Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Στην όμορφη Val d'Orcia

Η Val d'Orcia ή Valdorcia είναι μια περιοχή της Τοσκάνης στην κεντρική Ιταλία. Εκτείνεται από τους λόφους νότια της Σιένα έως ηφαιστειογενή πετρώματα που σχηματίζουν το όρος Αμιάτα. Το όμορφο τοπίο πρωταγωνιστεί σε μια πλούσια πράσινη κοιλάδα που την διαρρέει ο ποταμός Orcia. Καύχημά της οι απαλοί λόφοι, καλυμμένοι με δημητριακά, ηλίανθους και αμπελώνες.
Το όμορφο τοπίο με τους ήπιους, καλλιεργημένους λόφους της Valdorcia διακόπτουν γραφικές πόλεις και χωριά, όπως η Πιέντσα, η πόλη που θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της αναγεννησιακής πολεοδομίας και από το 1996 αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και το Montalcino με το διάσημο κόκκινο κρασί  Brunello di Montalcino.
Τα ξεχωριστά τοπία της  Βαλ ντ' Όρτσια με τις επίπεδες πεδιάδες και τους σχεδόν κωνικούς λόφους με τους οχυρωμένους οικισμούς στην κορυφή τους έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Έχουν απεικονιστεί σε έργα τέχνης από την αναγεννησιακή ζωγραφική μέχρι τη σύγχρονη φωτογραφία. 
Η πυκνή βλάστηση των αμπελώνων, των ελαιώνων, των κυπαρισσιών, της οξιάς και των καστανιών εναλλάσσονται με μεσαιωνικές κατοικίες, αγροτικές βίλες και κάστρα με αδιαπέραστους πύργους. 'Ολα αυτά διαχέονται σε μια ήσυχη απομονωμένη φύση. Αυτές οι εικόνες μαγεύουν τον επισκέπτη, όπως μάγεψαν τους ζωγράφους της Scuola Senese,  της σχολής ζωγραφικής της Σιένα που άκμασε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. 
Φωτογραφία  Guido Andolfato
Το 2004 η Valdorcia προστέθηκε στη λίστα της Ουνέσκο ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεδομένου ότι ολόκληρη η περιοχή διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης με τέτοιον τρόπο που να απεικονίζει τα ιδανικά της καλής διακυβέρνησης και να δημιουργεί μια αισθητικά ευχάριστη εικόνα. Επιπλέον οι αναγεννησιακές απεικονίσεις της όμορφης κοιλάδας με ανθρώπους που ζουν αρμονικά με τη φύση έχουν επηρεάσει βαθιά την ανθρώπινη σκέψη.
Φωτογραφία  BORGHY52
Στην περιοχή της Valdorcia γυρίστηκαν σκηνές από διάσημες ταινίες όπως "Ο Άγγλος ασθενής" του Άντονι Μιγκέλα, "Ο Μονομάχος" από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, "8½" από τον Φεντερίκο Φελίνι κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...