Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τα τροπικά δάση της θάλασσας

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα ομορφότερα μέρη της γης. Είναι όμως κάτι περισσότερο από όμορφοι, είναι συναρπαστικά και ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα για όλη τη ζωή στη γη. Συχνά ονομάζονται "τροπικά δάση της θάλασσας".
Ας δούμε κάποια στοιχεία για αυτά τα θαυμαστά θαλάσσια οικοσυστήματα.

Καταλαμβάνουν λιγότερο από το 0,1% της επιφάνειας των ωκεανών του κόσμου, περίπου τη μισή έκταση της Γαλλίας, αλλά παρέχουν φυσικό καταφύγιο στο 25% όλων των θαλάσσιων ειδών.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν ηλικία μικρότερη από 10.000 έτη, ενώ ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι περίπου 20.000 χρόνων.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται στους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς όλου του κόσμου, συνήθως σε αβαθείς περιοχές, με βάθος μικρότερο των 50 μέτρων.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σπάνιοι κατά μήκος των δυτικών ακτών της Αμερικής και της Αφρικής, κυρίως λόγω των ισχυρών κρύων παράκτιων ρευμάτων που μειώνουν την θερμοκρασία του νερού στις περιοχές αυτές.

Οι υγιείς τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι αυξάνονται οριζόντια 1-3  cm κάθε χρόνο και κατακόρυφα από 1-25 cm.
Η βέλτιστη θερμοκρασία για τους περισσότερους κοραλλιογενείς ύφαλους είναι 26-27 ° C Υπάρχουν μερικοί ύφαλοι σε ύδατα με θερμοκρασία κάτω των 18 ° C. Ωστόσο, ύφαλοι στον Περσικό Κόλπο έχουν προσαρμοστεί σε θερμοκρασίες από 13 ° C το χειμώνα και 38 ° C το καλοκαίρι.

Το μεγαλύτερο μέρος των κοραλλιογενών υφάλων αποτελείται από σκελετούς κοραλλιών από, ως επί το πλείστον, άθικτες αποικίες κοραλλιών.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος αποτελείται από περισσότερους από 2.900 μικρότερους ύφαλους και 900 νησιά. Κατοικείται από 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 30 είδη φαλαινών, δελφινιών και φωκιών, 6 είδη θαλάσσιας χελώνας, 5.000 είδη μαλακίων, 500 είδη θαλάσσιων φυκιών-ένας ατελείωτος κατάλογος. Επιπλέον, 215 είδη πουλιών επισκέπτονται τον ύφαλο ή φωλιάζουν στα νησιά.

Το αρχιπέλαγος Raja Ampat, στην δυτική Παπούα και τα 1.500 κοραλλιογενή νησάκια, που βρίσκονται γύρω από τα τέσσερα κύρια νησιά του, προσφέρει την υψηλότερη γνωστή θαλάσσια ποικιλομορφία.
Φωτογραφία Toby Hudson
Φωτογραφία  NOAA Photo Library
Τα σφουγγάρια είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οικοσυστήματος των κοραλλιογενών υφάλων. Τα φύκια και τα κοράλλια παράγουν οργανική ύλη, την οποία φιλτράρουν τα σφουγγάρια και τη μετατρέπουν σε μικρά σωματίδια. Αυτά με τη σειρά τους απορροφούνται από τα φύκια και τα κοράλλια.
Φωτογραφία  BBM Explorer
Φωτογραφία  rurinoshima
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές με την απορρόφηση της ενέργειας των κυμάτων. Πολλά μικρά νησιά, δεν θα υπήρχαν χωρίς την προστασία που τους παρέχουν οι ύφαλοι. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση "Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση", το οικονομικό κόστος σε μια περίοδο 25 ετών από την καταστροφή ενός χιλιομέτρου από κοραλλιογενή ύφαλο είναι κάπου μεταξύ $ 137.000 και $ 1,2 εκατομμυρίων. 
Φωτογραφία  Traveloscopy
Φωτογραφία  NOAA Photo Library
Περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι ψαριών αλιεύονται κάθε χρόνο από τους κοραλλιογενείς ύφαλους. Η αλιεία στους κοραλλιογενείς ύφαλους της νοτιοανατολικής Ασίας αποδίδει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια $ ετησίως. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι των Βερμούδων παρέχουν οικονομικά οφέλη στο νησί, κατά μέσο όρο 722 εκατομμύρια $ ετησίως.

Η παγκόσμια οικονομική αξία των κοραλλιογενών υφάλων έχει εκτιμηθεί ότι είναι μεταξύ 29.800.000.000 $ και 375 δισεκατομμυρίων $ (US) ετησίως.
Φωτογραφία  egvvnd
Φωτογραφία  Sam and Ian
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 10% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου είναι νεκρός, ενώ το 60% είναι σε κίνδυνο λόγω καταστροφικών, ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στη νοτιοανατολική Ασία το 95% των κοραλλιογενών υφάλων βρίσκονται σε κίνδυνο από τις τοπικές απειλές.
Φωτογραφία  USFWS Pacific
Φωτογραφία  NOAA Photo Library
Η εξόρυξη κοραλλιών, οι γεωργικές και αστικές απορροές, η ρύπανση, η υπεραλίευση, η αλιεία με δυναμίτη, οι ασθένειες, η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών, αποτελούν μερικές από τις απειλές για τα κοραλλιογενή οικοσυστήματα. 

Η δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των οικοσυστημάτων, με τον έλεγχο και περιορισμό των απειλών τους.
Φωτογραφία  egvvnd
Φωτογραφία Abhishek_Kumar



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου