Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Τσεπέλοβο - η αετοφωλιά του Ζαγορίου

Διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου βρίσκονται 46 χωριά, τα γραφικά και πανέμορφα Ζαχοροχώρια. Το μεγαλύτερο σε πληθυσμό από αυτά είναι το αρχοντικό Τσεπέλοβο, η " αετοφωλιά του Ζαγορίου ", όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.700 μέτρων με φόντο τη γρανιτένια οροσειρά της Τύμφης, το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και άκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού.
Παρούσα στο χωριό είναι η παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική-στα σπίτια, στις εκκλησίες, στα μονοπάτια του. Τα λιθόχτιστα δρομάκια οδηγούν στο σημείο αναφοράς του χωριού, την πλατεία του με τον μεγάλο πλάτανο. Δεξιά της κεντρκής εκκλησίας είναι το Τσούφλειο φαρμακείο και ο τάφος του ποιητή Ιωάννου Βηλαρά.
Φωτογραφία mag bas
Φωτογραφία Michael Kalafatas
Φωτογραφία Michael Kalafatas
Στο χωριό ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο. Το εξαγωνικό καμπαναριό του ύψους 16 μέτρων δεσπόζει. Πλούσια χρωματική ποικιλία έχει απλωθεί στους 12 τρούλους, τα 16 τόξα και στους τοίχους του ναού.
Φωτογραφία Michael Kalafatas
Φωτογραφία Michael Kalafatas
Βουνά, φαράγγια, αλπικές λίμνες, σπάνια βλάστηση και καταφύγια ζώων χαρακτηρίζουν το φυσικό περιβάλλον του χωριού. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745. Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας-κληρικός και λόγιος, μία από τις πιο σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού-ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά.
Φωτογραφία Νίκος Κούτρας 
Το Τσεπέλοβο είναι γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ράδου, που υπήρξε εμπνευστής της ιδέας ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, είναι γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Αναστασίου Τσούφλη, Ιωάννη Δούμα και Γεωργίου Μπήκα, καθώς και της θεατροικογένειας Δημητρίου και Μαρίκας Κοτοπούλη.χει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και πολλά από τα κτίριά του διατηρητέα. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και αγαπημένο χωριό φυσιολατρών και περιπατητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου