Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Καμηλοπάρδαλη - όσα δεν γνωρίζετε γι΄αυτό το ζώο

Η καμηλοπάρδαλη είναι ένα φυτοφάγο, θηλαστικό ζώο, που ζει στην Κεντρική Αφρική. Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο αυτό το συμπαθητικό ζώο.
Είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. 
Το ύψος της φτάνει τα 5,5 μέτρα και το βάρος της τα 1.350 κιλά.
O λαιμός του ζώου έχει μήκος που μπορεί να φτάσει τα 2,8 μέτρα και βάρος που φτάνει το μισό τόνο. Έχει επτά αυχενικούς σπονδύλους, οι οποίοι είναι μεγάλοι σε μήκος.
Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. 
Φωτογραφία  Mehmet Karatay
Βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιει νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα. 
Ωστόσο, η καμηλοπάρδαλη δεν πίνει συχνά νερό διότι, λόγω ύψους, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ολόκληρη διαδικασία για να σκύψει, οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται πολύ ευάλωτη στους εχθρούς της.
Φωτογραφία  Fir0002
Kαθημερινά η καμηλοπάρδαλη περνάει 12 ώρες βόσκοντας και κοιμάται βαθιά 20 λεπτά το 24ωρο. Καταναλώνει ημερησίως περίπου 30 κιλά τροφής!  
Προτιμά να ζει σε  περιοχές όπου υπάρχουν πολλές ακακίες.
Η καμηλοπάρδαλη γεννάει όρθια και το μωρό της πέφτει στο έδαφος από ύψος 1,5 μέτρου.
Φωτογραφία  avionline
Βαδίζει στα πλάγια.
Η γλώσσα της κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ, καταχωρημένο στο βιβλίο Γκίνες. Είναι εξαιρετικά μακριά (μπορεί να φτάνει τα 50 εκατοστά) κι έχει χρώμα μπλε! Έχει το ίδιο μήκος με τη διάμετρο μιας 21'' τηλεόρασης.
Φωτογραφία  Muhammad Mahdi Karim
Η καρδιά της ζυγίζει 12 κιλά και στέλνει 60 λίτρα αίμα ανά λεπτό. Η πίεση του αίματός της είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του ανθρώπου.
Οι καμηλοπαρδάλεις συνεννοούνται  μεταξύ τους με μια φωνή,  η οποία εκπέμπεται σε μια άλλη συχνότητα απ΄ ότι η ανθρώπινη φωνή.  Έχει μήκος κύματος κάτω από 20 Hz - και αυτό το μήκος κύματος δεν γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους!
Φωτογραφία  Marc_Scott-Parkin
Η γούνα της αποτελεί ένα χημικό αμυντικό όπλο! Περιέχει πολλά αντιβιοτικά και απωθητικά παρασίτων, που δίνουν στο ζώο μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Το παρατσούκλι των ηλικιωμένων αρσενικών ζώων είναι "ταύρος που βρωμάει".
Τα λιοντάρια είναι τα μόνα ζώα που αποτελούν πραγματική απειλή για μια ενήλικη καμηλοπάρδαλη.
Συνήθως κοιμούνται όρθιες!
Με βάση τη θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου, τα ζώα με μακρύ λαιμό υπερίσχυσαν άλλων. Έτσι, επέζησε έπειτα από εκατομμύρια χρόνια το συγκεκριμένο είδος με το μακρύ λαιμό. 
Φωτογραφία Llez
Πηγές  1  2  3

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...