Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ηλιαχτίδες

Στην τέχνη της φωτογραφίας συχνά αναφέρεται ο όρος "η χρυσή ώρα". Είναι η ώρα κοντά στο σούρουπο και την αυγή τότε που οι ηλιαχτίδες κάνουν την εμφάνισή τους και η αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι είναι πιο έντονη. Αυτές οι ακτίνες-ονομάζονται και ακτίνες λυκόφωτος-που ξεχύνονται μέσα από τα κενά στα σύννεφα ή ανάμεσα από βουνοκορφές, είναι στήλες ηλιόλουστου αέρα που χωρίζονται από περιοχές με πιο σκούρα σύννεφα.
Φωτογραφία soundslogical
Φαίνονται σαν να συγκλίνουν σε ένα σημείο. Στην πραγματικότητα όμως, είναι σχεδόν παράλληλοι άξονες του ηλιακού φωτός. Η φαινομενική σύγκλισή τους είναι αποτέλεσμα της οπτικής αντίληψης. Παρόμοιο παράδειγμα είναι οι παράλληλες σιδηροδρομικές γραμμές, που φαίνονται να συγκλίνουν σε ένα μακρινό σημείο.
Φωτογραφία  koolandgang
Οι ακτίνες λυκόφωτος έχουν συνήθως πορτοκαλί χρώμα, γιατί η διαδρομή τους μέσα στην ατμόσφαιρα κατά την ανατολή και τη δύση περνά μέσα από αέρα έως 40 φορές περισσότερο απ' ότι οι ακτίνες στον ήλιο του μεσημεριού. Σωματίδια στον αέρα διασκορπούν το μπλε και το πράσινο φως από τον ήλιο έξω από τη δέσμη, πολύ περισσότερο από το κίτρινο και το κόκκινο,
Φωτογραφία Daddy Batt.
Οι ακτίνες του ήλιου έχουν συσχετιστεί με το θείο σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Οι αρχιτέκτονες πολλών θρησκευτικών κτιρίων αξιοποίησαν τις ακτίνες του ήλιου ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών. Τα Δάχτυλα του Θεού, οι Ακτίνες του Ιησού, Σκάλα του Ιακώβ, οι Ακτίνες του Βούδα είναι κάποιες από τις ονομασίες που έδωσαν οι άνθρωποι στις ηλιαχτίδες.
 Φωτογραφία Alex E. Proimos
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι θεοί χρησιμοποιούσαν τις ηλιαχτίδες για να φέρουν πόσιμο νερό στον Όλυμπο. Οι Μαορί στη Νέα Ζηλανδία αποκαλούν τις ηλιαχτίδες "Σκοινιά του Μάουι". Η ονομασία προέρχεται από έναν μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο μυθολογικός ήρωας Μάουι, γνωστός για τα κατορθώματα και την πονηριά του, κρατούσε τον ήλιο με σκοινιά για να κάνει τη μέρα μεγαλύτερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου