Στα νότια του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με το νομό Πρέβεζας και σε οροπέδιο που δημιουργήθηκε σε υψόμετρο 100μ. περίπου μεταξύ των βουνών της Πάργας δυτικά και της οροσειράς του Μαργαριτίου ανατολικά, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το Έλος Καλοδικίου.
Το έλος, που πήρε το όνομά του από την αρχαία βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη, αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της πατρίδας μας με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία. Τριγυρισμένο από βουνά και με μεγάλους καλαμώνες προσφέρει ασφαλή σταθμό στα μεταναστευτικά πουλιά. Πολλά υδρόβια πουλιά (ερωδιοί, πάπιες, ποταμίδες) βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια. Αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, τσίφτηδες, γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν.
Επτά τύποι οικοτόπων συνυπάρχουν στο έλος Καλοδίκι. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 301 φυτικά είδη, 120 είδη πουλιών (τα περισσότερα έχουν μόνιμη παρουσία στο έλος και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι στρουθιόμορφα και υδρόβια), 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 είδη αμφιβίων.
Στις αρχές του καλοκαιριού το έλος παίρνει μια μοναδική όψη. Στο βόρειο τμήμα του, μια μεγάλη έκταση καλύπτεται από νούφαρα (nymphea alba). Όταν αυτά ανθίζουν, τα μεγάλα καταπράσινα φύλλα τους με άσπρα, κίτρινα ή ροζ λουλούδια τους χαρίζουν ένα πανέμορφο θέαμα.
Η ορνιθοπανίδα του έλους απειλείται κυρίως από το παράνομο κυνήγι και από την καταστροφή του έλους εξαιτίας αποξηράνσεων ή της ρύπανσης των νερών του. Η αποξήρανση και η ρύπανση αποτελούν απειλές και για την υπόλοιπη πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής. Οι γεωτρήσεις επίσης στη γύρω περιοχή μπορεί να επηρεάσουν τη στάθμη του νερού στο έλος που αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικολογικής ισορροπίας για το οικοσύστημα.
Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου