Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Βρίσκεται σε μια απόκρημνη, αλίμενη ακτή της Αμοργού, φωλιασμένη μέσα στους βράχους, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι ορατή μόνο από το απέραντο πέλαγος, κατάλευκη, λιτή, εναρμονισμένη απόλυτα με το βραχώδες περιβάλλον. 
Είναι η μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Το ιερό κτίσμα έχει μήκος 40 μέτρων και το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Οκταόροφο με στενές πέτρινες κλίμακες κτιστές ή λαξευμένες στον βράχο. Εξ αιτίας του μικρού πλάτους τα οκτώ επίπεδα-"όροφοι", δεν συναντώνται σχεδόν σε κανένα σημείο. Καμάρες και τόξα κτισμένα με πέτρες ή πωρόλιθο από την Μήλο, ξυλοδόκαρα και ξυλοδεσιές χαρακτηρίζουν τον περίπλοκο, δαιδαλώδη εσωτερικό χώρο.
Τα πολυάριθμα κελιά των μοναχών, η τράπεζα, τα μαγειρεία, οι φούρνοι, οι αποθήκες, τα πατητήρια, οι στέρνες και τα πηγάδια, όλα σφηνωμένα μέσα στον φυσικό βράχο που μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδομικό στοιχείο, συνθέτουν ένα θαυμαστό δείγμα ανώνυμης λειτουργικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. 
Αφορμή για την ίδρυση της στάθηκε η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας, που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Η τοποθεσία Χόζιβα ή Κοζιβά βρίσκεται στους Άγιους Τόπους κοντά στην Ιεριχώ. Στα χρόνια της Εικονομαχίας, τον 8ο και 9ο αιώνα, ορίζει ρητά τοπική, έως σήμερα ζωντανή, προφορική διήγηση, την "διά θαλάσσης, με θαυματουργό τρόπο, έλευση της εικόνας της Παναγίας στον ορμίσκο της Αγίας 'Αννας", πλησίον της Μονής. 
Οι επισκέπτες της μονής πρέπει να ανέβουν 300 σκαλοπάτια για να φτάσουν στο μοναστήρι, που αποτελεί το κόσμημα της Αμοργού. Στο μικρό εκκλησάκι βρίσκονται μεταξύ άλλων οι δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ή ΧΩΖΗΒΙΤΙCΑΣ, και η σιδερένια "σμίλη" του αρχιμάστορα, ζωντανό σημάδι της διήγησης "για την ακριβή θέση που όρισε η Παναγία να κτιστεί ο ναός της". 
Φωτογραφία  PEDphotos
Δύο κελιά του μοναστηριού χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται σημαντικά κειμήλια όπως εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, ευαγγέλια και πολύτιμα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο έως και τον 19ο αιώνα. Η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.
Φωτογραφία   anotherount
Φωτογραφία  PEDphotos
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...