Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το Εθνικό Πάρκο των 2000 φυσικών αψίδων

Φωτογραφία BENOIST
Το Εθνικό Πάρκο των αψίδων (Arches National Park), βρίσκεται στην ανατολική Γιούτα των ΗΠΑ, βόρεια του ποταμού Κολοράντο. Είναι μια έκταση 310 τετρ. χλμ., μέσα στην οποία βρίσκονται πάνω  από 2.000 φυσικές αψίδες από ψαμμίτη. Παγκοσμίως γνωστή είναι η αψίδα με την ονομασία "Delicate Arch".
Delicate Arch
Φωτογραφία  Palacemusic
Περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία μοναδικών γεωλογικών πόρων και σχηματισμών, όπως ο γιγάντιος ισορροπημένος βράχος. Το συνολικό του ύψος είναι 39 μέτρα περίπου, ενώ ο βράχος υψώνεται 16,75 μέτρα πάνω από τη βάση του.
Balanced Rock
Φωτογραφία  Sanjay Acharya
Φωτογραφία   Dschwen
Το μεγαλύτερο υψόμετρο του πάρκου είναι 1.723 μέτρα στο Elephant Butte και το χαμηλότερο είναι 1.245 μέτρα, στο κέντρο επισκεπτών.
Organ
Φωτογραφία  Sanjay Acharya
Οι περισσότερες από τις συνθέσεις του πάρκου είναι από μαλακό κόκκινο ψαμμίτη, που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή 150 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολύ αργότερα τα υπόγεια ύδατα άρχισαν να διαλύουν τις βαθύτερες αποθέσεις άλατος. 
Dark Angel
Φωτογραφία  Matthiaskabel
Double Arch
Φωτογραφία  Daryl L. Hunter
Οι θόλοι ψαμμίτη κατέρρευσαν και διαβρώθηκαν, σχηματίζοντας έναν λαβύρινθο από κάθετες πλάκες βράχου, που ονομάζονται "πτερύγια". Τμήματα αυτών τελικά διαβρώθηκαν, δημιουργώντας τα γλυπτά από βράχο, που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή.
Three Gossips
Φωτογραφία  Sanjay Acharya
Από το 1970, έχουν καταρρεύσει 43 τόξα, λόγω της διάβρωσης.
Double-O-Arch
Φωτογραφία  Flicka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...