Στα βόρεια της Λιθουανίας, 12 χλμ. βόρεια της πόλης Šiauliai βρίσκεται ο "Λόφος των Σταυρών". Στα Λιθουανικά ονομάζεται Kryžiu Kalnas και είναι ένας τόπος ιερός για τους Λιθουανούς. Είναι ο κυριότερος τόπος προσκυνήματος της Λιθουανίας.
Πάνω σ' έναν μικρό λόφο έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες σταυροί, δείγμα της Χριστιανικής αφοσίωσης, αλλά και μνημείο της Εθνικής ταυτότητας της χώρας.
Η πόλη Σιαουλιάι ιδρύθηκε το 1236 και καταλήφθηκε από Τεύτονες Ιππότες κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Η παράδοση της τοποθέτησης των σταυρών πάνω στο λόφο χρονολογείται από αυτήν την περίοδο και πιθανότατα προέκυψε αρχικά ως σύμβολο απείθειας και ανυπακοής των Λιθουανών προς τους ξένους εισβολείς. Από τον Μεσαίωνα, αποτελεί σύμβολο της ειρηνικής δύναμης του καθολικισμού της Λιθουανίας απέναντι στην καταπίεση και την καταδυνάστευση.
Το 1795, η Λιθουανία βρέθηκε υπό την Ρωσική κυριαρχία. Μέχρι τότε, ενωμένες η Πολωνία και η Λιθουανία, αποτελούσαν το ισχυρότερο κράτος στην Ευρώπη. Πολωνοί και Λιθουανοί εξεγέρθηκαν ενάντια στους Ρώσους το 1831 και το 1863. Αυτές οι δύο εξεγέρσεις συνδέονται με την τοποθέτηση στων σταυρών πάνω στο λόφο. Οικογένειες που δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα νεκρά σώματα των δικών τους άρχισαν να τοποθετούν συμβολικά σταυρούς πάνω στο λόφο, που αποτελούσε οχυρό.
Το 1918, η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη χώρα. Από τότε, η περιοχή έγινε τόπος προσευχής για τους Λιθουανούς, προσευχής για ειρήνη, για τη χώρα τους, για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στους πολέμους της χώρας για την ανεξαρτησία της.
Πιο πρόσφατα, η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, κατά την περίοδο 1944-1990, διάστημα κατά το οποίο η χώρα έγινε Σοβιετική Δημοκρατία. Οι Λιθουανοί συνέχιζαν να εναποθέτουν τα αφιερώματά τους στον ιερό λόφο, διαδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την πίστη και την αφοσίωσή τους στην εθνική τους ταυτότητα, την πίστη τους και την κληρονομιά τους.
Ο λόφος με τους σταυρούς ήταν τόπος ειρηνικής αντίστασης, παρόλο που οι Σοβιετικοί προσπάθησαν σκληρά να αφαιρέσουν σταυρούς και να ισοπεδώσουν την περιοχή, τουλάχιστον τρεις φορές. Υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι σχεδιαζόταν η κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Kulvė , που θα είχε ως αποτέλεσμα ο λόφος να βυθιστεί κάτω από το νερό.
Με το πέρασμα των χρόνων, πάνω στο λόφο υπάρχουν συσσωρευμένοι όχι μόνο σταυροί, αλλά και γιγάντιες εικόνες του Εσταυρωμένου Χριστού, γλυπτά που απεικονίζουν Λιθουανούς ήρωες, αγάλματα της Παναγίας και χιλιάδες μικρά εικονίσματα και προσευχητάρια. Το μέγεθος και η ποικιλία των σταυρών είναι εκπληκτική, όσο και ο αριθμός τους. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, σίγουρα όμως είναι πάνω από εκατό χιλιάδες.
Σταυροί, όμορφα σκαλισμένοι, ξύλινοι ή μεταλλικοί με ύψος που κυμαίνεται από μικροσκοπικά σταυρουδάκια, που κρέμονται πάνω στους μεγάλους σταυρούς, μέχρι και τρία μέτρα. Χριστιανοί απ' όλο τον κόσμο προσέρχονται σε αυτό τον ιερό τόπο, φέρνοντας τον δικό τους σταυρό.
Το 1993, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B' επισκέφτηκε την περιοχή, ανακηρύσσοντάς την τόπο ελπίδας, ειρήνης, αγάπης και θυσίας. Ο λόφος δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία κανενός και ο καθένας μπορεί να τοποθετήσει σταυρό ή άλλο αφιέρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου