Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Ο μπλε πιγκουίνος

Δεν ξεπερνά τα 33 εκατοστά σε ύψος και τα 43 εκατοστά σε μήκος. Το μέσο βάρος του δεν ξεπερνά το ενάμιση κιλό. Ονομάζεται Eudyptula minor και είναι το μικρότερο είδος πιγκουίνου. Απαντάται κυρίως στις ακτές της νότιας Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Υπάρχουν επίσης αναφορές του και στη Χιλή και σε περιοχές της Νότιας Αφρικής.
Στην Αυστραλία, λόγω του μικρού μεγέθους του, αποκαλείται πιγκουίνος νεράιδα, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, λόγω του μπλε φτερώματός του, τον λένε μικρό μπλε πιγκουίνο ή απλώς μπλε πιγκουίνο. Οι αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας, οι Μαορί τον αποκαλούν Korora.
Φωτογραφία  JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com)
Οι μικροί πιγκουίνοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους κολυμπώντας και αναζητώντας τροφή, στη θάλασσα. Τρέφονται με μικρά ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα. Είναι ένα από τα λίγα είδη που απειλούνται από χερσαία αρπακτικά. Για το λόγο αυτό ζουν σε αποικίες ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα πεινασμένα αρπακτικά.
Φωτογραφία  JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com)
Σκύλοι, γάτες και αλεπούδες που έχουν εισαχθεί στου οικότοπους των πιγκουίνων αποτελούν σημαντική απειλή, αλλά και μεγαλύτερα θαλάσσια ζώα, όπως οι φώκιες λεοπαρδάλεις, η δολοφόνος φάλαινα, οι καρχαρίες και ο άνθρωπος.
Φωτογραφία S. Nysteen
Ο μπλε πιγκουίνος αναπαράγεται μια φορά το χρόνο και το θηλυκό γεννάει δύο αυγά. Επωάζονται και από τους δύο γονείς για ένα μήνα, όμως εκκολάπτεται συνήθως μόνο το ένα. Το μικρό παραμένει υπό την προστασία των γονιών του για τρεις μήνες.
Φωτογραφία Kjaergaard~commonswiki
Σήμερα, ο πληθυσμός των μικρών πιγκουίνων έχει μειωθεί από την ολοένα αυξανόμενη απειλή των μη ιθαγενών σαρκοφάγων. Πολύ συχνά βρίσκονται σε νησιά που έχουν χαρακτηριστεί Εθνικοί Δρυμοί. Οι τουρίστες μπορούν να τους δουν στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν τους επιτρέπεται να βγάζουν φωτογραφίες.


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα Νίκη μου Καιρό έχουμε να τα πούμε. Όμορφη ανάρτηση. Νομίζω ότι τον πιγκουίνο τον έχω δει στην Αυστραλία που είχα πάει πριν χρόνια, αν είναι αυτό το είδος. Έρχονταν από τη θάλασσα για να γεννήσουν τα αβγά τους στην άμμο. Ήταν στο Phillip Island και ναι απαγορεύονταν οι φωτογραφίες. Ήταν πολύ μικροί αλλά ήταν βράδυ για να δω αν ήταν μπλε...
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...