Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το Δάσος των Κέδρων του Θεού

Ο κέδρος είναι το σύμβολο του Λιβάνου. Υπάρχει στη σημαία του και συμβολίζει την αιωνιότητα και την σταθερότητα. Τα βουνά του Λιβάνου ήταν κάποτε καλυμμένα από πυκνά δάση κέδρων. Μετά από αιώνες συνεχούς αποψίλωσης των δασών, η έκταση των δασών αυτών έχει μειωθεί σημαντικά. 
Το Δάσος των Κέδρων του Θεού (Horsh Arz el-Rab) βρίσκεται στο κεδροδάσος του όρους Μαχμάλ του Λιβάνου σε ύψος 1.920 μέτρων, με κέδρους που ξεπερνούν σε ηλικία και τα 1.500 χρόνια. Η πιο ονομαστή συστάδα κέδρων βρίσκεται στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Κέδροι του Θεού», κοντά στην πόλη Μπσαρί στο βόρειο Λίβανο, όπου υπάρχουν 375 υπεραιωνόβιοι κέδροι. Το δάσος των κέδρων περιβάλλεται για την προστασία του από ένα τείχος, που κατασκευάστηκε με εντολή της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας Βικτωρίας. 
Στους κέδρους του Λιβάνου υπάρχουν αναφορές τόσο στο «Έπος του Γκιγκαλμές» όσο και στην Παλαιά Διαθήκη. Τα δάση από κέδρους του Λιβάνου προμήθευσαν το περιζήτητο ξύλο τους (cedrus libani), με το οποίο οικοδομήθηκε ο Ναός του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Οι Φοίνικες και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το ξύλο των κέδρων του Λιβάνου για τη ναυπήγηση των πλοίων τους και ο Ναβουχοδονόσωρ Β', βασιλιάς της Βαβυλώνας τον 6ο π.Χ. αιώνα, υλοτομούσε τους κέδρους για να χρησιμοποιηθούν ως δομικό υλικό σε κατασκευές. 
Επίσης, η ρητίνη (resina cedir) και το έλαιο (oleum cedri) του κέδρου χρησιμοποιούνταν στην ιατρική, αλλά και για τη μουμιοποίηση των φαραώ της Αιγύπτου.  Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός ήταν ο πρώτος που έλαβε μέτρα για την προστασία του κεδροδάσους του Λιβάνου κατά τον 2ο μ. Χ. αιώνα, οριοθετώντας ζώνες υλοτόμησης και τοποθετώντας στήλες με επιγραφές, όπου αναγραφόταν ο αριθμός των δέντρων. Σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 200 τέτοιες επιγραφές για τον αριθμό των δέντρων στα κεδροδάση της αρχαιότητας. 
Κατά το Μεσαίωνα, οι κάτοικοι των γύρω χωριών αποψίλωσαν σε μεγάλο βαθμό τα δάση των κέδρων, για να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ή για να τα μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμη γη, ενώ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το κεδρόξυλο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σιδηροδρομικών έργων.  
Οι «Κέδροι του Θεού» τελούν σήμερα υπό την προστασία του Πατριάρχη του Λιβάνου, ο οποίος οικοδόμησε το 1848 μέσα στο κεδροδάσος ένα παρεκκλήσιο, όπου τον Αύγουστο κάθε έτους τελείται λειτουργία και εορτασμός για την προστασία των κέδρων. Από το 1998, οι «Κέδροι του Θεού» ανήκουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Ένας θρύλος λέει ότι έγινε μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους ημίθεους φύλακες του κεδροδάσους, κοντά στη νότια Μεσοποταμία. Το δάσος, που προστατευόταν από τον θεό Ενλίλ, απογυμνώθηκε εντελώς από τα δέντρα του, όταν οι άνθρωποι που νίκησαν στη μάχη μπήκαν στο έδαφός του, 4.700 χρόνια πριν.
Ο κέδρος του Λιβάνου αναφέρεται συχνά στη Βίβλο. 
"Ο δίκαιος θα ανθίσει σαν το φοίνικα και θα αναπτυχθεί, όπως ο κέδρος του Λιβάνου" (Ψαλμός 92:12)
"Η φωνή του Κυρίου συντρίβει τους κέδρους. Ο Κύριος συντρίβει σε κομμάτια τους κέδρους του Λιβάνου" (Ψαλμός 29:5)
"Μέσα στην έρημο θα φυτέψω τον κέδρο, το δέντρο τής ακακίας, και τη μυρτιά, και το ελιόδεντρο"  (Ησαΐας 41:19)
Πηγές 1 2 3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου