Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Ο μικρός δεντροφυλλοσκόπος

Ένας μικρός τραγουδιστής, που μπορεί κάλλιστα να επισκεφτεί τις γλάστρες στα μπαλκόνια σας είναι ο δεντροφυλλοσκόπος.
Δενδρόβιο πουλί, μήκους 10-12 εκατοστών και βάρους 6-8 γραμμαρίων. Αναπαράγεται σε ανοιχτά δάση σε όλη τη βόρεια και εύκρατη Ευρώπη και την Ασία. Στη χώρα μας  είναι από τα πιο κοινά πουλιά του χειμώνα.
Το τραγούδι του είναι ιδιόμορφο, ξεχωρίζει. Θα ακούσετε ένα «τσιλπ, τσιλπ, τσαλπ, τσιλπ, τσαλπ», αργό, ακανόνιστο και μονότονο , μοιάζει σαν να μετράει κάποιος κέρματα! Ανάμεσα, παρεμβάλλονται πνιχτά «τρρρτ-τρρρτ».
Ακούστε το!


Ο μικρός δεντροφυλλοσκόπος είναι εντομοφάγος. Έχει εκτιμηθεί ότι χρειάζεται το ένα τρίτο του βάρους του σε έντομα, καθημερινά. Το φθινόπωρο τρέφεται συνεχώς για να αποκτήσει  το λίπος που του χρειάζεται για την μεγάλη μεταναστευτική πτήση του. Γάτες, νυφίτσες, γεράκια, κοράκια κ. ά. είναι οι θηρευτές του.
Αεικίνητος και ζωηρός, κουνάει συχνά τις φτερούγες και την ουρά του , νευρικός στις κινήσεις του. Το αρσενικό είναι ιδιαίτερα εδαφικό την περίοδο της αναπαραγωγής. Υπερασπίζεται την περιοχή του σθεναρά έναντι άλλων αρσενικών. Μπορεί να επιτεθεί ακόμα και σε άλλα μικρά πουλιά. Περίεργος και ατρόμητος, επιτίθεται και σε επικίνδυνα αρπακτικά, όπως το κουνάβι, αν αυτό πλησιάσει τη φωλιά του.
Φτιάχνει την κυκλική φωλιά του λίγο πάνω από το έδαφος, σε μέρη με πυκνή χαμηλή βλάστηση. Το θηλυκό γεννά 5-6 αυγά και τα κλωσσάει για 13-14 μέρες. Ταΐζει τα μικρά της για άλλες 14-15 μέρες, μέχρι αυτά να μπορέσουν να πετάξουν.
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...