Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Θαλασσαετοί-τέσσερα εντυπωσιακά είδη

Θαλασσαετοί- τα αρπακτικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Haliaeetus. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από τον θαλασσαετό Sanford, που είναι κατά μέσο όρο 2-2,7 κιλά έως τον τεράστιο Steller, που το βάρος του φτάνει τα 9 κιλά. 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή ουρά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με βάρος 6,9 κιλά.
Οι αετοί της οικογένειας αυτής είναι από τα παλαιότερα είδη πουλιών. 
Ας γνωρίσουμε τέσσερα είδη αυτών των πτηνών, τα πιο εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου.
1. Haliaeetus leukogaster
Φωτογραφία  Mdk572
Ο θαλασσαετός με τη λευκή κοιλιά. 
Το μήκος του θηλυκού φτάνει τα 90 εκατοστά, ενώ του αρσενικού είναι 70-80 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του  κυμαίνεται από 1,8-2,2 μέτρα. Κατοικεί στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. 
Τα ψάρια αποτελούν το μισό μέρος της διατροφής του. Τρώει όμως και χελώνες, θαλάσσια φίδια και άλλα μικρά πουλιά. Είναι μονογαμικό είδος. Το ζευγάρι μένει μαζί μέχρι το ένα πουλί να πεθάνει. Αμέσως το άλλο αναζητά νέο σύντροφο.
Φωτογραφία  Πηγή
Σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απειλούμενο είδος, κυρίως λόγω της διατάραξης του φυσικού του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.
Είναι σεβαστός από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Αυστραλίας και λαμβάνει μέρος σε πολλά από τα λαϊκά παραμύθια τους.
2. Haliaeetus vocifer
Φωτογραφία  Mehmet Kataray
Ο αφρικανικός θαλασσαετός. 
Το εθνικό πουλί της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Ζει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και μοιάζει στην εμφάνιση με τον φαλακρό αετό, που ζει στη Βόρεια Αμερική. 
Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 63-75 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του τα 2 μέτρα (στο θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο-2,4 μέτρα). Έχει πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση με καφέ σώμα και μεγάλα, δυνατά μαύρα φτερά. Το κεφάλι του είναι κατάλευκο.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο βουτάει και αρπάζει με τα νύχια του το θήραμά του.
Φωτογραφία  AngMokio
3. Haliaeetus leucocephalus
Φωτογραφία  BMajoros
Ο φαλακρός αετός.
 Κατοικεί στη Βόρεια Αμερική και είναι το εθνικό πτηνό και σύμβολο των ΗΠΑ. Είναι ένα μεγάλο πουλί με μήκος σώματος 70-102 εκατοστά και άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 1,68-2,44 μέτρα.
Τρέφεται κυρίως με ψάρια, που τα αρπάζει με τα νύχια του.
Πετάει με ταχύτητα 56-70 χιλιομέτρων την ώρα. Όταν βουτάει στο νερό η ταχύτητα του είναι 120-160 χιλιόμετρα την ώρα.
Φωτογραφία  Archaeodontosaurus
4. Haliaeetus pelagicus
Φωτογραφία Ram Man
Ο θαλασσαετός Steller.
Είναι ο βαρύτερος αετός στον κόσμο με βάρος που μπορεί να φτάσει τα 9 κιλά. Το μήκος του φτάνει τα 85-105 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του τα 1,95-2,30 μέτρα.
Ζει σε παράκτιες περιοχές της βορειοανατολικής Ασίας και τρέφεται κυρίως με ψάρια. Μπορεί να φάει και άλλα πουλιά αλλά και διάφορα θηλαστικά.
 Έχει χαρακτηριστεί ως "ευπαθές" είδος, κυρίως λόγω της αλλοίωσης των οικοτόπων του, την βιομηχανική ρύπανση και την υπεραλίευση. 
Ο σημερινός πληθυσμός εκτιμάται ότι είναι 5.000 και μειώνεται.
Φωτογραφία Asim Bahrwani

3 σχόλια:

  1. Λατρεύω τον αετό αυτό το περήφανο και δυνατό πουλί!!!!!!!! Υπέροχη ανάρτηση και θαυμάσιες φώτο!!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο πολύ καλή δουλειά!!! Αν θες δες και το δικό μου blog για το υπέροχο είδος παπαγάλων parrotlet (Forpus coelestis) Εκτροφείο Παπαγάλων Parrotlet

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...