Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ακανθώδη ζώα

Η φύση έχει προικίσει τα ζώα με διάφορους μηχανισμούς άμυνας, για την προστασία τους από τους εχθρούς τους. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι ο εξοπλισμός τους με αγκάθια. Δείτε κάποια πλάσματα, που το σώμα τους είναι καλυμμένο με αγκάθια κι έτσι προστατεύονται από τα αρπακτικά.
Thorny devil
Ο ακανθώδης διάβολος
Φωτογραφία  KeresH
Μια σαύρα, η οποία ζει σε άγονες περιοχές και στις ερήμους της κεντρικής Αυστραλίας. Όλο το σώμα της είναι καλυμμένο με αιχμηρά, σκληρά αγκάθια. 
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύεται από τους εχθρούς της. Ποιο είναι εκείνο το αρπακτικό που θα τολμούσε να βάλει στο στόμα του αυτή την αγκαθωτή σαύρα;;
Crown-of-thorns starfish
Φωτογραφία jon hanson
Ένας αστερίας, ενδημικός σε κοραλλιογενείς ύφαλους του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού και της Ερυθράς θάλασσας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος θαλάσσιος αστερίας. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 25 έως 35 εκατοστά.
Όλο το σώμα του είναι καλυμμένο με δηλητηριώδη αγκάθια.  Ο αστερίας παράγει μια νευροτοξίνη, που απελευθερώνεται από τα αγκάθια του. Για το λόγο αυτό δεν είναι ελκυστικός στόχος για τα περισσότερα αρπακτικά των υφάλων.
Αχινός
Φωτογραφία  Marco Busdraghi
Τα μικρά θαλάσσια ζώα, που όλο το σώμα τους είναι καλυμμένο με αγκάθια. 
Απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Χρησιμοποιούν τα αγκάθια τους όχι μόνο για την προστασία τους, αλλά και για να κινηθούν. 
Κάποια είδη έχουν μακριά και πολύ μυτερά αγκάθια. Συνήθως τα αγκάθια τους έχουν μήκος 1-3 εκατοστών. Ο αχινός Diadema antillarum, είδος γνωστό στην Καραϊβική, έχει αγκάθια που το μήκος τους κυμαίνεται από 10-30 εκατοστά. 
Οι κυριότεροι εχθροί τους είναι οι αστερίες και διάφορα σαρκοφάγα ψάρια και ζώα της θάλασσας.
Σκαντζόχοιρος
Φωτογραφία Gibe
Τα μικρά αγκαθωτά θηλαστικά ζώα, που όλοι γνωρίζουμε.
 Υπάρχουν 15 είδη σε 4 γένη. Τα αγκάθια τους έχουν μήκος περίπου 2 εκατοστά και δεν είναι δηλητηριώδη. Όλοι οι σκαντζόχοιροι μπορούν να τυλιχτούν σε σφιχτή μπάλα και με τη βοήθεια υποδόριων μυών να κάνουν τα αγκάθια τους να πεταχτούν προς τα έξω. 
Αυτός είναι ο τρόπος να αμύνονται  έναντι των αρπακτικών. Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιούν. Κάποιοι προτιμούν να διαφύγουν τρέχοντας, άλλοι πάλι μπορεί και να επιτεθούν στον εχθρό τους.
Το ψάρι Porcupine
Φωτογραφία Springcold
Το ψάρι αυτό ζει στις τροπικές ζώνες των μεγάλων ωκεανών: στον Ινδικό, στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό. Έχει μεγάλα, δηλητηριώδη αγκάθια στο σώμα του. 
Όταν απειλείται γεμίζει το σώμα του με νερό ή αέρα και γίνεται σαν μπαλόνι. Με τον τρόπο αυτό, τα αγκάθια του είναι σε πλήρη έκταση, γεγονός που το καθιστά λιγότερο απολαυστικό γεύμα για το αρπακτικό.
Η κάμπια Io
Φωτογραφία Michael Holroyd
Αυτή η κάμπια με το φωτεινό πράσινο χρώμα έχει πολλά αγκάθια, που είναι δηλητηριώδη. Με το παραμικρό άγγιγμα απελευθερώνουν δηλητήριο, που προκαλεί πολύ πόνο. Η κάμπια αυτή θα μεταμορφωθεί σε μια πολύ όμορφη νυχτοπεταλούδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...