Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το Εθνικό Πάρκο Yasuni-μια κιβωτός της βιόσφαιρας

Το Εθνικό Πάρκο Yasuni στο Εκουαδόρ είναι μια έκταση 9.820 τετρ. χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Napo και Curaray. Το Yasuni, το οποίο καλύπτεται από υγρότοπους, βάλτους, έλη, λίμνες, ποτάμια και δάση είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα σημεία της Γης. 
Φωτογραφία  Josh & Kris
Το Πάρκο είναι στο κέντρο μιας μικρής ζώνης, όπου αμφίβια, πουλιά, θηλαστικά και φυτά φτάνουν στο μέγιστο επίπεδό τους. Η περιοχή Yasuni είναι το μόνο μέρος τροπικού δάσους που δεν έχει υποστεί συνέπειες από την κλιματική αλλαγή (η θερμοκρασία και οι βροχές έχουν μείνει σταθερές). 
Φωτογραφία joshbousel
Το πάρκο Yasuni, περιέχει την πιο σημαντική βιοποικιλότητα στον κόσμο: 2.274 είδη δένδρων, 596 είδη πουλιών, 121 είδη ερπετών, 150 είδη αμφιβίων, 382 είδη ψαριών. Ένα μόνο εκτάριο περιλαμβάνει περισσότερο από 100.000 έντομα, όσα δηλαδή μπορούν να βρεθούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική.
Φωτογραφία  Josh & Kris
 Παρά το γεγονός ότι καλύπτει το 0,15% της λεκάνης του Αμαζονίου, το Yasuni αποτελεί σπίτι για το ένα τρίτο των αμφιβίων και ερπετών. Ο αριθμός των ειδών των ψαριών του πάρκου είναι μεγαλύτερος από αυτά που βρίσκονται σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Μισισιπή. Είναι επίσης πλούσιο σε είδη νυχτερίδων. Εκτιμάται ότι το Yasuni έχει συγκρίσιμο πλούτο ειδών με αυτόν της λεκάνης του Αμαζονίου, στην οποία υπάρχουν 117 είδη.
Φωτογραφία joshbousel
Το πάρκο διαθέτει επίσης ένα από τα πλουσιότερα επίπεδα στον κόσμο αγγειακών ή ανώτερων φυτών. Είναι ένα από τα εννέα μέρη στον κόσμο που έχει πάνω από 4.000 είδη αγγειακών φυτών ανά 10.000 τετρ. χιλιόμετρα. Το πάρκο περιλαμβάνει πολλά είδη δέντρων και θάμνων και κατέχει παγκόσμια ρεκόρ για την ποικιλομορφία των ειδών των δέντρων και των ξυλωδών φυτών. Φιλοξενεί επίσης πολλά ενδημικά είδη, όπως 43 διαφορετικά είδη σπονδυλωτών και 220-720 διαφορετικά είδη φυτών. 
Φωτογραφία  Josh & Kris
Φυλές ιθαγενών ζουν κυρίως κοντά στις λίμνες και στους ποταμούς του. Οι περιοχές του πάρκου είναι τα πατρογονικά εδάφη των Ινδιάνων του Αμαζονίου Huaorani. Περίπου 4.000 άνθρωποι ζουν σε μόνιμους οικισμούς μέσα στο δάσος. Κάποιες ομάδες, όπως οι  Tagaeri (20-30 άτομα) και οι Taromenane (150-300 άτομα) έχουν απορρίψει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ζουν σε εντελώς απομονωμένες περιοχές,
Το Yasuni έχει στο υπέδαφός του τεράστια αποθέματα πετρελαίου η εκμετάλλευση  των οποίων θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα οικοσυστήματα  και θα επιφέρει καταστροφή της βιοποικιλότητας. Δεν είναι όμως μόνο η ζωή των φυτών και των ζώων που χρειάζεται προστασία.  Οι αυτόχθονες φυλές που κατοικούν σε περιοχές του πάρκου εδώ και αιώνες απειλούνται κι αυτές με εξαφάνιση. Η αποψίλωση των δασών, η παράνομη υλοτομία, ο εποικισμός αποτελούν απειλές για τον τόπο αυτό, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμιο μνημείο-κιβωτός της βιόσφαιρας. 
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία  Josh & Kris
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία Clay lick
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία joshbousel
Φωτογραφία  Josh & Kris
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...