Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η φωλιά της τίγρης-ένας ιερός χώρος

Το μοναστήρι Taktsang Palphug (η λαϊκή του ονομασία είναι Paro Taktsang καθώς και "η φωλιά της τίγρης"), ένας ιερός βουδιστικός χώρος, κρέμεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Paro, σε υψόμετρο 3.120 μέτρα στο Μπουτάν (μια μικρή χώρα στις πλαγιές των Ιμαλαίων στη νότια Ασία).   
Ένα συγκρότημα ναών χτίστηκε για πρώτη φορά το 1692. Το μοναστήρι αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια και χώρους διαμονής για τους μοναχούς. Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν στις σπηλιές είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο βραχώδες έδαφος. Σκάλες και μονοπάτια σκαλισμένα στους βράχους και ξύλινα γεφύρια συνδέουν τα κτίρια. 
Κάθε κτίριο έχει βεράντες, που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη θέα. 
Μια θέα που κόβει την ανάσα.  
Φωτογραφία: Douglas J. McLaughlin

Ο Guru mTshan-brgyad Lhakhang (γνωστός και ως "Ναός του γκουρού με τα οκτώ ονόματα") είναι ναός αφιερωμένος στον γκουρού Padmasambhava. Είναι ένα κομψό κτίριο, κτισμένο το 1692 από τον Gyalse Tenzin Rabgye και αποτελεί  πολιτιστικό σύμβολο για το Μπουτάν. Ένα δημοφιλές φεστιβάλ, πραγματοποιείται στην κοιλάδα Raro, προς τιμήν του γκουρού Padmasambhava, γνωστό ως Tsechu κατά τον Μάρτιο ή Απρίλιο. 
Το 1998 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα, στο κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος, που περιείχε πολύτιμα έργα ζωγραφικής, έργα τέχνης και αγάλματα. Ένας μοναχός πέθανε από την πυρκαγιά. Μετά από εντατικές προσπάθειες, το συγκρότημα ανακαινίστηκε το 2005.
Φωτογραφία: Stephenshephard
Σύμφωνα με έναν μύθο που υπάρχει ο γκουρού Padmasambhava από το Θιβέτ πέταξε σε αυτά τα βράχια, πάνω στην πλάτη μιας τίγρης το 747 π.χ. Το μέρος ήταν αφιερωμένο, για να δαμάσει τον δαίμονα Τίγρη.
Ο γκουρού Padmasambhava
Φωτογραφία: Baldiri
Φωτογραφία: Soham Banerjee
Άλλος  μύθος υποστηρίζει ότι, η πρώην σύζυγος ενός αυτοκράτορα, η Yeshe Tsogyal, με τη θέλησή της έγινε μαθήτρια του γκουρού Padmasambhava, στο Θιβέτ. Μεταμορφώθηκε σε τίγρη και μετέφερε στην πλάτη της τον γκουρού στα απότομα αυτά βράχια. Σε μια από τις σπηλιές διαλογιζόταν και έτσι ο τόπος έγινε ιερός. Στη συνέχεια έγινε γνωστός με το όνομα "η φωλιά της τίγρης".
Φωτογραφία: Thomas Wanhoff
Το συγκρότημα των ναών έχει μεγάλη καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική αξία. 
Είναι η πηγή του Βουδισμού για το Μπουτάν.
Ένα συναρπαστικό μέρος του κόσμου, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση του Μπουτάν, ο αριθμός των τουριστών που επιτρέπεται να το επισκεφτεί καθημερινά είναι εξαιρετικά μικρός.
Πηγή: 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...