Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βάλτοι-σημαντικοί υδροβιότοποι του πλανήτη

Όταν αναφερόμαστε σε βάλτους, συνήθως εννοούμε υδροβιότοπους με λιμνάζοντα νερά. Το μυαλό μας πηγαίνει σε περιοχές όπου υπάρχουν κουνούπια, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν αρρώστιες. 
Γενικά, από τους μυθικούς χρόνους θεωρούνται ανεπιθύμητα για τον άνθρωπο τοπογραφικά στοιχεία, οι οποίοι τους θεωρούσαν άχρηστους και πολλές φορές επικίνδυνους.
Ιστορικά, γίνονταν προσπάθειες αποξήρανσης των βάλτων , κυρίως για λόγους υγιεινής, αλλά και απόκτησης νέων γόνιμων εδαφών.
Η πρακτική αυτή, της αποξήρανσης των βάλτων, σήμερα θεωρείται καταστροφή αξιόλογων οικοτόπων του πλανήτη. Υπάρχουν ελώδεις περιοχές, που είναι σημαντικοί υδροβιότοποι. Αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη ζώων: θηλαστικά, έντομα, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και ψάρια.
 Βέβαια, σε πολλές χώρες έχουν εξαφανιστεί ήδη μεγάλες εκτάσεις.
Με τη σημερινή εγγραφή θα γνωρίσουμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς βάλτους του πλανήτη. Οι φωτογραφίες ίσως σας κάνουν να δείτε τους βάλτους με μια διαφορετική ματιά, αφού έχουν κι αυτοί τη δική τους ομορφιά.
Atchhafalaya
Φωτογραφία  jag355
Ο μεγαλύτερος βάλτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην νότια-κεντρική Λουιζιάνα, ανατολικά του ομώνυμου ποταμού.
Πολλά άγρια ζώα ζουν εδώ, ανάμεσά τους και ένας μικρός πληθυσμός μαύρης αρκούδας.
Φαλακρά κυπαρίσσια και μια ποικιλία άλλων δέντρων αποτελούν ενδιαιτήματα για περισσότερα από 200 είδη μεταναστευτικών πουλιών. 
Φωτογραφία  DanMS
Bangweulu
Φωτογραφία  Mehmet Karatay
Ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους του πλανήτη, βρίσκεται στη Ζάμπια. Είναι ζωτικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. 
Δεκαεπτά ποταμοί τροφοδοτούν το σύστημα Bangweulu, που αποτελείται από τους βάλτους και την ομώνυμη λίμνη.
Ο βάλτος, που είναι μεγαλύτερος από τη λίμνη, καλύπτει μια έκταση 9.000 τετρ. χλμ.
Διοχετεύουν το νερό μέσα από πολλές λίμνες και κανάλια κι αυτό βοηθά να μην πλημμυρίσει η κοιλάδα Luapula την περίοδο των βροχών.
Γύρω από τους βάλτους υπάρχουν πολλά κατοικημένα χωριά.
Στην πολιτεία Φλόριντα, στις ΗΠΑ βρίσκεται ο βάλτος Everglades. Εδώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα και τα όρια μεταξύ τους είναι λεπτά ή δεν υπάρχουν. Μαγκρόβια δάση, λειμώνες, περιοχές με κυπαρίσσια είναι μερικά από αυτά τα οικοσυστήματα.
Υπάρχουν αλιγάτορες, που σκάβουν σε χαμηλά σημεία, τα οποία παραμένουν στο νερό σε όλη την περίοδο της ξηρασίας.
Φωτογραφία  Bogeskov
Honey Island
Φωτογραφία  Paul Mannix
Αυτή η ελώδης περιοχή βρίσκεται στην ανατολική Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ονομάστηκε έτσι λόγω των μελισσών που υπήρχαν σε κοντινό νησί.
Θεωρείται από τις πιο παρθένες ελώδεις περιοχής της Αμερικής. Καλύπτει μια έκταση με μήκος πάνω από 30 χλμ. και είναι προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής.
Φωτογραφία  MacSmith
Το Δέλτα ή ο βάλτος  Okavango, είναι το μεγαλύτερο Δέλτα ενδοχώρας. Βρίσκεται στην Μποτσουάνα, στην έρημο Καλαχάρι και σχηματίζεται από τον ομώνυμο ποταμό.
Πολλά άγρια ζώα ζουν στο Δέλτα, άλλα μόνιμα και άλλα μεταναστεύουν. Ελέφαντες, ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ύαινες είναι ενδεικτικά κάποια από τα άγρια ζώα της περιοχής. 400 είδη πουλιών, 71 είδη ψαριών ζουν εδώ.
Το Δέλτα είναι μια όαση μέσα στην έρημο με άφθονη βλάστηση-πάπυροι και καλάμια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης.
Φωτογραφία  twiga_swala
Okefenokee
Φωτογραφία  Old Shoe Woman
Ο βάλτος Okefenokee βρίσκεται στα σύνορα των πολιτειών Τζόρτζια και Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι στην Τζόρτζια, στην οποία θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα της φύσης της Τζόρτζια.
 Είναι από τους μεγαλύτερους βάλτους στον κόσμο.
Πολλά πουλιά, όπως ερωδιοί, τσικνιάδες, γερανοί ζουν εδώ. Ο βάλτος είναι επίσης γνωστός για τα ερπετά και τα αμφίβια (φρύνοι, βάτραχοι, φίδια, χελώνες, σαύρες) και βέβαια  πολλοί αλιγάτορες. Είναι σημαντικό ενδιαίτημα για την μαύρη αρκούδα.
Πολλά είδη σαρκοφάγων φυτών υπάρχουν στον βάλτο, όπως η Utricularia κ.α. 
Φωτογραφία  Leigh Anna Mosley
Pantanal
Φωτογραφία  miquitos
Το Pantanal είναι ένας τροπικός υδροβιότοπος και ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους του κόσμου. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στη Βραζιλία, αλλά εκτείνεται και στη Βολιβία και στην Παραγουάη.
Σε μια έκταση 140 χιλιάδων τετρ. χλμ. υπάρχουν διαφορετικά οικοσυστήματα, που το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Αποτελεί πατρίδα για 3.500 γνωστά είδη φυτών, 1.000 είδη πουλιών, 400 είδη ψαριών, 300 είδη θηλαστικών, 480 είδη ερπετών και πάνω από 9.000 διαφορετικά υποείδη ασπόνδυλων.
Φωτογραφία    Tambako the Jaguar
Great Dismal
Φωτογραφία  OkayPictures
Στη νοτιοανατολική Βιρτζίνια των ΗΠΑ βρίσκεται ατή η ελώδης περιοχή. Είναι σημαντικός υδροβιότοπος, λόγω της ποικιλίας των άγριων ζώων που ζουν στην περιοχή και των φυτών.
Είναι από τις τελευταίες περιοχές άγριας φύσης στις ανατολικές ΗΠΑ.
Σήμερα είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής, με έκταση 107 χιλιάδες στρέμματα. Πολλά θηλαστικά-ανάμεσά τους μαύρες αρκούδες, βίδρες και νυφίτσες, πάνω από 70 είδη ερπετών και αμφίβιων και περισσότερα από 200 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο εδώ.
Φαλακρό κυπαρίσσι, σφένδαμος, πεύκο είναι μερικά από τα είδη δέντρων της περιοχής.

Φωτογραφία  juszak
Reelfoot
Φωτογραφία  tenncyclist
Η Reelfoot είναι μια ρηχή φυσική λίμνη, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Τενεσί, στις ΗΠΑ.  Είναι η μοναδική φυσική λίμνη στην περιοχή του Τενεσί. 
Η λίμνη αυτή είναι γνωστή για τα φαλακρά κυπαρίσσια, τα οποία υπάρχουν στην περιοχή και στα οποία κάνουν τς φωλιές τους φαλακροί αετοί.
Η λίμνη σχηματίστηκε μετά από σεισμούς που έγιναν το 1811-1812.
Φωτογραφία routh-doyle
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...