Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Όλυμπος-ένας από τους ομορφότερους νησιωτικούς παραδοσιακούς οικισμούς

Η Όλυμπος είναι παραδοσιακός οικισμός της Καρπάθου. Θεωρείται ένας από τους ομορφότερους νησιωτικούς οικισμούς του Αιγαίου. 
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων, κατά μήκος του αυχένα που συνδέει δύο βουνοκορφές της βόρειας Καρπάθου. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από γκρεμό που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. 
Φωτογραφία   giotse
Φωτογραφία   wimbledonian
Στην αρχαιότητα οι κυριότερες πόλεις της βόρειας Καρπάθου ήταν η Βρυκούς και η Νίσυρος που ήταν χτισμένες στην ακτή γύρω από το στενό μεταξύ Καρπάθου και Σαρίας. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των πειρατικών επιδρομών, κυρίως Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό. 
Φωτογραφία   @rild
Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. 
Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στο οποίο χτίστηκε, το οποίο σήμερα ονομάζεται προφήτης Ηλίας.
Φωτογραφία   karstalipp

Η Όλυμπος παρέμεινε απομονωμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει ξεχωριστή παράδοση, πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Επίσης, οι κάτοικοι μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο, αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες. Η διάλεκτος αυτή διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.
Πηγή φωτογραφίας

                                                      Φωτογραφία  perras1d
Τα παλιά, καλοδιατηρημένα σπίτια, οι γραφικοί πέτρινοι ανεμόμυλοι και οι παλιές εκκλησίες του χωριού, όπως της Παναγίας που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, του Αγίου Ονούφριου και της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου,  είναι τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν. 
Φωτογραφία   gaxy

                                                    Φωτογραφία   cindytookoff

Μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το υπόλοιπο νησί ήταν ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα η επικοινωνία του οικισμού με την υπόλοιπη Κάρπαθο να γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου βοήθησε πολύ την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία ήταν ραγδαία μετά το 1990.
Το επίνειο της Ολύμπου, το Διαφάνι. 
Ένα γραφικό ψαροχώρι, με βοτσαλωτές παραλίες, που φημίζονται για τα καθαρά νερά τους.
                                                   Φωτογραφία   Ouf69

                                               Φωτογραφία  gaxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...