Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας

Όταν ο επισκέπτης φτάνει στην Κέρκυρα, η πρώτη εικόνα που αντικρίζει είναι αυτή του Παλαιού Φρουρίου. Χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους αποτελεί το ανατολικό άκρο της πόλης. Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε τον 6ο αιώνα από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι.
 Η πόλη της Κέρκυρας χωρίζεται από το φρούριο με μια τεχνητή τάφρο, η οποία δημιουργήθηκε για περισσότερη προστασία και ονομάζεται Κόντρα Φόσσα. Για να εισέλθει κάποιος πρέπει να περάσει τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το φρούριο, που έχει μετατραπεί σε νησί.
Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών. Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.
Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν διάφορα κτίρια ανάμεσα στα οποία μια φυλακή κατασκευασμένη το 1786 από τους Ενετούς, η οποία επεκτάθηκε αργότερα από τους Άγγλους, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, δύο στρατώνες φτιαγμένους από τους Άγγλους γύρω στο 1850 και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα λειτουργεί ως σχολείο μουσικής. Αξιοσημείωτος είναι ο δωρικός ναός του Αγίου Γεωργίου(1840), έργο των Άγγλων.
Φωτογραφία  Vince Smith
Το Παλαιό Φρούριο σήμερα λειτουργεί ως ανοικτός χώρος μνημειακού χαρακτήρα, ο οποίος στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τη Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων. Οι ελεύθεροι χώροι του χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων.
Φωτογραφία  Marc Ryckaert 
Σύμφωνα με την Ουνέσκο, στον κατάλογο της οποίας έχει ενταχθεί η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, το σύνολο των οχυρώσεων της πόλης, ενετικής καταγωγής, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό παράδειγμα εξέχουσας παγκόσμιας αξίας, τόσο για την αυθεντικότητα όσο και για την ακεραιότητά του. Η συνολική μορφή τους εμφανίζει τα ίχνη της Ενετοκρατίας, καθώς και τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στην Βρετανική περίοδο.
Φωτογραφία  BIG ALBERT

2 σχόλια:

  1. Τι ομορφη που ειναι η Κερκυρα. Ευχομαι να καταφερω να παω συντομα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία! Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη, μακάρι να καταφέρεις να την επισκεφτείς!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...