Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ελέφαντας-ένα αξιοθαύμαστο ζώο

Το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό ζώο της Γης είναι ο ελέφαντας. Σύμβολο σοφίας στην ασιατική κουλτούρα, οι ελέφαντες φημίζονται για τη μνήμη και τη νοημοσύνη τους. Το επίπεδο νοημοσύνης τους είναι συγκρίσιμο με αυτό των δελφινιών και των πρωτευόντων θηλαστικών. Ο Αριστοτέλης είχε κάποτε πει ότι ο ελέφαντας είναι το θηρίο που ξεπερνά όλα τα άλλα σε πνεύμα και μυαλό.
Φωτογραφία Danielle Mussman
Η μάζα του εγκεφάλου του ελέφαντα είναι λίγο πάνω από τα 5 κιλά, μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου χερσαίου ζώου. Ποικιλία συμπεριφορών, που βασίζονται στη νοημοσύνη, έχουν αποδοθεί στον ελέφαντα. Ο ελέφαντας θρηνεί, είναι αλτρουιστής, συμπονεί, γελάει, θυμώνει, έχει αυτογνωσία, είναι καλλιτέχνης, παίζει, χρησιμοποιεί εργαλεία.
Φωτογραφία Mat Hayward
Ο εγκέφαλος του ελέφαντα μοιάζει με αυτόν του ανθρώπου όσον αφορά στη δομή και την πολυπλοκότητα. Ο Ασιατικός ελέφαντας είναι ένα από τα εννέα είδη που περνούν το τεστ του καθρέφτη. Το τεστ αυτό εξετάζει εάν ένα ζώο αναγνωρίζει την αντανάκλασή του ως εικόνα του εαυτού του. Εκτός από τον άνθρωπο, όλοι οι μεγάλοι πίθηκοι (ουρακοτάγκοι, γορίλες, χιμπαντζήδες), τα ρινοδέλφινα, οι ευρωπαϊκές κίσσες και οι όρκες περνούν αυτό το τεστ.
Φωτογραφία Michael Nichols
Οι ελέφαντες "τραγουδούν" ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.  Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας, που έδειξε ότι οι ελέφαντες "τραγουδούν", αλλά σε τόση χαμηλή συχνότητα που δεν μπορούμε να τους ακούσουμε. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν υπερήχους, χαμηλής συχνότητας, για να κρατούν το κοπάδι ενωμένο. Επίσης χρησιμοποιούνται από τα αρσενικά για να βρουν ταίρι. Μπορούν έτσι να επικοινωνούν σε απόσταση έως και 6 μιλίων. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το τραγούδι των ελεφάντων παράγεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και του ανθρώπου.
Φωτογραφία safari-partners
Οι ελέφαντες είναι ευαίσθητα ζώα. Αν ένα μικρό στην αγέλη έχει ανάγκη, όλη η ομάδα προσπαθεί να το βοηθήσει και το χαϊδεύουν με την προβοσκίδα τους. Εκπληκτική είναι και η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι θηλυκοί ελέφαντες σε μικρά ελεφαντάκια άλλων μητέρων. Τα φροντίζουν και τα προστατεύουν ακριβώς όπως και τα δικά τους. Η συμπεριφορά αυτή είναι γνωστή ως allomothering. Ακόμα και νεαρές ελεφαντίνες, που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες φροντίζουν τα μικρά άλλων αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρία, μέχρι να έρθει η σειρά τους να αποκτήσουν τα δικά τους μικρά.
Φωτογραφία Michael Nichols
Οι ελέφαντες χαίρονται. Μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες δείχνουν ολοφάνερα τη χαρά τους είναι όταν χαιρετούν ένα φίλο (ακόμα και άνθρωπο) ή μέλος της οικογένειάς τους, στη γέννηση ενός μικρού, όταν παίζουν. 
Είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Συχνά αγγίζουν και χαϊδεύουν ο ένας τον άλλο με τις προβοσκίδες τους.
Φωτογραφία Gorgo
Οι ελέφαντες είναι τα μόνα ζώα, εκτός από τον άνθρωπο, που έχουν τελετές για τον θάνατο. Αν ένας ελέφαντας αρρωστήσει τα μέλη της αγέλης του φέρνουν φαγητό και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Αν πεθάνει, θα προσπαθήσουν να τον επαναφέρουν δίνοντάς του φαγητό και νερό για λίγο διάστημα. Από την στιγμή που η αγέλη θα καταλάβει ότι ένας από αυτούς είναι νεκρός, θα επικρατήσει ησυχία. Σκάβουν ένα ρηχό τάφο και σκεπάζουν το νεκρό σώμα με χώμα και κλαδιά. Παραμένουν δε στο σημείο αρκετές μέρες μετά. Θρηνούν για το χαμό του μέλους της ομάδας τους. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για ελέφαντες που δακρύζουν.
Φωτογραφία Michael Nichols
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2005, οι ελέφαντες συμπεριφέρονται σαν τους ανθρώπους και χαϊδεύουν με τις προβοσκίδες τους τα κόκαλα και τους χαυλιόδοντες όταν βρουν ένα νεκρό άτομο του είδους τους.  Έχουν καταγραφεί μάλιστα περιπτώσεις που ελέφαντες διέσχισαν μεγάλες αποστάσεις για να αγγίξουν με την προβοσκίδα το άψυχο σώμα κάποιου μέλους της αγέλης τους.
Φωτογραφία safari-partners
Οι ελέφαντες είναι μοναδικά και αξιοθαύμαστα ζώα! Δεν είναι οι εντυπωσιακές διαστάσεις τους, αλλά η νοημοσύνη και τα αισθήματά τους που τα κάνουν ξεχωριστά μέσα σε όλο το ζωικό βασίλειο. Είναι ένα θαύμα της φύσης που πρέπει να προστατευθεί!
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...