Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το Γεφύρι της Πλάκας

Στο νομό Ιωαννίνων, στην ανατολική πλαγιά μιας εκτεταμένης λοφοσειράς βρίσκονται οι Ραφταναίοι, ένα χωριό των Δυτικών Τζουμέρκων. Εκεί στον οικισμό της Πλάκας βρίσκεται το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας.
Φωτογραφία Βαγγέλης Δούτσιος
Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα από τα ωραιότερα και το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια), με τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 20 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 61 μέτρα. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δυο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων. 
Ο ποταμός Άραχθος με τα ορμητικά νερά του ήταν το μεγάλο εμπόδιο στην μετακίνηση των  ανθρώπων και των κοπαδιών τους στα χωριά των Τζουμέρκων. Το γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο. 
Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του). Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866 με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα και στέκεται μέχρι και σήμερα. Η δαπάνη για την ανέγερσή του ήταν 187 χιλιάδες γρόσια και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις μήνες. 
Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων ασπράδια από 20.000 αυγά.
Στις 27 και 28 του Ιούλη, οι αγωνιστές της Επανάστασης με επικεφαλής το Μάρκο Μπότσαρη κατατρόπωσαν τον Αλή Τοπάλ Πασά. Το 1878 με αρχηγό τον Κ. Κοττίκα οι Έλληνες ανάγκασαν τη τουρκική φρουρά στο γεφύρι να αποσυρθεί.
Μεταξύ 1881-1912, όταν ο ποταμός Άραχθος υπήρξε σύνορο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, υπήρχε σε μικρή απόσταση από το γεφύρι, φυλάκιο του Ελληνικού στρατού, χάνι και υποτελωνείο το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα.  Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου το γεφύρι βομβαρδίστηκε σχεδόν στο κέντρο του από τους Γερμανούς, αλλά άντεξε και επισκευάστηκε. 
Στη περίοδο της Κατοχής, σε ένα χάνι της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι, υπογράφηκε το "Σύμφωνο της Πλάκας", η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο κυριοτέρων ελληνικών και ταυτόχρονα αντιμαχομένων αντιστασιακών οργανώσεων, των ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944.
Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων, άξιο θαυμασμού για την εξαιρετική τεχνική και την ομορφιά του.
Πηγές 1 2 3 4 

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά ιστορικό γεφύρι, που σηματοδοτεί και την είσοδο στα Τζουμέρκα..Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα τόσα όμορφα γεφύρια της Ελλάδας, κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη στον "όμορφο κόσμο"!

      Διαγραφή
  2. Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

    http://www.efsyn.gr/arthro/katerreyse-istoriko-gefyri-tis-plakas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...