Φωτογραφία: bmse
Δύο θανατηφόρα αρπακτικά ανιχνεύουν το έδαφος. Το ένα από τον ουρανό, με την κοφτερή ματιά του ανιχνεύει το βραχώδες έδαφος. Το άλλο, βρίσκεται πάνω στο ανώμαλο έδαφος και με τα ρουθούνια του και τη διχαλωτή γλώσσα του ελέγχει τον αέρα για υποψήφιο θύμα. Αυτός ο κυνηγός δεν γνωρίζει ότι σήμερα θα γίνει θήραμα ενός μεγαλύτερου αρπακτικού.
Τα δύο σαρκοβόρα ζουν στο καταφύγιο Bolsa Chica, μια περιοχή των παράκτιων υγροτόπων της Νότιας Καλιφόρνιας. Το πουλί είναι ένα γεράκι red-tailed , το κοινό γεράκι της Βόρειας Αμερικής. Το φίδι φαίνεται να είναι ένας κροταλίας του Ειρηνικού, ένα είδος που είναι γνωστό ότι κατοικεί την περιοχή.
Ευτυχώς για μας, ένας φωτογράφος ήταν σε ετοιμότητα την ημέρα αυτή, που τα δύο ζώα συγκρούστηκαν και οι έντονα δραματικές εικόνες είναι το αποτέλεσμα.
Κανονικά, τα καφέ και άσπρα σημάδια του κροταλία είναι μια εξαιρετική μορφή καμουφλάζ, που του επιτρέπει να δένει αρμονικά με τα παρόμοια χρώματα του περιβάλλοντός του. Δυστυχώς για το συγκεκριμένο φίδι, οι γήινες αποχρώσεις του δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές ώστε να ξεγελάσουν τα μάτια του γερακιού, το οποίο μπορεί να εντοπίσει ένα μικρό τρωκτικό από ύψος 100 ποδιών (30,5 μ.).
Όπως όλα τα φίδια, ο κροταλίας έχει έντονη την αίσθηση της όσφρησης, αν και δεν χρησιμοποιεί τα ρουθούνια του, κυρίως για το σκοπό αυτό. Μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια και να εντοπίσει το θήραμα, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του για να πάρει τη μυρωδιά του πλάσματος. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητος στις δονήσεις των ζώων που κινούνται και τα μάτια του μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα έως και 40 πόδια (12 μ.) μακριά. Δυστυχώς για αυτό το φίδι, οι ικανότητες αυτές ήταν άχρηστες, όταν, πάνω από αυτό, ήρθε ένα πεινασμένο γεράκι ψάχνοντας για τροφή. Τα ανοικτά σαγόνια του αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για το αρπακτικό.
Το γεράκι επιτίθεται! Αρπάζει τον κροταλία με τα νύχια του, ραμφίζει το ερπετό με το αιχμηρό, κυρτό ράμφος του. Το φίδι δεν παραδίδεται εύκολα, όμως. Ανοίγει τα σαγόνια του για να χτυπήσει, δείχνοντας τα δόντια του, που μπορούν να εκχύσουν θανατηφόρο δηλητήριο. Ο κροταλίας μπορεί να ανοίξει το στόμα του σε γωνία 180 μοιρών στην προσπάθειά του να αμυνθεί.
Φαίνεται ότι το γεράκι κρατάει σταθερά το φίδι στα νύχια του. Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα παρατηρήσετε ότι ο κροταλίας έχει χτυπήσει το αρπακτικό πουλί στα πόδια του. Το δηλητήριο του κροταλία εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, καταστρέφει τους ιστούς και προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και νέκρωση-το θάνατο των κυττάρων σε ζώντες ιστούς. Αλλά οι κυνόδοντες του φιδιού διαπέρασαν το σκληρό, φολιδωτό δέρμα που προστατεύει το πόδι του πουλιού; Θα μπορούσε σε αυτή τη μάχη να υπερισχύσει αυτός που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση;
Αφού αντάλλαξαν χτυπήματα, στην επόμενη εικόνα το αρπακτικό πουλί και το δηλητηριώδες φίδι φαίνεται να κοιτούν το ένα το άλλο, αν και ο κροταλίας φαίνεται επίσης ότι είναι έτοιμος να χτυπήσει και πάλι το μεγαλύτερο αντίπαλο του. Ποιο ζώο θα είναι ο νικητής σε αυτή τη δραματική συνάντηση: ο κροταλίας που μάχεται για τη ζωή του, ή το γεράκι που θέλει το γεύμα του;
Ο αγώνας μέχρι θανάτου συνεχίζεται. Όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγαλύτερο θήραμα, τα γεράκια red-tailed γενικά προσπαθούν να σκοτώνουν τα θύματά τους με τα νύχια τους, πριν τα κομματιάσουν με το ράμφος τους. Τα μικρότερα θηράματα τα καταπίνουν ολόκληρα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το ράμφος όσο και τα νύχια είναι θανατηφόρα. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του φιδιού.
Δεδομένου ότι το αρπακτικό πτηνό φαίνεται να έχει το πάνω χέρι, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερπετά δεν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής ενός γερακιού red-tailed. Αυτά τα γεράκια ως επί το πλείστον κυνηγούν θερμόαιμα πλάσματα, όπως σκίουρους, ποντίκια και κουνέλια. Δεν είναι ιδιότροπα στη διατροφή τους, γι΄αυτό αν εντοπίσουν ένα φίδι ευάλωτο σε ανοιχτό χώρο, κάλλιστα θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία για ένα εύκολο γεύμα.
Φαίνεται ότι το παιχνίδι τελείωσε για τον άτυχο κροταλία, η δύναμή του τελείωσε και το σώμα του κρέμεται από το ράμφος του αρπακτικού πτηνού. Το πουλί κρατά το φίδι γερά και σταθερά ακριβώς πίσω από το κεφάλι του. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να κρατάει ένα πλάσμα με θανατηφόρο δηλητήριο, αφού δαγκώματα προκλήθηκαν από κροταλίες ακόμα και όταν αυτοί έχουν πεθάνει.
Ο κροταλίας βρίσκεται ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Μοιράζεται μάλιστα την ίδια θέση με άλλα αρπακτικά, όπως το γεράκι του οποίου έπεσε θύμα. Ποντίκια, αρουραίοι και άλλα μικρά ζώα (συμπεριλαμβανομένων και μικρών πουλιών) αποτελούν το αγαπημένο γεύμα του. Όταν κυνηγά, βασίζεται στο δηλητηριώδες δάγκωμά του, περιμένει μέχρι το θήραμά του να εξασθενίσει και το καταπίνει ολόκληρο, ξεκινώντας από το κεφάλι. Φαίνεται χειρότερος τρόπος θανάτωσης από το κομμάτιασμα με τα νύχια, αν και δεν το γνωρίζουμε σίγουρα.
Με το βραβείο του γραπωμένο καλά στα νύχια του, το γεράκι απογειώνεται για ένα ασφαλές μέρος, για να απολαύσει το γεύμα του. Παρά τα φοβερά όπλα του, το red-tailed γεράκι μπορεί να γίνει και θήραμα, όπως το φίδι. Ένα ρακούν ή μια μεγάλη κερασφόρος κουκουβάγια, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια απειλή, αφού το γεράκι είναι πιο ευάλωτο στο έδαφος.
Στην εικόνα βλέπουμε τα ισχυρά νύχια του γερακιού, που χρησιμοποιεί για να αρπάξει τη λεία του. Όπως και τα ανθρώπινα νύχια, τα νύχια των πουλιών αυξάνονται καθ ' όλη τη ζωή τους, αφού συνεχώς φθείρονται. Επίσης, σε αυτό το στιγμιότυπο είναι ορατό το καφέ "κρόταλο" στο τέλος της ουράς του φιδιού. Αν και πιστεύεται ότι λειτουργεί ως μηχανισμός προειδοποίησης για να αποκρούσει τους επίδοξους θηρευτές, προφανώς δεν μπόρεσε να τρομάξει αρκετά το συγκεκριμένο εχθρό.
Το γεράκι ανοίγει τα φτερά του μεγαλοπρεπώς, καθώς ψάχνει για ένα κατάλληλο μέρος για να φάει τον κροταλία. Το άνοιγμα των φτερών του red-tailed γερακιού μπορεί να είναι τόσο μεγάλο όσο 4 πόδια (1,2 μ.). Ψάχνοντας για θήραμα, αυτά τα πουλιά χρησιμοποιούν ευρέως τα ανοιχτά φτερά τους για να κάνουν μεγάλους κύκλους, ανιχνεύοντας το έδαφος, ψάχνοντας για το επόμενο γεύμα τους.
Φαίνεται ότι ο νικηφόρος θηρευτής εντόπισε ένα ασφαλές μέρος στο έδαφος. Ο κροταλίας έχει κουλουριάσει την ουρά του. Ποιος ξέρει; Ίσως είναι ακόμα ζωντανός. Λέγεται ότι, το νευρικό σύστημα ενός φιδιού είναι σε θέση να λειτουργήσει για πολλές ώρες μετά το θάνατό του. Η σύσπαση του σώματος του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εξακολουθεί να ζει.
Το γεράκι ξεσκίζει τον άτυχο κροταλία με το κοφτερό ράμφος του. Για τους κροταλίες, τα γεράκια δεν είναι η μοναδική απειλή. Αποτελούν θήραμα για τους αετούς, τις κουκουβάγιες και άλλα φίδια. Ένας στους πέντε κροταλίες δεν φτάνει στο δεύτερο χρόνο της ζωής τους, αφού τα νεότερα φίδια τρώγονται από διάφορα άλλα ζώα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μικρότερα αρπακτικά πτηνά, ρακούν και νυφίτσες.
Το γεράκι συνεχίζει να τρώει το γεύμα του. Σκεφτόμενοι τον τρόπο με τον οποίο τα δύο αρπακτικά έδωσαν αυτόν τον θανάσιμο αγώνα, βλέπουμε ότι τα άγρια ζώα πολλές φορές μπορεί να είναι κυνηγοί αλλά και θηράματα.
Αν και λυπάμαι λίγο τον κροταλία, γνωρίζω ότι το γεράκι, σκοτώνοντας και τρώγοντας το φίδι, προσπαθεί απλώς να επιβιώσει. Αυτές οι εικόνες μας δείχνουν ότι η φύση μπορεί να είναι όμορφη, αλλά και σκληρή ταυτόχρονα.
Γράφει ο: Yohani Kamarudin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου