Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι δώδεκα θησαυροί της Ισπανίας

Το 2007, στην Ισπανία διενεργήθηκε ένα διαγωνισμός, για να αναδειχθούν οι "Δώδεκα θησαυροί του Ισπανικού Έθνους". Διοργανώθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό  Antena 3 και τον ραδιοφωνικό Onda Cero. Ο κόσμος κλήθηκε να ψηφίσει μέσω διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Από 9.000 υποψηφιότητες επιλέχθηκαν οι 12 με τις περισσότερες ψήφους. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την τελευταία μέρα του έτους. 
Επιλέχθηκαν εννέα αρχιτεκτονικά, δύο φυσικά και ένα εικονογραφικό μνημείο. 
Οι δώδεκα νικητές είναι:
Ο Καθεδρικός Ναός της Κόρδοβα
Το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης Κόρδοβα στην Ισπανία είναι ο καθεδρικός ναός της Μεσκίτα της Κόρδοβα, αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί δείγμα "ένωσης" του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης και παγκοσμίως. 
Φωτογραφία: Ulamm
Το σπήλαιο Altamira
Ένα σπήλαιο που είναι γνωστό για τα αριστουργήματα τέχνης του παλαιολιθικού ανθρώπου. Υπάρχουν πολύχρωμες βραχογραφίες άγριων θηλαστικών, εικόνες σχετικές με τη ζωή του πρωτόγονου κυνηγού και τα όπλα του  και "συμβολικά", χέρια, καλύβες κλπ. ορισμένης σημασίας για τον πρωτόγονο. 
Φωτογραφία:  Locutus Borg
Ο Καθεδρικός Ναός της Σεβίλλης
Μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός ναός και η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. 
Φωτογραφία:  Jeny
Το ανάκτορο Αλάμπρα
Η ΑλάμπραΤο κόκκινο φρούριο» στα Αραβικά είναι παλάτι και φρούριο των Μαυριτανών μοναρχών στην Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας, το οποίο καταλαμβάνει ένα λόφο στο νοτιοανατολικό όριο της πόλης. Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής Αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων. 
Φωτογραφία:  Serg!o
Η Βασιλική της Παναγίας Pillar
Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Σαραγόσα. Είναι η πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία. 
Φωτογραφία:  Berthold Werner
Το Εθνικό Πάρκο Teide
Βρίσκεται στην Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά. Εδώ βρίσκεται το ηφαίστειο Teide, το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο. 
Φωτογραφία:  Snurre86
Το ρωμαικό Θέατρο Merida
Κατασκευάστηκε το 16-15 π.χ. Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Merida, μια από της μεγαλύτερες αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Ισπανία. 
Φωτογραφία:  Ikiwaner
Ο Καθεδρικός Ναός Santiago de Compostela
Το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας στην Ισπανία. Ο Καθεδρικός Ναός της πόλης, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο (Santiago), είναι ο προορισμός ενός από τους πιο σημαντικούς δρόμους προσκυνήματος, γνωστός ήδη από τον 9ο αιώνα ως ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου. 
Φωτογραφία:  E-roxo
Η πόλη των τεχνών και των επιστημών
Αποτελεί τον σημαντικότερο σύγχρονο τουριστικό προορισμό στην Ισπανία. Βρίσκεται στη πόλη Βαλένθια και χτίστηκε το 1996-1998.
Φωτογραφία:  Diliff
Ο Βασιλικός Ναός της Αγίας Οικογένειας (Sagrada Família)
Είναι μια μεγάλη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και βρίσκεται στην Βαρκελώνη. 
Φωτογραφία:  Bgag
Η παραλία La Concha
Είναι μια αμμώδης παραλία, που βρίσκεται στον κόλπο La Concha στο San Sebastián.
Φωτογραφία:  Anrie
Το Μουσείο Guggenheim στο Bilbao
Μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και βρίσκεται στο Μπιλμπάο. Ένα από τα πιο θαυμαστά έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
 Φωτογραφία: MykReeve
Όλα τα παραπάνω, εκτός από τη Βασιλική της Παναγίας Pillar, την πόλη των τεχνών και των επιστημών, την παραλία La Concha και το Μουσείο Guggenheim στο Bilbao, έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Πηγές: 1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...