Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γουατεμάλα ή αλλιώς "τόπος πολλών δέντρων"

Η Γουατεμάλα είναι χώρα της Κεντρικής Αμερικής, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικά ηφαίστεια. Τα υψίπεδα της χερσονήσου Γιουκατάν καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα της και υπάρχουν και πεδινές περιοχές.  
Χώρα ορεινή, τοπία απίστευτα σκληρά, μικρές έρημοι με αμμόλοφους, λοφώδεις πεδιάδες. Διαφορετικό το τοπίο στις νότιες παράκτιες περιοχές και στις βόρειες πεδινές.
Γουατεμάλα σημαίνει "τόπος πολλών δέντρων" στη γλώσσα Νάουατλ, την ιθαγενή γλώσσα του Μεξικού, γλώσσα των Αζτέκων. 
Ο επισκέπτης έχει πολλά ενδιαφέροντα να δει στη χώρα αυτή. Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο κάποια από αυτά.
Η πόλη Αντίγκουα
Φωτογραφία DaveWilsonPhotography
Μια πόλη στα κεντρικά υψίπεδα της Γουατεμάλας, διάσημη για την καλά διατηρημένη μπαρόκ αρχιτεκτονική με στοιχεία ισπανικού μουδέχαρ (τεχνοτροπία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, 12ου-16ου αιώνα), καθώς και για τα ερείπια εκκλησιών από την περίοδο της ισπανικής κατοχής, όταν η πόλη βρισκόταν στη μέγιστη ακμή της. Από το 1973 είναι Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 
Φωτογραφία DaveWilsonPhotography
Στην πόλη υπάρχει σημαντικός αριθμός μοναδικών μνημείων. Αρκετά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα. Πολλά κτίρια όμως έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς. Η Πλάζα ντε Άρμας-η κεντρική πλατεία της πόλης, το Συντριβάνι των Σειρήνων-σχεδιασμένο το 1739, που δεσπόζει στην πλατεία, το Άρκο ντε Σάντα Καταλίνα-μια αψίδα χτισμένη τον 17ο αιώνα, και ο Καθεδρικός Ναός του Σαν Χοσέ είναι ορισμένα αξιοθέατα.
Φωτογραφία MrPanyGoff
Η λίμνη Ατιτλάν
Φωτογραφία fran001@yahoo.com
Οι Μάγιας ονόμαζαν τη λίμνη Ατιτλάν "ο τόπος που το ουράνιο τόξο παίρνει τα χρώματά του". Μια μεγάλη, κλειστή λίμνη στα βουνά της Γουατεμάλας. Θεωρείται η πιο βαθιά λίμνη της Κεντρικής Αμερικής, με βάθος που εκτιμάται ότι είναι 340 μέτρα.
Φωτογραφία Teomancimit
Περιβάλλεται από τρία ηφαίστεια και γεμίζει έναν τεράστιο κρατήρα, που σχηματίστηκε από μια έκρηξη 84.000 χρόνια πριν. Η Ατιτλάν είναι μία από τις ομορφότερες λίμνες στο κόσμο και αποτελεί πηγή ζωής για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.
Φωτογραφία fran001@yahoo.com
Τα δυτικά υψίπεδα
Δυτικά της λίμνης Ατιτλάν, από τις παρυφές της Αντίγκουα έως τα σύνορα με το Μεξικό εκτείνονται τα δυτικά υψίπεδα της Γουατεμάλας. Είναι ίσως η πιο όμορφη περιοχή της χώρας αυτής. 
Φωτογραφία Simon Burchell
Σε ένα ορεινό τοπίο υπάρχουν πολλές μικρές πόλεις και χωριά, καθένα από τα οποία έχει το δικό του χαρακτήρα και πολιτισμό. Μικρές πεδιάδες πάνω σε απότομες πλαγιές καλλιεργούνται από ανθρώπους οι οποίοι ελάχιστη επικοινωνία έχουν με τον υπόλοιπο κόσμο.
Φωτογραφία Hermann Luyken
Ανάμεσά σε αυτές τις πόλεις ξεχωρίζει η Chichicastenango, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.030 μέτρα και περιβάλλεται από βουνά και κοιλάδες. Είναι γνωστή για τις πολύχρωμες αγορές της κάθε Πέμπτη και Κυριακή, στις οποίες πωλούνται υπέροχα, πολύχρωμα, παραδοσιακά υφάσματα Mayal. 
Φωτογραφία Gabridelca
Ένα φυσικό μνημείο κοντά στην πόλη των Q'eqchi Μάγια, Lanquin. Σχηματίζεται από μια φυσική γέφυρα 300 μέτρων από ασβεστόλιθο, κάτω από την οποία περνάει ο ποταμός Cahabon. Πάνω από τη γέφυρα υπάρχει μια σειρά μικρών λιμνών με υπέροχο τυρκουάζ χρώμα. Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη, το Semuc Champey γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ταξιδιώτες, που έρχονται εδώ για να κολυμπήσουν στα υπέροχα νερά του.
Φωτογραφία miss.anitsa
Η αρχαία πόλη Τικάλ
Φωτογραφία Shuwi
Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του προκολομβιανού πολιτισμού των Μάγιας, που αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 
Η Τικάλ ήταν πρωτεύουσα και ισχυρό βασίλειο των Μάγιας, που έφτασε στο απόγειό της το 200-900 μ.Χ. 
Φωτογραφία annienoelle.garand
Τα ερείπια βρίσκονται μέσα στα τροπικά δάση της βόρειας Γουατεμάλας, που αποτέλεσε το λίκνο του πολιτισμού των Μάγιας. Θαυμάσιοι ναοί και παλάτια, δημόσιες πλατείες, καθώς και κατοικίες διάσπαρτες σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 διαφορετικά κτίρια που χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως το 900 μ.Χ., συμπεριλαμβανομένων ναών, κατοικιών, θρησκευτικών μνημείων διακοσμημένων με ιερογλυφικές επιγραφές και τάφων.
Φωτογραφία annienoelle.garand
Το ηφαίστειο Pacaya
Φωτογραφία  tik_tok
Ένα ενεργό ηφαίστειο που ξέσπασε πρώτη φορά πριν από 23.000 χρόνια. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Αντίγκουα, σε υψόμετρο 2.552 μέτρα. Είναι εύκολα προσβάσιμο και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Μετά από έναν αιώνα αδράνειας, σημειώθηκε βίαιη έκρηξη το 1965 και από τότε εκρήγνυται συνεχώς. Η πιο πρόσφατη έκρηξη ήταν τον Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας βροχή στάχτης έπεσε στην πόλη της Γουατεμάλας, στην Αντίγκουα και σε άλλες.
Φωτογραφία maredith92
Η λίμνη Peten Itza
Φωτογραφία  berniedup
Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Γουατεμάλας είναι ένας παράδεισος άγριας φύσης. Περισσότερα από 100 σημαντικά ενδημικά είδη, κροκόδειλοι, τζάγκουαρ, πούμα, ελάφια, κατοικούν εδώ, όπως επίσης και πολλά είδη πουλιών, όπως παπαγάλοι και τουκάν. 
Φωτογραφία Hopeless 76
Στις βορειοανατολικές όχθες της υπάρχει ο προστατευόμενος βιότοπος Cerro Cahui, μια περιοχή 6,5 τετρ. χλμ. που αποτελεί το σπίτι για πολλά είδη πεταλούδας, για τα τουκάν, είδη μαϊμούδων και πολλά άλλα είδη των τροπικών δασών.
Φωτογραφία blondie2world
Οι ακτές του Ειρηνικού
Φωτογραφία Mszczuj
250 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τα σύνορα με το Μεξικό έως τα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ, με μαύρη ηφαιστειακή άμμο. Υπάρχουν πολλά παραθαλάσσια θέρετρα, όπως το Puerto San Jose, το Puerto Quetzal κ.ά. Το Monterrico είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, λόγω της χαλαρής ατμόσφαιρας της περιοχής αλλά και της προστατευόμενης περιοχής για 4 είδη θαλάσσιας χελώνας. 
Φωτογραφία Mszczuj
Πηγή 1  

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα στην εγγραφή αυτή να προσθέσω ένα σχόλιο, παράταιρο ίσως με το ύφος και το χαρακτήρα του ιστολογίου μου.
    Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα στην οποία το Δ.Ν.Τ. βρίσκεται από το 1984. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. Όμως 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από την πείνα και τον υποσιτισμό.
    Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα στην οποία ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ζούμε σ΄έναν κόσμο στον οποίο η ανθρώπινη ζωή έχει πολύ μικρή αξία έως καθόλου.
    Άραγε, θα αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί και στην χώρα μας, στα δικά μας τα παιδιά;;

    Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα
    http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/geographically/middleeast/%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...