Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Λαχάρ-ένας φυσικός κίνδυνος

Το λαχάρ είναι ένας τύπος φυσικής καταστροφής, που σχετίζεται με μια ηφαιστειακή έκρηξη. Περιλαμβάνει την ολίσθηση μιας μεγάλης ποσότητας πυροκλαστικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων λάσπης, βράχων και τέφρας από την πλευρά ενός ηφαιστείου, με γρήγορο ρυθμό.
Αυτές οι ροές μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους. Μπορούν να ισοπεδώσουν κάθε δομή στο πέρασμά τους. Τα λαχάρ ποικίλουν σε διαστάσεις και ταχύτητα. Ένα λαχάρ μπορεί να ρέει με ταχύτητα μέχρι και 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Φωτογραφία  High
Λαχάρ από την έκρηξη του ηφαιστείου Galunggung στην Ινδονησία, το 1982
Καθώς το λαχάρ κατέρχεται από την πλαγιά του ηφαιστείου αλλάζει διαρκώς το μέγεθος, την ταχύτητα και η ποσότητα των υλικών και του νερού που μεταφέρει.
Μπορεί να είναι θερμά ή ψυχρά ανάλογα με τον τρόπο γένεσής τους. 
Η μέγιστη θερμοκρασία ενός λαχάρ είναι 100 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή η θερμοκρασία βρασμού του νερού.
Φωτογραφία  Awickert
Τα απομεινάρια των δέντρων, στις όχθες του ποταμού Muddy, δείχνουν πόσο ψηλά έφτασε το λαχάρ από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980
Το λαχάρ Osceola, που δημιουργήθηκε 5.600 χρόνια πριν από το ηφαίστειο Ρενιέρ στην Ουάσιγκτον δημιούργησε έναν τοίχο λάσπης 140 μέτρων και κάλυψε μια έκταση 330 τετρ. χιλιόμετρα.
Το σιδηροδρομικό ατύχημα του Τανγκιουάι το 1953 στη Νέα Ζηλανδία, όπου 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους οφείλεται σ' ένα λαχάρ, όπως και ο θάνατος 23.000 ατόμων περίπου στο Αρμέρο της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίζ το 1985. Το Αρμέρο θάφτηκε κάτω από 5 μέτρα λάσπη και συντριμμιών.
Τα λαχάρ ήταν υπεύθυνα για το 17% των θανάτων που συνδέονται με ηφαιστειακές εκρήξεις από το 1783-1997.
Φωτογραφία Avenue
Το λαχάρ από την έκρηξη του Νεβάδο ντελ Ρουίζ το 1985
Αρκετά βουνά στον πλανήτη θεωρούνται επικίνδυνα λόγω του κινδύνου να δημιουργηθεί ένα λαχάρ. Το Ρενιέρ στην Ουάσιγκτον, το Ρουαπέχου στη Νέα Ζηλανδία, το Galunggung στην Ινδονησία συμπεριλαμβάνονται σε αυτά.
Πηγές  1  2  3

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή