. Τα άνθη είναι συνήθως λευκά ή κίτρινα, ενώ υπάρχει ένα είδος που έχει ροζ-μωβ λουλούδια.
Ονόματα όπως: η καλοκαιρινή, η μοναχική, η κινέζικη, η αρωματική, η φθινοπωρινή, η λαμπερή κ.ά. έχουν δοθεί στις ορχιδέες του γένους αυτού. Σχετίζονται με την περίοδο της ανθοφορίας τους, το χρώμα τους, το μέγεθός τους ή τον τόπο όπου ευδοκιμούν.
Εγγραφή αφιερωμένη στις σπειροειδείς ορχιδέες και υπέροχες φωτογραφίες για να τις απολαύσουμε.
Φωτογραφία  peroxisome
Φωτογραφία  ¨Weston¨
Φωτογραφία  pajarero
Φωτογραφία  Kerry Wixted
Φωτογραφία Sphl
Φωτογραφία  Gaetan L
Φωτογραφία  Brujo
Φωτογραφία  alain.maire
Φωτογραφία  Native Orchids
Φωτογραφία  Lora Black
Φωτογραφία  plunk2009
Φωτογραφία amorphophallus2001
Φωτογραφία 王錦堯 (キラ)

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ennedi- O Μυστικός Κήπος της Σαχάρας

Ταξίδι στην έρημο της Σαχάρας, στο οροπέδιο Ennedi, σε μια από τις πιο δύσβατες περιοχές της Σαχάρας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Τσαντ και αποτελεί ένα προπύργιο από ψαμμίτη στη μέση της Σαχάρας.
Η άμμος της Σαχάρας κυκλώνει το οροπέδιο από παντού. Μέσα στο άγονο και άγριο τοπίο του οροπεδίου υψώνονται εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί: βράχοι ψαμμίτη, στήλες, εκατοντάδες φυσικές αψίδες, συγκρίσιμοι με αυτούς στην περιοχή της Γιούτα και της Αριζόνας των ΗΠΑ.
 Η Αψίδα Aloba, με ύψος 120 μέτρων και άνοιγμα τόξου 77 μέτρων, είναι μια από τις υψηλότερες φυσικές αψίδες στον κόσμο,
Φωτογραφία  Tekenessi
Η Μικρή Aloba με ύψος 39 μέτρα και άνοιγμα τόξου 9 μέτρα,
Ο Βράχος των Πέντε Αψίδων είναι ένας ιδιαίτερος σχηματισμός: αποτελείται από πέντε καμάρες που η μεγαλύτερη έχει άνοιγμα 19,2 μέτρα και ύψος 22,6 μέτρα,
Ο Βράχος Μάσκα, έχει δύο ανοίγματα σαν μάσκα προσώπου, εξ ου και το όνομα κ.ά.
Τη μονοτονία και την αγριάδα του τοπίου σπάνε μικροί υγρότοποι, που σχηματίζονται από υπόγεια νερά. Ονομάζονται Guelta και η πιο διάσημη στη Σαχάρα είναι η Guelta d'Archei. Η Guelta d'Archei είναι ένα άγονο μέρος. Δεν υπάρχουν δρόμοι ή μονοπάτια που να οδηγούν εδώ. Το ταξίδι σε αυτά τα μέρη απαιτεί όχημα 4χ4 και διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μέρες από την Ντζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ.
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Η περιοχή του οροπεδίου κατοικείται από ημι-νομάδες, κυρίως μουσουλμάνους που μιλούν τη διάλεκτο Dazaga. Ζουν σε μόνιμα χωριά κατά τη διάρκεια των βροχών, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά διασκορπίζονται για την ξηρή περίοδο. Ζουν από τα κοπάδια τους-καμήλες, άλογα, γαϊδούρια, πρόβατα και αίγες. Χουρμαδιές, κριθάρι, κεχρί και σιτάρι αναπτύσσονται στις οάσεις.
Φωτογραφία  A.Bielecki
Αυτός ο έρημος και άγριος τόπος είναι πλούσιος σε πανίδα. Φιλοξενεί τον κροκόδειλο της ερήμου, είδος που κάποτε υπήρχε σε όλη τη Σαχάρα, σε μια εποχή που αφθονούσαν οι βροχοπτώσεις. Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του πληθυσμού των κροκοδείλων που επιβιώνουν εδώ είναι ο νανισμός, χαρακτηριστικό που αναπτύσσεται λόγω της απομόνωσής τους και  κάνει τα ζώα αυτά ασυνήθιστα. Απειλούνται με εξαφάνιση κι επιβιώνουν στους μικρούς υγρότοπους που υπάρχουν μέσα στα φαράγγια του οροπεδίου, όπως η Guelta d'Archei.
Εδώ επιβίωναν μέχρι τη δεκαετία του 1940, οπότε και εξαφανίστηκαν, τα λιοντάρια της Σαχάρας. Επίσης, στις απομονωμένες περιοχές του οροπεδίου Ennedi, μπορεί να εξακολουθούν να ζουν στην άγρια φύση οι αντιλόπες Oryx dammah, όσες τουλάχιστον υπάρχουν ακόμα. Αλλά και η τίγρης του Ennedi μπορεί ακόμα να επιβιώνει εδώ, ένα ζώο για το οποίο υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξή του και μάλιστα για δύο διαφορετικά είδη, χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά.
Παραδείγματα πετρογλυφικών και βραχογραφιών έχουν βρεθεί στην περιοχή, όπως π.χ. στον "χαμένο τόπο"  Niola Doa. Διακοσμούν τους βράχους που, λόγω του ξηρού κλίματος της ερήμου, έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων. Σημάδια ανθρώπων που κατοίκησαν κάποτε σε αυτό τον άγριο τόπο κι άφησαν την δική τους κληρονομιά.
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Φωτογραφία  THE NATURE OF THE WORLD
Το οροπέδιο Ennedi είναι μια περιοχή του πλανήτη που εμπνέει δέος. Λόγω της ιδιαίτερης ομορφιά του αποκαλείται "Μυστικός Κήπος της Σαχάρας". Είναι ένας τόπος άγνωστος για τους περισσότερους. Η δύσκολη πρόσβαση, οι πολιτικές αναταραχές, η φτώχεια, η έλλειψη τουριστικών υποδομών είναι οι κυριότερες αιτίες.
Φωτογραφία josephescu
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Φωτογραφία marches-lointaines.com
Πηγές 1 2 3 4 

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι πανέμορφες πεταλούδες Μόρφω

Μορφώ είναι ένα από τα προσωνύμια της θεάς Αφροδίτης. 
Το όνομα αυτό δόθηκε και σε ένα γένος πεταλούδων, που αριθμεί περισσότερα από 29 είδη και 147 υποείδη. Πεταλούδες όμορφες και εντυπωσιακές, με λαμπερό μπλε χρώμα στα φτερά τους που ιριδίζει. 
Οι πεταλούδες Μόρφω εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Αμερική, καθώς και στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Πολλές πεταλούδες του γένους έχουν ιριδίζων χρώμα, μπλε ή πράσινο. Αυτό το χρώμα όμως υπάρχει μόνο στην πάνω πλευρά των φτερών τους. Η κάτω πλευρά έχει συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Σε αυτό οφείλεται και το όνομά τους-Μόρφω, δηλαδή αυτός που μπορεί να αλλάξει, να τροποποιηθεί. Το χρώμα τους δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας χρωστικής, αλλά οφείλεται στις μικροσκοπικές κλίμακες που υπάρχουν στα φτερά τους και οι οποίες αντανακλούν το φως.
Φωτογραφία Harald Süpfle
Τα ονόματα που έχουν δοθεί σε πολλά είδη και τις ομάδες τους,  είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Ονόματα, όπως: Ιφιμέδεια, Ηρακλής, Εκάβη. Τηλέμαχος, Θησέας, Πολύφημος, Μενέλαος, Αθηνά, Λαέρτης, Ελένη κ.ά. 
Φωτογραφία Calculus-ice
Το άνοιγμα των φτερών των πεταλούδων Μόρφω κυμαίνεται από 7,5-20 εκατοστά. Η Morpho rhodopteron είναι η μικρότερη και η Morpho hecuba-Μόρφω Εκάβη ή και Μόρφω ηλιοβασίλεμα,  η μεγαλύτερη του γένους. 
Αυτή που βλέπετε στις δύο επόμενες φωτογραφίες είναι η Μόρφω Πηλείδης (οι δύο όψεις της), μια πεταλούδα που βρίσκεται στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, στη βόρεια Νότια Αμερική, την Παραγουάη και το Τρινιντάντ. Οι πεταλούδες αυτές κολλάνε σε ομάδες μεταξύ τους για να αποτρέψουν τους θηρευτές τους.
Φωτογραφία  Silvia EGM
Φωτογραφία  Jan Miřacký
Το εκθαμβωτικό μπλε χρώμα των φτερών μιας πεταλούδας Μόρφω φαίνεται σαν φάρος που αναβοσβήνει την ώρα που η πεταλούδα πετάει και ανοιγοκλείνει τα φτερά της. Αυτό γίνεται γιατί το λαμπρό μπλε του πάνω μέρους των φτερών της εναλλάσσεται με το σκούρο χρώμα του κάτω μέρους.
Φωτογραφία  Throkda
Η εναλλαγή του χρώματος είναι το όπλο της πεταλούδας απέναντι στα πουλιά. Είναι δύσκολο για ένα πουλί να ακολουθήσει την πτήση της. Ακολουθεί ένα λαμπρό μπλε έντομο, αλλά η Μόρφω κλείνει τα φτερά της κι έτσι εμφανίζεται το σκούρο καφέ χρώμα. Η αναζήτηση του πουλιού για τροφή αποτυγχάνει!

Δείτε το υπέροχο χρώμα της Μόρφω Δηιδάμια!  
Φωτογραφία COLOMBIA Birding (Diego Calderon)
Η Δηιδάμεια είναι μια μεγάλη πεταλούδα με άνοιγμα φτερών 15-17 εκατοστών. Βρίσκεται στο Παναμά, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, το Σουρινάμ, τη Βολιβία, την Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία. Το αρσενικό είναι αυτό που έχει το λαμπερό μπλε χρώμα, ενώ το θηλυκό έχει σκούρο χρώμα.
Φωτογραφία  joeandersun  
Η πεταλούδα που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω είναι η Μόρφω Πολύφημος, μια λευκή πεταλούδα του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Είναι μία από τις λίγες πεταλούδες Μόρφω που έχουν λευκό και όχι μπλε χρώμα.
Φωτογραφία  anjoudiscus
Οι πεταλούδες αυτές είναι ημερόβιες και απαντώνται και ζουν σε υψόμετρα έως και 1.400 μέτρα. Τα αρσενικά περνούν την ώρα τους "περιπολώντας" μέσα στα δάση και κατά μήκος των ποταμών. Είναι εδαφικά έντομα και θα κυνηγήσουν κάθε αντίπαλο που θα εισέλθει στην περιοχή τους. Ζουν συνήθως μόνες τους, με εξαίρεση την περίοδο του ζευγαρώματος.

Η Μόρφω Μενέλαος, που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου, από τον Κάρολο Λινναίο, τον Σουηδό βοτανολόγο που είναι γνωστός με τον τίτλο «πατέρας της ταξινόμησης».
Φωτογραφία www.martin-valliere.net
Οι πεταλούδες Μόρφω έχουν μεγάλη αξία και ιδιαίτερα για τους συλλέκτες. Για ορισμένους μάλιστα είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Διάσημες συλλογές είναι: του Βρετανού εντομολόγου Dru Drury, του Ολλανδού πλούσιου εμπόρου Teyler Pieter van der Hulst, του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Νικόλαου Μιχαήλοβιτς κ.ά.

Αυτή που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία είναι η Μόρφω Αχιλλέας, ένα ευρέως διαδεδομένο είδος, που απαντάται από την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα και νότια κατά μήκος των Άνδεων, στο Περού και τη Βολιβία. Δύο μεγάλες, κάθετες μπλε λωρίδες φωτίζουν τα φτερά της, ενώ η κάτω πλευρά τους έχει καφετί χρώμα με μπλε, κίτρινα και κόκκινα ομόκεντρα δαχτυλίδια.
Φωτογραφία  sven76
Φωτογραφία  stavioni
Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας Μόρφω  διαρκεί 115 ημέρες. Οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα μικρά πράσινα αυγά, που μοιάζουν με δροσοσταλίδες. Οι καφε-κόκκινες κάμπιες, με πράσινες ή κίτρινες βούλες στην πλάτη τους, έχουν μικρά τριχίδια και εκκρίνουν ένα υγρό, αν διαταραχθούν, το οποίο έχει πολύ άσχημη μυρωδιά. Αυτή είναι η άμυνά τους έναντι των θηρευτών τους. 
Φωτογραφία  cyanocorax
Φωτογραφία  Cláudio Timm
Οι πανέμορφες πεταλούδες Μόρφω είναι από τα πιο εκπληκτικά πλάσματα των τροπικών δασών. Απειλούνται όμως από την αποψίλωση των δασών και τον κατακερματισμό των οικοτόπων τους. Οι άνθρωποι αποτελούν επίσης μια άμεση απειλή γι΄αυτό το θεαματικό πλάσμα, γιατί η ομορφιά του προσελκύει καλλιτέχνες και συλλέκτες απ' όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία  Geoporter
Φωτογραφία Hectonichus
Φωτογραφία  txdiscoverygard
Φωτογραφία  rhutch
Φωτογραφία  Throkda
Φωτογραφία  Kiasog
Φωτογραφία  alain.maire
Φωτογραφία Cubero 57
Φωτογραφία Cubero 57
Φωτογραφία www.martin-valliere.net
Πηγές 1 2 3