Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Σεκόγια-το ψηλότερο και το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

Υπάρχουν τρία είδη γιγάντιων δέντρων "Redwood" στον κόσμο. 
Είναι η Σεκόγια (Sequoia) και η γιγάντια Σεκόγια (Sequoiadendron) που βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η  Metasequoia (Dawn Redwoodστην Κίνα. Η σεκόγια και η γιγάντια Σεκόγια είναι τεράστια δέντρα, ενώ η Metasequoia μικρότερα. Η Metasequoia  είναι στην Κόκκινη Λίστα IUCN και θεωρείται άκρως απειλούμενο είδος.
Ανήκουν στην οικογένεια των Κυπαρισσιδών (υποοικογένεια Sequoioideae), που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα και τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο. 
Αυτά τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια και κάποια από αυτά ζουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια. Στα δάση της Καλιφόρνιας υπάρχουν δέντρα που η ηλικία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3.500 χρόνια. Το ύψος τους φτάνει τα 135 μέτρα και η περίμετρος του κορμού τους τα 12-14 μέτρα. 
Απειλούνται όμως να εξαφανιστούν και οι κυριότερες αιτίες είναι οι πυρκαγιές, η υλοτομία, η ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Φωτογραφία: Sverrir Mirdsson
Δύο δέντρα της οικογένειας αυτής έχουν τα ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου και του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο. 
Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια Σεκόγια Sempervirens, που ονομάζεται Υπερίων (Hyperion Tree). Το δέντρο αυτό είναι μια παράκτια Σεκόγια, στη βόρεια Καλιφόρνια. 
Έχει ύψος 115,61 μέτρα. 
Ανακαλύφθηκε στις 25 Αυγούστου 2006 σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Redwood. Η ακριβής θέση του δεν έχει αποκαλυφθεί, για να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Εκτιμάται ότι ο όγκος του κορμού του είναι 502 κυβικά μέτρα και η ηλικία του φτάνει τα 700-800 χρόνια.
Φωτογραφία: Goldblattster
Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου είναι μια γιγάντια Σεκόγια (Sequoiadendron), που ονομάζεται "Στρατηγός Σέρμαν" (General Sherman Tree). 
Έχει ύψος 83,8 μέτρα, ο όγκος του κορμού του είναι 1.487 κυβικά μέτρα και η διάμετρος στη βάση κορμού του, είναι 11,1 μέτρα. 
Βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Σεκόγια, στην Καλιφόρνια. 
Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 2.300-2.700 χρονών.
Ο Στρατηγός Σέρμαν-General Sherman Tree
Φωτογραφία: Famartin 

Πηγές: 1  2

11 σχόλια:

  1. οταν καταλαβουμε οτι ειμαστε απλα μερος της φυσης και οτι δεν μπορουμε να την υπερβουμε η να την αντικαταστησουμε και πως θα πρεπει να ζουμε αρμονικα μαζι της μονο τοτε θα μπορεσουμε να σωσουμε οτι απεμεινε απο αυτον τον πανεμορφο κοσμο. οσο για το βιντεακι...υπεροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όσα έγραψες. Συμφωνώ απολύτως !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΤΗΜΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΕΚΟΪΑ!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ. Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΑΘΑΤΗ. ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ ΣΕΚΟΪΑΣ. ΕΓΩ ΤΟΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Είμαι σίγουρη ότι είναι όμορφο και εντυπωσιακό δέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ.
    ΟΜΩΣ ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΝΕΤΕ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.... ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.... ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΝΕΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ, ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ -ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΤΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ....
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ???? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δημιουργία του κόσμου είναι ένα θαύμα και ως θαύμα δεν μπορεί να εξηγηθεί. Όποιος και να είναι ο δημιουργός του, ότι κι αν πιστεύει ο καθένας μας, έχουμε όλοι χρέος να το προστατεύσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος με περίμετρο 17 μέτρων στην βάση του κορμού του.. Βρίσκεται στον νομό Αχαίας και συγκεκριμένα στην ιερά μονή Παναγίας Πλατανιώτισσας(ομώνυμο χωριό), η οποία βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων.. Να σημειώσω το πιο σημαντικό.. Πως εσωτερικά της κουφάλας του πλατάνου υπάρχει ναός και χωράει 20 άτομα και έχουμε να κάνουμε με θαύμα της ορθοδόξου Πίστης μας.. Σε μια πλευρά της κουφάλας είναι αποτυπωμένη η μορφή της Παναγίας και του Χριστού καθαρό αντίγραφο της πραγματικής εικόνας που έχει φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς προς τιμήν της Παναγίας μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου, αλλά σίγουρα όπως το περιγράφετε, πρέπει να είναι πολύ εντυπωσιακό. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την πληροφορία!

      Διαγραφή
  8. kala re min mperdebete to podi me to metro i megaliteri sekogia einai 41 METRA kai OXI 115 METRA AII SIXTRIII.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρά το ύφος του σχολίου, θα απαντήσω ως εξής:
      Αντιγράφω από την wikipedia:Sequoia sempervirens-This species includes the tallest trees living now on Earth, reaching up to 379 feet (115.5 m) in height (without the roots)

      Διαγραφή
  9. Υπάρχουν και άλλα πολλά μεγάλα δέντρα που δυστηχώς δεν είναι και τόσο διάσημα
    Βίντεο από το youtube Ton Krabak Yai
    www.youtube.com/watch?v=6TbqPbl76aU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...