Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

Γνωρίζετε τα ψάρια-παπαγάλους (parrotfishes);;;

Τα ψάρια-παπαγάλοι είναι μια ομάδα ψαριών, που βρίσκονται σε ρηχά τροπικά και υποτροπικά νερά, στους ωκεανούς του πλανήτη. 
Ο μεγαλύτερος πλούτος των ειδών αυτών βρίσκεται στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.
Φωτογραφία Rling
Τα 90 περίπου είδη της οικογένειας αυτής, βρίσκονται σε κοραλλιογενείς ύφαλους και βραχώδεις ακτές. 
Ονομάζονται ψάρια-παπαγάλοι λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας τους. Έχουν πολλά δόντια, τα οποία είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα στα σαγόνια τους, ώστε να μοιάζουν με το ράμφος ενός παπαγάλου.
Φωτογραφία  Nhobgood
Στο στόμα τους μεγαλώνουν συνεχώς νέα δόντια και αντικαθιστούν τα παλιά, που έχουν φθαρεί. Με τα φαρυγγικά τους δόντια μπορούν άνετα να λιώνουν βράχους κοραλλιών και να καταπίνουν κομμάτια τους. Μετά την πέψη τα αποβάλλουν με την μορφή άμμου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μικρών νησιών στις αμμώδεις παραλίες της Καραϊβικής.  Ένα parrotfish μπορεί να παράγει 90 κιλά άμμου κάθε χρόνο!!
Φωτογραφία  Nhobgood
Τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας φτάνουν σε μήκος τα 30-50 εκατοστά. 
Υπάρχουν και κάποια, που μπορούν να ξεπεράσουν το ένα μέτρο, ενώ το πράσινο humphead μπορεί να φτάσει τα 1,3 μέτρα.
Φωτογραφία  Adona9
Ορισμένα είδη , τις νυχτερινές ώρες εκκρίνουν από το στόμα τους ένα βλεννώδες προστατευτικό κάλυμμα. Αυτό περιβάλλει τα ψάρια, πιθανώς για να καλύπτεται η μυρωδιά τους κι έτσι να προστατεύονται από τα αρπακτικά. 
Μπορεί να λειτουργεί και ως σύστημα προειδοποίησης, όταν κάποια αρπακτικά, όπως η σμέρνα, διαταράξουν την προστατευτική μεμβράνη.
Φωτογραφία  Bricktop
Θεωρείται ότι είναι φυτοφάγα, υπάρχουν όμως κάποια είδη που τρώνε κοράλλια (πολύποδες). Παρά τα εντυπωσιακά τους χρώματα είναι εντελώς ακατάλληλα για ενυδρεία λόγω της διατροφής τους.
Φωτογραφία  Richard Barnett
Φωτογραφία  JonnyB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...