Στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι, στην βορειοδυτική Μποτσουάνα, στα σύνορα με την Ναμίμπια βρίσκεται μια περιοχή που ονομάζεται Tsodilo. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τέσσερις λόφοι, ο ψηλότερος εκ των οποίων είναι 1.400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί και το ψηλότερο σημείο της Μποτσουάνας. Οι λόφοι έχουν ονόματα: ο ψηλότερος ονομάζεται "Άνδρας", οι άλλοι τρεις "Γυναίκα" , "Παιδί" και "Εγγόνι".
Στο Tsodilo υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση βραχογραφιών στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, αποκαλείται και "Λούβρο της ερήμου". Διασώζονται περισσότερες από 4.500 βραχογραφίες σε μια έκταση 10 τετρ. χλμ. της ερήμου Καλαχάρι. Η ακριβής τους ηλικία δεν είναι γνωστή, αν και κάποιες από αυτές θεωρείται ότι είναι πάνω από 20 χιλιάδων ετών. Η περιοχή των λόφων, στο σκληρό τοπίο της ερήμου Καλαχάρι, έχει κατοικηθεί από ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια. Οι βραχογραφίες είναι τα ίχνη της παρουσίας αυτών των ανθρώπων.
Οι βραχογραφίες απεικονίζουν ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων άγριων ζώων, ανθρώπων, βοοειδών και άλλων κατοικίδιων, καθώς και γεωμετρικά σύμβολα και σχέδια. Οι περισσότερες έχουν κόκκινο χρώμα, αλλά υπάρχουν και μερικές ασπρόμαυρες. Υπάρχουν τόσα πολλά έργα και μάλιστα σε σκοτεινά μέρη, που είναι απίθανο να έχουν ανακαλυφθεί και καταγραφεί όλα.
Οι λόφοι αυτοί έχουν μεγάλη πολιτιστική και πνευματική αξία για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, τους Βουσμάνους ή Σαν, όπως αυτοαποκαλούνται. Πιστεύουν ότι οι σπηλιές που υπάρχουν στο λόφο "Γυναίκα" είναι ο τόπος ανάπαυσης των πνευμάτων των νεκρών και ότι τα πνεύματα θα φέρουν δυστυχία και κακοτυχία σε όποιον κυνηγά ή προκαλεί τον θάνατο κοντά στους λόφους. Πιστεύουν ακόμα ότι κατοικούνται από διάφορους θεούς που κυβερνούν τον κόσμο και ότι αυτός είναι ο τόπος, απ' όπου ξεκίνησε η Δημιουργία. Το πιο ιερό σημείο είναι η κορυφή του λόφου "Άνδρας", γιατί εδώ το Πρώτο Πνεύμα γονάτισε και προσευχήθηκε μετά τη δημιουργία του κόσμου. Οι Σαν πιστεύουν ότι είναι εμφανή τα αποτυπώματα από τα γόνατά του στον λόφο.
Η τοποθεσία προσελκύει αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα την ανάγκη διαχείρισης και προστασίας του. Οι λόφοι Tsodilo έχουν τεράστια συμβολική και θρησκευτική σημασία για τις ανθρώπινες κοινωνίες της περιοχής, οι οποίες πρέπει να επιβιώσουν σε ένα σκληρό και εχθρικό περιβάλλον. Έχουν χαρακτηριστεί Εθνικό Μνημείο από το 1927 και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο, από το 2001.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου