Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Θανατηφόρες λίμνες του πλανήτη

Οι λίμνες είναι από τα σημαντικότερα και ομορφότερα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Υπάρχουν όμως λίμνες που είναι τόσο επικίνδυνες, ώστε να θεωρούνται "δολοφόνοι".
Εκτός από τη φυσική ομορφιά τους, έχουν θανάσιμα μυστικά κρυμμένα στους βυθούς τους.
Η λίμνη Nyos-Καμερούν
Φωτογραφία  Lockwood
Η λίμνη Nyos είναι μία από τις τρεις λίμνες του πλανήτη, στις οποίες έχουν γίνει "λιμναίες εκρήξεις". Στις 12 Αυγούστου 1986, ένα νέφος διοξειδίου του άνθρακα (1,6 εκατομμύρια τόνοι) και σταγονίδια νερού αναδύθηκε από τη λίμνη αυτή. 
Ξεπήδησε από τον πυθμένα της λίμνης με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Μια θανατηφόρα πάχνη σάρωσε τις γειτονικές κοιλάδες σκοτώνοντας 1.800 ανθρώπους και πολλά ζώα και πουλιά.
Τα περισσότερα θύματα δεν είχαν τραύματα κι έδειχναν ότι πέθαναν από ασφυξία στον ύπνο τους. Όσοι διασώθηκαν ανέφεραν ότι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και είδαν λάμψεις να προέρχονται από τη λίμνη.
Οι ιθαγενείς απέδωσαν την καταστροφή στο οργισμένο πνεύμα μιας μυθικής γυναίκας της τοπικής παράδοσης, η οποία κατοικεί στις λίμνες και στα ποτάμια.
Η λίμνη Monoun-Καμερούν
Φωτογραφία Wmahan
Η δεύτερη λίμνη του Καμερούν στην οποία έχει γίνει ¨λιμναία έκρηξη¨. Στις 15 Αυγούστου 1984 η λίμνη εξερράγη, απελευθερώθηκε μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη ισοπεδώθηκε, προφανώς από τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρηξη.
Η λίμνη Mono-Καλιφόρνια ΗΠΑ
Φωτογραφία  Mila Zinkova
Η λίμνη Mono είναι μια μεγάλη, ρηχή, αλμυρή λίμνη και σχηματίστηκε τουλάχιστον 750 χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι μια κλειστή λίμνη κι ακριβώς επειδή δεν έχει διέξοδο προς τη θάλασσα διαλυμένα άλατα την κάνουν αλκαλική και αλατούχα.
Περιέχει περίπου 280 εκατομμύρια τόνους διαλυμένα άλατα, με την αλατότητα να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του νερού στη λίμνη σε κάθε δεδομένη στιγμή. 
Το 2002 η μέση αλατότητά της μετρήθηκε στα 78 gr/l, όταν στους ωκεανούς του κόσμου είναι 31,5 gr/l.
Στη λίμνη αυτή δεν ζουν, βέβαια ψάρια, παρά μόνο ένα μικροσκοπικό είδος γαρίδας άλμης.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2010 η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός οργανισμού στη λίμνη Mono , ενός βακτηρίου που χρησιμοποιεί το αρσενικό στην κυτταρική δομή του.
Η λίμνη Kivu-Ρουάντα
Φωτογραφία  Themalau
Η λίμνη Kivu είναι μία από τις μεγάλες λίμνες της Αφρικής και βρίσκεται στα σύνορα του Κονγκό με την Ρουάντα. 
Είναι η τρίτη από τις λίμνες στις οποίες έχουν γίνει "λιμναίες εκρήξεις". Οι άλλες δύο είναι οι λίμνες Nyos και Monoun στο Καμερούν, που ανάφερα παραπάνω.
Στο βυθό της λίμνης έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Η ποσότητα του μεθανίου υπολογίζεται σε 65 κυβικά χιλιόμετρα. 
Υπολογίζεται επίσης ότι η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα φτάνει τα 256 κυβικά χιλιόμετρα.
Μια έκρηξη της λίμνης αυτής θα ήταν καταστροφική, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της λίμνης Nyos, αφού πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή.
Ιστορικά, η λίμνη έχει συνδεθεί με την γενοκτονία στην Ρουάντα το 1994, αφού σε αυτήν έριχναν πολλά από τα θύματα του πολέμου.
Η λίμνη Rakshastal-Θιβέτ
Φωτογραφία  Moumine
Στη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω, η λίμνη Rakshastal είναι αυτή που βρίσκεται αριστερά. Δεξιά είναι η λίμνη Manasarovar. 
Η Rakshastal  έχει αλμυρό νερό, ενώ αντίθετα η Manasarovar έχει γλυκό νερό.
Υδρόβια φυτά και ψάρια δεν ζουν στα νερά της, τα οποία οι ντόπιοι θεωρούν ότι  είναι δηλητηριώδη.
Σύμφωνα με τον τοπικό Ινδουιστικό μύθο η λίμνη είναι η κατοικία του Ravana, του βασιλιά των δαιμόνων, που έχει δέκα κεφάλια. Στον Βουδισμό η λίμνη Manasarovar, που είναι στρογγυλή σαν τον ήλιο, αντιπροσωπεύει τη φωτεινότητα, την λάμψη. Αντίθετα η λίμνη Rakshastal, που έχει σχήμα μισοφέγγαρου, αντιπροσωπεύει το σκοτάδι.
Η λίμνη Karachay-Ρωσία
Φωτογραφία  Keesleonardamaas
Πολύ ωραίο τοπίο!! Πανέμορφη λίμνη!! Δεν συμφωνείτε;;
Κι όμως.... η λίμνη Karachay είναι το πιο μολυσμένο σημείο στο κόσμο. Είναι μια μικρή λίμνη στα Ουράλια όρη, στη δυτική Ρωσία.
Η πρώην Σοβιετική Ένωση, από το 1951, έριχνε στη λίμνη πυρηνικά απόβλητα.
Έχει τόση ραδιενεργή ακτινοβολία, που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο σε μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...