Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Προσελκύστε πεταλούδες στον κήπο σας

Οι πεταλούδες είναι στολίδια της φύσης και καθένας θα ήθελε να έχει στον κήπο του. Είναι απόλαυση να τις παρακολουθείς καθώς πετούν από λουλούδι σε λουλούδι με τα πανέμορφα φτερά τους. Υπάρχουν άραγε τρόποι για να προσελκύσει κανείς στον κήπο του αυτά τα ευαίσθητα και πανέμορφα πλάσματα;;
Δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Γνωρίστε τα είδη πεταλούδων της περιοχής σας. 
Οι πεταλούδες δεν διαφέρουν μόνο ως προς το χρώμα, αλλά διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά το μέγεθος, τη μετανάστευση και τη διατροφή τους. Υπάρχουν 235 είδη πεταλούδων στην Ελλάδα. Ο μπλε Άδωνις, o Απόλλωνας και η Κλεοπάτρα είναι κάποια από αυτά τα είδη. Στη φωτογραφία βλέπετε τον μπλε Άδωνη (Polyommatus bellargus).
Φωτογραφία Gilles San Martin

Συνδυάστε τα χρώματα στον κήπος σας.
Οι ενήλικες πεταλούδες έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένη παλέτα χρωμάτων. Αγαπούν ιδιαίτερα το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το ροζ, το μωβ. Τα άνθη με επίπεδα πέταλα είναι αυτά που τις προσελκύουν κυρίως. Στη φωτογραφία βλέπετε ενδεικτικά το φυτό Cosmos sulphureus. Τα λουλούδια όλου του γένους Cosmos προσελκύουν πτηνά και πεταλούδες, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής πεταλούδας μονάρχης.
Φωτογραφία  houroumono

Φυτέψτε τα λουλούδια σας με στρατηγική
Οι πεταλούδες προτιμούν πηγές νέκταρ που λαμβάνουν πολύ ηλιακό φως από το μεσημέρι έως το απόγευμα. Οι ενήλικες αποφεύγουν να τρέφονται στη σκιά. Διαλέξτε λουλούδια που αγαπούν το ήλιο και φυτέψτε τα σε περιοχές του κήπου σας με άφθονο ηλιακό φως.
Σχεδιάστε και συνδυάστε τους κύκλους άνθησης
Κρατήστε το κήπο σας ανθισμένο με τα αγαπημένα λουλούδια των πεταλούδων και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες  να προσελκύσετε τα υπέροχα έντομα. Το νέκταρ είναι απαραίτητο στον κύκλο ζωής μιας πεταλούδας. 
Φροντίστε για την τροφή τους
Φυτέψτε διάφορα λουλούδια πλούσια σε νέκταρ. Οι ενήλικες πεταλούδες προτιμούν τη λεβάντα. τη μαντζουράνα, τον κατιφέ, την ερείκη. Φυτά όπως το Anaphalis margaritacea που βλεπετε στην επόμενη φωτογραφία, η ρόδινη αλθαία και η πασιφλόρα είναι από τα αγαπημένα τους.
Φωτογραφία  foliosus

Αποφύγετε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα
Οι πεταλούδες και οι κάμπιες τους είναι ευαίσθητες σε πολλά από αυτά, ακόμα και σε εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο ως φιλικά προς το περιβάλλον.
Φτιάξτε σημεία που μπορούν να ξεκουραστούν
Θα έχετε δει πεταλούδες που ξεκουράζονται σε κλαδιά και απολαμβάνουν το ήλιο. Ο ήλιος ζεσταίνει τα φτερά τους και τις βοηθά να πετούν. Βάλτε σε διάφορα σημεία στον κήπο σας επίπεδες πέτρες. Οι ζεστές από τον ήλιο πέτρες είναι εξαιρετικά μέρη για τις πεταλούδες για να προσγειωθούν και να ξεκουραστούν.

Φτιάξτε σημεία για να πίνουν νερό
Σημεία με λάσπη και υγρή άμμο είναι ιδανικά για να απορροφούν οι πεταλούδες νερό, χωρίς τον κίνδυνο που έχει μια μεγάλη πηγή νερού, όπως ένα συντριβάνι. Χοντρή άμμος σε ένα δοχείο αποτελεί ιδανικός τρόπος για να ξεδιψάσει μια πεταλούδα.
Οι πεταλούδες χρειάζονται προστασία
Φυτέψτε μικρά δέντρα ή θάμνους στα οποία οι πεταλούδες μπορούν να κρυφτούν και να προστατευτούν από τους θηρευτές τους. Επίσης, όταν βρέχει οι πεταλούδες βρίσκουν καταφύγιο κάτω από μεγάλα φύλα. Η Αριστολοχία και το λιγούστρο είναι φυτά που παρέχουν την προστασία που τους χρειάζεται.
Φυτέψτε ενδημικά φυτά
Όταν οι πεταλούδες προσπαθούν να γεννήσουν αυγά σε μη ενδημικά φυτά, οι απόγονοι τους έχουν πρόβλημα να επιβιώσουν. Αφήστε στις άκρες του κήπου σας αγριόχορτα, αλλά και λιγότερο δημοφιλή αγριολούλουδα, όπως το γαϊδουράγκαθο και την τσουκνίδα. Οι κάμπιες τρελαίνονται γι' αυτά και δεν μπορείτε να έχετε πεταλούδες χωρίς κάμπιες. Τέλος, αφήστε το χορτάρι να μεγαλώσει ψηλά το καλοκαίρι σε ένα μέρος του κήπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...