Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Misumena vatia-η αράχνη που αλλάζει χρώμα

Misumena vatia-αυτό είναι το επιστημονικό όνομα μιας μικρής αράχνης, η οποία στη Βόρεια Αμερική είναι γνωστή ως "αράχνη της χρυσόβεργας" ή "αράχνη του λουλουδιού". Ο λόγος για την ονομασία αυτή είναι ότι, η μικρή αραχνούλα συνήθως βρίσκεται να κυνηγάει πάνω στους βλαστούς του φυτού σολιδάγο ή αλλιώς χρυσόβεργα.
Φωτογραφία Quartl
Οι αρσενικές αράχνες του είδους φτάνουν μόλις τα 5 mm, ενώ οι θηλυκές είναι μεγαλύτερες και φτάνουν τα 10 mm. Το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κίτρινο, ανάλογα με το λουλούδι στο οποίο κυνηγούν. Ειδικά οι νεαρές θηλυκές, οι οποίες μπορούν να κυνηγήσουν σε ποικιλία λουλουδιών, όπως μαργαρίτες και ηλίανθους, μπορούν να αλλάζουν χρώμα "κατά βούληση".
Φωτογραφία Dhatier
Στη Βόρεια Αμερική εντοπίζονται συχνότερα πάνω σε χρυσόβεργες, οι οποίες είναι φωτεινά κίτρινα λουλούδια, που προσελκύουν περισσότερα έντομα, κυρίως το φθινόπωρο. Συχνά, είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσεις όταν βρίσκονται πάνω στο κίτρινο λουλούδι.
Φωτογραφία Olei
Οι αράχνες αυτές μπορούν και αλλάζουν το χρώμα τους εκκρίνοντας μια υγρή, κίτρινη χρωστική ουσία στην εξωτερική στοιβάδα κυττάρων του σώματός τους. Η αλλαγή χρώματος από λευκό σε κίτρινο διαρκεί από 10 έως 25 ημέρες, ενώ το αντίθετο διαρκεί περίπου 6 ημέρες.
Φωτογραφία juliaf
Το χρωματικό καμουφλάζ τους δίνει το πλεονέκτημα να μην γίνονται αντιληπτές σε πουλιά ή άλλα αρπακτικά. Ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να καραδοκούν τα θύματά τους, που έλκονται από τα λουλούδια. Όταν αυτά πλησιάσουν η μικρή αράχνη εξουδετερώνει το θύμα της με ένα ισχυρό δηλητήριο, παρά το μικρό μέγεθός της.
Ό,τι χρώμα και να έχει, λευκό ή κίτρινο, η αράχνη αυτή είναι ένα εκπληκτικό πλασματάκι!! Δεν συμφωνείτε;;;
Φωτογραφία HeidiG71
Φωτογραφία Shennele
Φωτογραφία Luc Viatour
Φωτογραφία Quartl
Φωτογραφία böhringer friedrich
Φωτογραφία Luc Viatour
Φωτογραφία pjt56
Φωτογραφία Bird-watcher
Πηγή 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...