Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ο φυλετικός διμορφισμός στον κόσμο των ζώων

 Όταν τα αρσενικά και τα θηλυκά ενός είδους παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά π.χ. στο μέγεθος, στο χρώμα κτλ. έχουμε φυλετικό διμορφισμόΟ φυλετικός διμορφισμός συναντάται σε είδη θηλαστικών π.χ. η χαίτη του λιονταριού, τα κέρατα στο αρσενικό ελάφι κ.ά., είναι αρκετά διακριτός σε ορισμένα πτηνά π.χ. φτέρωμα, λοφίο και λειρί του πετεινού και ιδιαίτερα έντονος σε διάφορα ασπόνδυλα-σκώληκες, έντομα, καρκινοειδή κλπ., στα οποία παρατηρούνται διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού.

Με την εγγραφή αυτή θα δούμε μερικά παραδείγματα φυλετικού διμορφισμού στο ζωικό βασίλειο.

Ο υπέροχος μπλε τρυποφράκτης είναι ένα είδος πουλιού με φυλετικό διμορφισμό υψηλού βαθμού. Το αρσενικό, την περίοδο της αναπαραγωγής, έχει ένα φωτεινό μπλε χρώμα το οποίο δίνει τη θέση του σε ένα γκρι-καφέ χρώμα, σε μη αναπαραγωγικές περιόδους, ακριβώς όπως του θηλυκού.
Φωτογραφία  User:benjamint444
Στις επόμενες δύο φωτογραφίες βλέπετε δύο είδη φασιανών: τον κοινό φασιανό (Phasianus colchicus) και τον χρυσό (Chrysolophus pictus), είδη εγγενή στην Κίνα. Η χρωματική διαφορά αρσενικού-θηλυκού είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα στην περίπτωση του χρυσού φασιανού.
Φωτογραφία ChrisO
Φωτογραφία Richard Crossley
Στο είδος αράχνης που βλέπετε στη φωτογραφία ο φυλετικός διμορφισμός αφορά στο μέγεθος. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρω ποιο είδος είναι κι έτσι δεν μπορώ να πω αν το μεγαλύτερο είναι το αρσενικό ή το θηλυκό.
Φωτογραφία  Chen Khran Mboto
Η επόμενη όμως είναι  η αράχνη Golden silk orb-weaver, του γένους Nephila. Οι θηλυκές είναι μεγάλες και εντυπωσιακές με το μέγεθός τους να φτάνει τα 4,8-5,1 εκατοστά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το μήκος των ποδιών τους. Τα αρσενικά είναι συνήθως μικρότερα και μοιάζουν νάνοι μπροστά στα θηλυκά αφού το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά.
Φωτογραφία Zoohouse
Η ενήλικη πάπια μανδαρίνος είναι ένα πτηνό εντυπωσιακό και ξεχωριστό. Τα έντονα χρώματά του δεν επιτρέπουν την σύγχυση με κανένα άλλο είδος πτηνού. Το θηλυκό αντίθετα είναι συνηθισμένο. Μετά την περίοδο του ζευγαρώματος, το αρσενικό χάνει το πλουμιστό φτέρωμά του και τότε μοιάζει με το θηλυκό.
Φωτογραφία  Francis C. Franklin / CC-BY-SA-3.0
Τα κέρατα της αρσενικής άλκης είναι αυτά που θα προσελκύσουν την θηλυκή. Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας των ελαφιών έχουν κέρατα. Τα θηλυκά επιλέγουν το ταίρι τους ανάλογα με το μέγεθος των κεράτων. Το αρσενικό τα επιδεικνύει για να αποθαρρύνει τους ανταγωνιστές, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως όπλο αν εμπλακεί σε μάχη.
Φωτογραφία Hagerty Ryan
Το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα στις άκρες των φτερών της πεταλούδας Anthocharis cardamines, μέλος της οικογένειας των Πιεριδών, είναι το χαρακτηριστικό που διακρίνει το αρσενικό από το θηλυκό.
Φωτογραφία  hamon jp
Ο αρσενικός βόρειος καρδινάλιος έχει έντονο κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με το θηλυκό που το φτέρωμά του είναι πιο θαμπό, με καφετιές αποχρώσεις. Το χρώμα του αρσενικού παράγεται από καροτινοειδείς χρωστικές και οφείλεται στη διατροφή του.
Φωτογραφία  '09 Spyder
Φωτογραφία Linda Hartong
Ο αρσενικός θαλάσσιος ελέφαντας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον θηλυκό. Το βάρος του φτάνει τους τρεις τόνους και το μήκος τους τα πέντε μέτρα, ενώ το θηλυκό ζυγίζει συνήθως 910 κιλά και το μήκος του φτάνει τα τρία μέτρα.
Φωτογραφία Jan Roletto
Η αρσενική αγριόπαπια Anas platyrhynchos (πρόγονος των περισσότερων φυλών κατοικίδιων παπιών) είναι ένα ακόμα είδος πτηνού με διακρίνεται για το έντονα χρωματισμένο και ιριδίζον φτέρωμά του. Το θηλυκό είναι απλώς καφέ.
Φωτογραφία  Richard Bartz
Η παχιά, ογκώδης χαίτη του αρσενικού λιονταριού το κάνει να ξεχωρίζει, ενώ όταν αντιμετωπίζει άλλα ζώα, η χαίτη το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο. Η λέαινα, ως κυνηγός, δεν έχει την χαίτη που έχει το αρσενικό, η οποία φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ικανότητα του αρσενικού στο καμουφλάζ όταν παραμονεύει και προκαλεί υπερθέρμανση στο κυνήγι.
Φωτογραφία  DappleRose
Τα αρσενικά πουλιά του παραδείσου είναι αξιοσημείωτα για τα περίτεχνα και πολύχρωμα φτερά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Cicinnurus respublica. Το αρσενικό έχει κόκκινο, κίτρινο, μαύρο, πράσινο, μπλε και μωβ, ενώ το θηλυκό είναι απλώς ένα καφετί πουλί.
Φωτογραφία Serhanoksay
Για το τέλος άφησα το πανέμορφο κι εντυπωσιακό παγώνι. Τι να πει κανείς;; 
Η φωτογραφία τα λέει όλα!
Φωτογραφία  Dick Daniels
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...