Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της καμήλας

Η καμήλα είναι ένα ζώο αξιαγάπητο για κάποιους. για άλλους όχι και τόσο πολύ. 
Όπως και να 'χει, υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν την καμήλα ένα ζώο μοναδικό. 
Ας δούμε μερικά από αυτά.
Η καμήλα μπορεί να τρέξει με ταχύτητα έως 65 χλμ/ώρα. Μπορεί να πιει 113 λίτρα νερού μέσα σε 13 λεπτά. Το σώμα της ενυδατώνεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό. Οι καμήλες μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι μήνες χωρίς τροφή ή νερό.
Φωτογραφία  Jerrold
Κάποτε πιστευόταν λανθασμένα ότι η καμήλα αποθηκεύει στην καμπούρα της νερό. Στην πραγματικότητα η καμπούρα είναι δεξαμενή λίπους, το οποίο μεταβολίζεται. Όταν υπάρχει λίγο φαγητό και νερό, το λίπος απελευθερώνει νερό. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι 9,3 γραμμάρια λίπους απελευθερώνει 1,13 γραμμάρια νερού.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια της καμήλας, σε αντίθεση με τα άλλα θηλαστικά, έχουν ωοειδές σχήμα και όχι κυκλικό. Αυτό διευκολύνει τη ροή του αίματος όταν το νερό είναι λιγοστό.

Μπορεί να αντέξει σε αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, που για άλλα ζώα θα ήταν θανατηφόρες. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 34 ° C την αυγή και σταθερά αυξάνει έως 40 ° C έως το ηλιοβασίλεμα, πριν πέσει ξανά τη νύχτα.
Φωτογραφία Wilson44691
Οι καμήλες ιδρώνουν σπάνια, ακόμα κι όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος φτάσει στους 49 ° C. Μπορούν να αντέξουν την απώλεια 25% του σωματικού τους βάρους λόγω εφίδρωσης, ενώ τα περισσότερα άλλα θηλαστικά μπορούν να αντέξουν μόνο 12-14%.
Φωτογραφία bobosh_t
Η παχιά γούνα τους τις προστατεύει από την ζέστη της ερήμου. Μια κουρεμένη καμήλα πρέπει να ιδρώνει 50% περισσότερο για να αποφύγει την υπερθέρμανση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η γούνα τους αποκτά πιο ανοιχτό χρώμα. Αυτό τις βοηθά να αποφεύγουν να εγκαύματα, αφού αντανακλά περισσότερο τις ακτίνες του ήλιου. Τα ψηλά τους πόδια βοηθούν ώστε το σώμα τους να είναι σε απόσταση από το έδαφος, του οποίου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει στους 70° C.
Φωτογραφία :: Suwaif ::
Είναι γνωστό ότι οι καμήλες φτύνουν τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια αμυντική τακτική, όταν τα ζώα αισθάνονται ότι απειλούνται.

Η παλαιότερη γνωστή καμήλα, ονομάζεται Protylopus, έζησε στη Βόρεια Αμερική 40-50.000.000 χρόνια πριν και είχε το μέγεθος κουνελιού. 
Φωτογραφία Sammy Six
Υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια καμήλες, με το 90% να είναι δρομάδες. Οι βακτριανές καμήλες αριθμούν σε 1,4 εκατομμύρια ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εξημερωμένα. Σήμερα οι άγριες καμήλες είναι από τα πλέον απειλούμενα μεγάλα θηλαστικά. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Προστασίας της άγριας ​​καμήλας, υπάρχουν μόνο 600 άγριες ​​καμήλες στην Κίνα και 800 στην Μογγολία.
Φωτογραφία Sammy Six
Πηγές 1 2


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...