Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Ο νομαδικός λαός των Τουαρέγκ

Οι Τουαρέγκ είναι ένας Βερβερικός νομαδικός, κτηνοτροφικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και προφανώς σημαίνει "περιπλανώμενος". 
Στη γλώσσα τους ονομάζονται Imuhay. 
Φωτογραφία Flickr
Ο πληθυσμός τους φτάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους, που περιλαμβάνει τα κράτη: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα, Φάσο, Αλγερία, Λιβύη.
Φωτογραφία Garrondo
Είναι πολύ πιθανό να κατάγονται από τους αρχαίους λαούς της Σαχάρας, όπως περιγράφονται από τον Ηρόδοτο. Περιέγραψε τον αρχαίο Λιβυκό λαό Garamantes, εκ των οποίων αρχαιολογικά στοιχεία βρέθηκαν στα ερείπια της Germa (αρχαιολογικός χώρος της Λιβύης και πρωτεύουσα των Garamantes).
Φωτογραφία  Triss16
Στον πολιτισμό των Τουαρέγκ οι γυναίκες έχουν υψηλή κοινωνική θέση, σε σύγκριση με άλλους Αραβικούς και Βερβερικούς λαούς.
Στους Τουαρέγκ ο κανόνας κάλυψης του προσώπου, που επιβάλλει το Ισλάμ, αντιστρέφεται. Οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, φορώντας τα παραδοσιακά τουρμπάνια (ονομάζονται tagelmust), αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν.
Φωτογραφία  Brend Stirton
Αυτό γίνεται όχι μόνο για λόγους παράδοσης-πιστεύουν ότι διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα-, αλλά και για την προφύλαξή τους, κατά τις μετακινήσεις τους, από τις αμμοθύελλες, που θερίζουν τη Σαχάρα. Επίσης είναι μια "θερμομονωτική" λύση ενάντια στην αφόρητη ζέστη και τον καυτό ήλιο της ερήμου.
Φωτογραφία  haddock
Ονομάζονται και "μπλε άνθρωποι", γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται, από τα ενδύματα που φοράνε (ονομάζονται Alasho), τα οποία είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.
Φωτογραφία  giuseppedr
Όσον αφορά στη θρησκεία τους, είναι μουσουλμάνοι Σουνίτες, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φοράνε, κυρίως οι γυναίκες.
Φωτογραφία  Garrondo
Η γλώσσα τους είναι η Ταμασέκ. Η βερβερική αυτή γλώσσα στηρίζεται στη γραφή Τιφινάγ, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως και από τους άλλους Βέρβερους στην Αλγερία, το Μαρόκο και την Μαυριτανία.
Φωτογραφία  Alain Elorza
Πηγές 1  2

5 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...