Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι ορυζώνες του Ifugao-ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπίο

Η Κορδιλιέρα (Cordillera) στις Φιλιππίνες είναι μια περιοχή, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των βουνών του νησιού Luzon, του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Σε αυτά τα βουνά βρίσκονται εκπληκτικοί ορυζώνες, πέντε από τους οποίους έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, από το 1995. 
Φωτογραφία Adi.simionov
Οι ορυζώνες Batad, Bangaan, Mayoyao, Hungduan και Nagacadan βρίσκονται στην επαρχία Ifugao. Υπάρχουν εδώ και 2.000 χρόνια και περνούν από γενιά σε γενιά. Υπάρχουν πολλοί ορυζώνες στην Ασία, αλλά αυτοί του Ifugao ξεχωρίζουν. Φτάνουν στο μεγαλύτερο υψόμετρο από κάθε άλλο ορυζώνα και έχουν δημιουργηθεί σε απότομες πλαγιές. Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η τεχνική με την οποία δημιουργήθηκαν παραμένει αμετάβλητη εδώ και 2.000 χρόνια.
Φωτογραφία  ~MVI~
Οι ορυζώνες Nagacadan αποτελούνται από δύο διαφορετικές σειρές αναβαθμίδων, που διχοτομούνται από ένα ποτάμι. Οι Hungduan μοιάζουν με τον ιστό μιας αράχνης. Στους ορυζώνες Mayoyao υπάρχουν διάσπαρτα τα παραδοσιακά σπίτια των αγροτών και οι αποθήκες τους. Ένα τυπικό παραδοσιακό χωριό Ifugao αποτελεί το σκηνικό των ορυζώνων Bangaan. Τέλος οι Batad είναι ημικυκλικοί αμφιθεατρικού ορυζώνες, στη βάση των οποίων υπάρχει ένα χωριό.
Οι ορυζώνες Ifugao ακολουθούν τις φυσικές γραμμές των βουνών και ενισχύουν την φυσική ομορφιά του τοπίου. Έχουν δημιουργηθεί από τοίχους λάσπης ή πέτρινους. Τα φυσικά περιγράμματα των λόφων και των βουνών έχουν σκαλιστεί με μεγάλη προσοχή για να δημιουργηθούν μικρές λιμνούλες για την καλλιέργεια του ρυζιού. Αυτά, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη περίπλοκων συστημάτων άρδευσης και συλλογής νερού από τα δάση και τις κορυφές των βουνών, καθώς κι ενός πολύπλοκου συστήματος καλλιέργειας, καταδεικνύουν αξιόλογες γνώσεις μηχανικής. Αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι ότι όλα αυτά δημιουργήθηκαν από τα χέρια των ντόπιων κατοίκων.
Οι ορυζώνες των Κορδιλιέρας είναι τα μόνα μνημεία στις Φιλιππίνες, που δεν έχουν επηρεαστεί από αποικιακές κουλτούρες. Λόγω του δύσβατου εδάφους, οι φυλές Cordillera είναι από τους λίγους λαούς των Φιλιππίνων που έχουν αντισταθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε ξένη κυριαρχία και έχουν διατηρήσει τον αυθεντικό τους φυλετικό πολιτισμό. Η ιστορία των αναβαθμίδων είναι συνυφασμένη με εκείνη των ανθρώπων της, την κουλτούρα τους, και τις παραδοσιακές πρακτικές τους. 
Φωτογραφία Jen Salegumba
Έτσι, με τη γνώση και τις ιερές παραδόσεις να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, έχει δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, που εκφράζει την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον του.
Φωτογραφία Ericmontalban
Οι ορυζώνες Ifugao, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, συνοψίζουν το απόλυτο συνταίριασμα φυσικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού, θρησκευτικού και πολιτικού περιβάλλοντος. Πράγματι, είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.
Φωτογραφία acermate433s
Φωτογραφία  Ari Home
Φωτογραφία Jen Salegumba
Φωτογραφία  Ari Home
Φωτογραφία acermate433s
Φωτογραφία  Ari Home
Φωτογραφία pcabot
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...