Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Baigas-η πιο αρχαία φυλή της κεντρικής Ινδίας

Στις πολιτείες Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Chhattisgarh και Jharkhand της κεντρικής Ινδίας συναντάμε μια φυλή ανθρώπων, την πιο αρχαία φυλή αυτόχθονων της κεντρικής Ινδίας, τους Baiga. Οι Baiga ζουν στα τροπικά δάση διατηρώντας τις παραδόσεις των προγόνων τους. Γενετικά, φαίνεται ότι συνδέονται με τους Ινδο-Αυστραλούς Αβορίγινες.
Οι άνθρωποι της φυλής είναι λάτρεις και προστάτες του δάσους και της φύσης. Πιστεύουν ότι είναι υποχρέωσή τους, kartavya όπως λένε στη γλώσσα τους, να ζήσουν κοντά στη Μητέρα Φύση και να την προστατέψουν από την καταστροφή.
Φωτογραφία The Sierra Club
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
  Εφαρμόζουν εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας της γης, στις δασικές περιοχές που ζουν. Λένε ότι ποτέ δεν όργωσαν τη γη, γιατί θα ήταν σαν να γρατζουνούν το στήθος της μητέρας τους. Πως θα μπορούσαν άραγε να ζητούν από τη Μητέρα Γη να παράγει τρόφιμα από το ίδιο κομμάτι της, ξανά και ξανά, αφού θα είχε αποδυναμωθεί;;
Φωτογραφία wietsej
Φωτογραφία The Sierra Club
Αυτός είναι ο λόγος που οι Baigas ζουν μια ημι-νομαδική ζωή. Ασκούν μια μορφή καλλιέργειας, που ονομάζεται Bewar-κόβω και καίω- από σεβασμό και όχι από επιθετικότητα. Με την τεχνική αυτή, καθαρίζουν ένα κομμάτι γης, αυτό που θέλουν να καλλιεργήσουν, βάζοντας φωτιά η αποψιλώνοντάς το. Όταν η γη δεν αποδίδει πλέον, αλλάζουν περιοχή. 
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Οι Baigas κατά το παρελθόν ήταν φύλακες και προστάτες του φυσικού κόσμου, τότε που οι "πολιτισμένοι" άνθρωποι φοβούνταν να πλησιάσουν στην πυκνή ζούγκλα. Τρομοκρατούνταν και δείλιαζαν λόγω της παρουσίας των "τριών διαβόλων": τους Baiga, τις τίγρεις και την ελονοσία.
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Οι άνθρωποι της φυλής στην περιοχή Madhya Pradesh είναι γνωστοί για τον μοναδικό πολιτισμό τους. Δεν αλληλεπιδρούν με άλλες φυλές, προσπαθούν να μην έχουν πρόσβαση στην παιδεία, τρώνε μόνο μέσα στην κοινότητά τους. Όταν πεθάνει ένα μέλος μιας οικογένειας αφήνουν το σπίτι στο οποίο αυτή έμενε και χτίζουν ένα καινούριο. 
Φωτογραφία ht_rupesh 
Η ζωή τους είναι σε απόλυτη εξάρτηση με τη ζούγκλα και δεν συμμετέχουν στην συλλογή των φύλλων tendu patta, δηλαδή των φύλλων του ινδικού έβενου που χρησιμοποιούνται για να τυλίγουν τον καπνό των τσιγάρων.Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής είναι τα πολύχρωμα και περίτεχνα τατουάζ με τα οποία οι γυναίκες της φυλής στολίζουν το σώμα τους. Χρησιμοποιούν υλικά που βρίσκουν στα δάση, στα οποία ζουν. Η γνώση της τεχνικής περνά από γενιά σε γενιά. 
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
 Στο παρελθόν, οι Baigas μιλούσαν μια Ινδο-αυστραλιανή διάλεκτο που συνδεόταν με τη γλώσσα των Αυστραλών αβορίγινων και η οποία έχει πλέον εξαφανιστεί. Η διάλεκτος που μιλούν σήμερα είναι μια μορφή της γλώσσας Χίντι, της επίσημης γλώσσας της Ινδίας.
Όσον αφορά στη θρησκεία τους, είναι κατά κύριο λόγο ανιμιστές. Κύρια θεότητά τους είναι η Bura Deo, στην οποία τον Μάιο προσφέρουν κατσίκες, πουλερικά, καρύδες και οινοπνευματώδη ποτά. Λατρεύουν επίσης θεότητες για την προστασία του χωριού, για την προστασία από τις αρρώστιες και τα ατυχήματα και τη θεότητα της βροχής.
Φωτογραφία Akhilesh Bharos
Φωτογραφία Yajuvendra Upadhyaya
Ίσως, αν δείχναμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην βαθιά, αρχαία γνώση τους και τους ακούγαμε, να μαθαίναμε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι της ζούγκλας προσεγγίζουν τη φύση.
Πηγές 1 2 3 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...