Gelsemium sempervirems
Το κοινό του όνομα.... "κίτρινο γιασεμί".
Όμορφα κίτρινα άνθη, έντονα αρωματικά, παράγουν νέκταρ που προσελκύει πολλούς επικονιαστές.
Όλα τα μέρη του φυτού όμως περιέχουν μια τοξική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος σε ευαίσθητα άτομα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει το θάνατο στις μέλισσες που συλλέγουν το νέκταρ του φυτού.
Aconitum
Βότανο το οποίο είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες, όπως ακονίτο, κράνος του διαβόλου και μπλε πύραυλος.
Υπάρχουν πάνω από 250 είδη.
Οι ρίζες του περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενός αλκαλοειδούς που ονομάζεται pseudaconitine και είναι θανατηφόρο δηλητήριο. Ο χυμός σε διάφορα μέρη του φυτού, είναι συχνά θανατηφόρος. Πρόκειται για ένα δηλητήριο ταχείας δράσεως, που στην Ασία χρησιμοποιείται για την επικάλυψη δηλητηριωδών βελών.
Φωτογραφία: BerndH
Adenium obesum
Ένα αειθαλές φυτό, που το βρίσκουμε σε περιοχές νότια της Σαχάρας (Μαυριτανία, Σενεγάλη, Σουδάν).
Το κοινό του όνομα;; Ρόδο της ερήμου. Όμορφα κόκκινα και ροζ λουλούδια. Μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1-3 μέτρα.
Ο τοξικός χυμός τους, χρησιμοποιούνταν από τους ιθαγενείς της Αφρικής για την παρασκευή δηλητηριώδους μίγματος, για τα βέλη τους για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων.
Φωτογραφία: Nevit
Adonis vernalis
Ένα όμορφο, πολυετές ανθοφόρο φυτό, που αναπτύσσεται στα λιβάδια της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης. Είναι γνωστό ποικιλοτρόπως π.χ. το μάτι του φασιανού. Ένας όμορφος μύθος συνοδεύει αυτό το λουλούδι. Ο μύθος του Άδωνη και της Αφροδίτης. Η θεά Αφροδίτη ήταν ερωτευμένη με τον όμορφο νέο Άδωνη. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ο θεός Άρης από τη ζήλεια του, μεταμορφώθηκε σε κάπρο και σκότωσε τον όμορφο νέο. Από τα δάκρυα της Αφροδίτης φύτρωσε το λουλούδι αυτό.
Είναι όμως δηλητηριώδες φυτό. Έμετος και διάρροια, αργός σφυγμός, κατάρρευση και παύση της καρδιακής λειτουργίας, αν δεν ληφθεί έγκαιρα θεραπεία, είναι τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης από το φυτό αυτό.
Φωτογραφία: Martin Bahmann
Nerium oleander
Η γνωστή μας πικροδάφνη. Ένας αειθαλής θάμνος με όμορφα λουλούδια λευκά, κόκκινα, πορτοκαλί. Προέρχεται από τη Μεσόγειο. Μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα ύψος.
Όλα τα μέρη του είναι δηλητηριώδη. Αρκεί ένα φύλλο για να προκαλέσει το θάνατο.
Η δηλητηριώδης επίδραση της πικροδάφνης είναι γνωστή εδώ και αιώνες.
Ναυτία, έμετος, βραδυκαρδία και ανακοπή της καρδιάς είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από την πικροδάφνη.
Φωτογραφία: Alvesgaspar
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου