Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Όμορφα, ασυνήθιστα κοράλλια

Από τους παλαιότερους οργανισμούς στον πλανήτη  είναι τα κοράλλια. Υδρόβιοι οργανισμοί, που έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού συμπαγούς εξωτερικού σκελετού που συνήθως είναι ασβεστολιθικός. 

Εικόνες σαν κι αυτή παρακάτω, από τους πανέμορφους και πολύχρωμους κοραλλιογενείς υφάλους, κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο. Η ποικιλομορφία των κοραλλιών, σε σχήματα και χρώματα, ομορφαίνει τους βυθούς των ωκεανών και η ύπαρξη κοραλλιογενών υφάλων είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Φωτογραφία Toby Hudson
Με την εγγραφή αυτή θα δούμε φωτογραφίες όμορφων και ασυνήθιστων κοραλλιών, που το όνομά τους είναι ενδεικτικό της μορφής τους.

Το μανιτάρι
Φωτογραφία Brocken Inaglory
Οι κολώνες
Φωτογραφία  jsj1771
Τα κέρατα του ελαφιού
Φωτογραφία  Warddr
Ο εγκέφαλος
Φωτογραφία  Bluemask
Τα κίτρινα μολύβια
Φωτογραφία George Stoyle
Τα πορτοκαλί κύπελλα
Φωτογραφία  Benthichi
Το κουνουπίδι
Φωτογραφία  Ahmed Abdul Rahman
Τα κέρατα της άλκης
Η φωλιά των πουλιών
Φωτογραφία Faol
Γνωρίζετε ότι:
Το 10% των κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη είναι νεκροί;;
 Το 60%  είναι σε κίνδυνο λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας;;
Το 80% των κοραλλιογενών υφάλων της νοτιοανατολικής Ασίας είναι σε κίνδυνο;;
Πάνω από το 50% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως μπορεί να καταστραφεί έως το 2030;;

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Γνωριμία με το χαριτωμένο quokka

Το quokka είναι ένα μικρό μαρσιποφόρο ζώο που απαντάται στα μικρά νησιά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας. Φυτοφάγο, κυρίως νυκτόβιο, με βάρος από 2,5-5 κιλά, μήκος 40-54 εκατοστά και μια μακριά ουρά που φτάνει τα 25-30 εκατοστά. Μοιάζει πολύ με ένα μικρό καγκουρό και μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί σε μικρά δέντρα και θάμνους.
Το quokka ήταν ένα από τα πρώτα θηλαστικά που αντίκρισαν οι Ευρωπαίοι όταν έφτασαν στην Αυστραλία. Υπάρχουν αναφορές ναυτικών (το 1658 και 1696) για "μια άγρια γάτα" ή για "γίγαντες αρουραίους".
Η Κόκκινη Λίστα της IUCN κατατάσσει το quokka ως ευάλωτο λόγω της μείωσης των πληθυσμών και την απώλεια των ενδιαιτημάτων από την υλοτομία και την ανάπτυξη. Αλεπούδες, σκύλοι και γάτες αποτελούν απειλή για τα μικρά μαρσιποφόρα στην ηπειρωτική χώρα.  Στο νησί Rottnest, που είναι απαλλαγμένο από τις αλεπούδες, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός τους. 
Φωτογραφία  mackerelstripes
Το χαρακτηρίζουν ως το πιο ευτυχισμένο ζώο του πλανήτη λόγω της χαμογελαστής έκφρασης στο πρόσωπό του. Δεν ξέρω αν είναι ευτυχισμένο, σίγουρα όμως είναι χαριτωμένο.
Φωτογραφία mustafagavsar
Φωτογραφία Special Kylie
Φωτογραφία  katherine_rock_photos


Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ένα εκπληκτικό παγόβουνο

Θαυμάστε ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης στο Pleneau Bay, στην Ανταρκτική. 
Ένα εκπληκτικό παγόβουνο!!


Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Σε εξωτικά νησιά

Ο απέραντος ωκεανός, τα γαλαζοπράσινα νερά, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, η ποικιλόχρωμη θαλάσσια ζωή, οι λευκές αμμουδερές παραλίες, η εξωτική βλάστηση, το τροπικό κλίμα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τα εξωτικά νησιά του πλανήτη μας. Σε αυτά θα ταξιδέψουμε και θα θαυμάσουμε από ψηλά, για άλλη μια φορά, τον εκπληκτικό καλλιτέχνη που λέγεται φύση και τα έργα του!

Μπόρα Μπόρα
Η Μπόρα Μπόρα είναι είναι υπόλειμμα ενός σβησμένου ηφαιστείου και έχει δύο κορυφές, το όρος Παχία και το όρος Οτεμάνου, το ψηλότερο με ύψος 727 μέτρων. Περιβάλλεται από μια λιμνοθάλασσα και ένα κοραλλιογενή ύφαλο. Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με πολυτελή θέρετρα που έχουν χτιστεί σε motu (μικρά νησιά) γύρω από τη λιμνοθάλασσα.
Παλάου
Φωτογραφία  ippei + janine
Τα νησιά Παλάου αποτελούν μέρος του αρχιπελάγους των Καρολίνων Νήσων. Πρόκειται για περισσότερα από 200 ατόλλες στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν στο Κορόρ, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο υψόμετρο (στα 628 μ.). Στο θαλάσσιο χώρο του Παλάου ζουν πολλά είδη ζώων και ψαριών. Η αλιεία με τη χρήση δυναμίτη απειλεί μερικά από τα οικοσυστήματα των νησιών.
Φωτογραφία  aussieSkiBum
Τουαμότου 
Φωτογραφία Pierre Lesage
Οι Νήσοι Τουαμότου βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στο ομώνυμο αρχιπέλαγος. Το αρχιπέλαγος περιλαμβάνει τις περισσότερες ατόλλες της Γαλλικής Πολυνησίας και έχει την μεγαλύτερη συστάδα ατολλών στον κόσμο, διασκορπισμένες σε μία έκταση όση είναι η έκταση της Δυτικής Ευρώπης. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Ρανγκιρόα.
Φωτογραφία  Pilottage
Μαλδίβες
Φωτογραφία  Flight Centre
Οι είκοσι έξι ατόλλες των Μαλδίβων περικλείουν ένα έδαφος με 1.192 νησίδες, εκ των οποίων 250 νησιά κατοικούνται. Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μ. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τα νησιά από τις καταιγίδες και τα μεγάλα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Ο ωκεανός αυτός έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα της χώρας, καθώς απορροφά, αποθηκεύει και απελευθερώνει σταδιακά την τροπική ζέστη. Η ζέστη μετριάζεται περαιτέρω από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες.
Φωτογραφία  Shruti Rathnagiriswaran
Μαυρίκιος 
Φωτογραφία Sofitel So Mauritius Bel Omb
Μέρος του νησιωτικού συγκροτήματος των νησιών Μασκαρέν, ο Μαυρίκιος έχει ηφαιστειακή προέλευση και περιβάλλεται από περισσότερα από 153 χλμ. με λευκές αμμώδεις παραλίες και λιμνοθάλασσες που προστατεύονται από τον ωκεανό από τον τρίτο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο, που επίσης περιβάλλει το νησί. Περιμετρικά του Μαυρίκιου εκτείνεται μία κορυφογραμμή από υψώματα, η οποία προέρχεται από την παλαιότερη ηφαιστειακή καλντέρα.
Φωτογραφία nikita_nesin
Ταϊτή
Φωτογραφία   Air Photo Max
Η Ταϊτή είναι το πολυπληθέστερο νησί της Γαλλικής Πολυνησίας. Το νησί αποτελείται από δύο διαβρωμένους ηφαιστειακούς κώνους που αποτελούν ηφαιστειακά όρη. Περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους και λιμνοθάλασσες. Εκτός από την εύφορη παράκτια πεδιάδα το έδαφός της είναι τραχύ και ορεινό. Η φυσική βλάστηση αποτελείται από ένα εξαιρετικά πυκνό τροπικό δάσος που περιλαμβάνει επίσης κοκοφοίνικες, πάνδανους, τροπικά καρποφόρα δένδρα καθώς και ιβίσκους.
Φωτογραφία Traveloscopy


Η αξιολάτρευτη Costasiella kuroshimae

Costasiella kuroshimae-ίσως ο πιο όμορφος και αξιολάτρευτος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας!!

Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά και απαντάται στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Είναι ένα από τα ελάχιστα ζώα που φωτοσυνθέτουν. Τρέφονται με φύκια και απορροφούν τους χλωροπλάστες τους οποίους ενσωματώνουν στο σώμα τους. 
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται kleptoplasty. Τα ασκόγλωσσα, μέλος των οποίων είναι και η Costasiella, είναι η μοναδική ομάδα θαλάσσιων γυμνοσάλιαγκων που έχει αυτή την ασυνήθιστη ικανότητα. Για το λόγο αυτό ονομάζονται "θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες με ηλιακή ενέργεια".
Πηγές 1 2


Στις πηγές του ποταμού Αροάνιου

Ο ποταμός Αροάνιος είναι παραπόταμος του Λάδωνα και πηγάζει από τα Αροάνια Όρη. Οι πηγές του βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων, δίπλα στο χωριό Πλανητέρο, 25 χλμ. από τα Kαλάβρυτα. Μέσα σ' ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, νερά αναβλύζουν από τους βράχους και δημιουργούν το ποτάμι.
Φωτογραφία ebezera
Φωτογραφία  ysatis
  Ο Αροάνιος διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας και μετά από πορεία 10 χλμ. συναντά τον ποταμό Λάδωνα. Στη περιοχή γύρω από τις πηγές του αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πλατανοδάση της χώρας μας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Φωτογραφία Vasilis Anastopoulos
Φωτογραφία  watrent520
Θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις συνοδεύουν τον Αροάνιο ποταμό. Ο Παυσανίας, ο Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος του 2ου αι. μ.Χ., στα Αρκαδικά μιλάει για τους "φθεγγόμενους ιχθείς". Ο αρχαίος συγγραφέας αναφέρει ότι στο ποτάμι ζούσαν ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού τσίχλας κατά το ηλιοβασίλεμα. 
Φωτογραφία Manolis Chavakis
Φωτογραφία Kostas Z
Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, η πλούσια βλάστηση και το δάσος με τα υπεραιωνόβια πλατάνια μαγεύουν τον επισκέπτη. Στις όχθες του υπάρχουν εξαιρετικής λαϊκής αρχιτεκτονικής νερόμυλοι και νεροτριβές ηλικίας εκατονταετιών. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για το πεστροφείο-ιχθυοτροφείο. 
Φωτογραφία  watrent520
Φωτογραφία Dimitris Gikas
Το πλατανόδασος του Πλανητέρου μαζί με τις πηγές του Αροάνιου βρίσκονται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός».
Φωτογραφία Vasilis Anastopoulos
Φωτογραφία Giorgos Vozidis
Φωτογραφία  John Welsh's photos


Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Atlanterhavsveien - Ο Δρόμος του Ατλαντικού Ωκεανού

Στη Νορβηγία ονομάζεται Atlanterhavsveien είναι πολύ δημοφιλής κι έχει λάβει τον τίτλο της καλύτερης νορβηγικής κατασκευής του αιώνα. Πρόκειται για ένα δρόμο μήκους 8,3 χλμ. που βρίσκεται στο χωριό Henningsvær και ενώνει τα νησάκια της περιοχής. Ο Δρόμος του Ατλαντικού Ωκεανού διασχίζει ένα αρχιπέλαγος της Νορβηγικής Θάλασσας, με μια σειρά από 12 γέφυρες, που όλες στηρίζονται σε διαδοχικές νησίδες. Είναι ένας δρόμος στον ωκεανό, όπως λένε οι ντόπιοι και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες.
Πηγή φωτογραφίας
Πολλοί είναι αυτοί που διασχίζουν το δρόμο για τη μοναδική αίσθηση που προσφέρει. Ωστόσο, στο μέσο μιας καταιγίδας τα πράγματα γίνονται πιο επικίνδυνα, καθώς η οργή της φύσης ξεσπά στον αυτοκινητόδρομο. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να παρατηρήσει κάποιος φάλαινες ή φώκιες καθώς διασχίζει τον δρόμο. Μάλιστα έχει ανακηρυχθεί και η καλύτερη διαδρομή με αυτοκίνητο.
Φωτογραφία  JarleB
Ο δρόμος εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουλίου του 1989 και κόστισε 122 εκατομμύρια νορβηγικές κορόνες, από τις οποίες το 25% καλύφθηκε από την είσπραξη διοδίων και το 75% από κρατικούς πόρους.