Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σβάλμπαρντ-εκεί όπου οι πολικές αρκούδες κυριαρχούν

Το αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ είναι το βορειότερο αρχιπέλαγος στον κόσμο. Βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό και αποτελεί το βορειότερο άκρο της Νορβηγίας. Αποτελείται από μια ομάδα επτά κύριων νησιών, από τα οποία τα τρία κατοικούνται.
Φωτογραφία OSPAR Commission
Το αρχιπέλαγος ανακαλύφθηκε το 1596 από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γουίλεμ Μπάρεντς, ο οποίος αναζητούσε το "βόρειο πέρασμα", δηλαδή την εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή Ατλαντικού-Ειρηνικού. Από τότε το Σβάλμπαρντ χρησιμοποιήθηκε ως βάση φαλαινοθηρικών, κυνηγών, εξερευνητών των πόλων, ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη, πεδίο μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ερευνητικό κέντρο και ως βάση του SvalSat, ενός από τα πιο σύγχρονα κέντρα ελέγχου της πορείας των δορυφόρων!
Φωτογραφία Hannes Grobe
Το 60% του αρχιπελάγους είναι παγετώνες, ενώ στα νησιά υπάρχουν πολλά βουνά και φιόρδ. Επτά Εθνικά Πάρκα και είκοσι τρία καταφύγια καλύπτουν τα 2/3 του αρχιπελάγους και προστατεύουν το, σε μεγάλο βαθμό, ανέπαφο αλλά εύθραυστο φυσικό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι το Λογκγέαρμπγεν (Longyearbyen) στο νησί Σπιτσβέργη.
Φωτογραφία coolerclimes
Σβάλμπαρντ στην κυριολεξία σημαίνει "κρύα άκρη", ένα εύστοχο όνομα γι' αυτήν την άκρη της Γης. Το κλίμα είναι αρκτικό, με δροσερά καλοκαίρια (μέσος όρος θερμοκρασίας του Ιουλίου 6,1 °C) και κρύους χειμώνες (μέσος όρος θερμοκρασίας του Ιανουαρίου -15,8 °C). Το νησί Σπιτσβέργη βρίσκεται στη μέση του Αρκτικού Κύκλου, ο Ήλιος από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο δεν δύει, ενώ από τον Οκτώβρη μέχρι τον Φλεβάρη δεν ανατέλλει  καθόλου. Από Νοέμβριο έως Ιανουάριο η αρκτική νύχτα είναι τόσο σκοτεινή που υπάρχει τεχνητός φωτισμός σε 24ωρη βάση!  
Φωτογραφία Ross Mackenzie
Ένας ιδιαίτερος τόπος, στον οποίο απόλυτοι κυρίαρχοι είναι όχι οι άνθρωποι αλλά οι πολικές αρκούδες. Η κυριαρχία τους φαίνεται και από τον πληθυσμό τους: 4.000 περίπου αρκούδες έναντι 2.700 ανθρώπων. Τάρανδοι, αρκτικές αλεπούδες, φάλαινες, φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιοι ελέφαντες και πολλά θαλασσοπούλια κατοικούν επίσης σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη.
Φωτογραφία Global Crop Diversity Trust
Οι πολικές αρκούδες είναι το απόλυτο σύμβολο του Σβάλμπαρντ κι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα. Λάτρεις της πολικής περιπέτειας επισκέπτονται το αρχιπέλαγος. 
Φωτογραφία Tim Melling
Παρόλο που η πολική αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος, η οπλοφορία είναι υποχρεωτική για όποιον θέλει να βγει από τα όρια των οικισμών, για αμυντικούς λόγους και ως έσχατη λύση. Προειδοποιητικές πινακίδες υπενθυμίζουν σε κατοίκους και επισκέπτες ότι ζουν κοντά στις πολικές αρκούδες. Από το 1973, έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις πολικές αρκούδες. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν τον Αύγουστο του 2011. 
Φωτογραφία coolerclimes
Η πολική αρκούδα είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο ζώο του πλανήτη. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος, οι αρσενικές ζυγίζουν συχνά πάνω από 750 κιλά και οι θηλυκές γύρω στα 250 κιλά. Δεν εξημερώνεται ποτέ και είναι πολύ επιθετική και επικίνδυνη. Στον άνθρωπο επιτίθεται σπάνια, κυρίως όταν προκληθεί. Όμως, μια πεινασμένη αρκούδα είναι πάντα απρόβλεπτη και είναι γνωστό ότι μερικές φορές σκοτώνουν και τρώνε ανθρώπους.
Φωτογραφία Ross Mackenzie
Εκτός όμως από τις πολικές αρκούδες, ένα μεγάλος πληθυσμών από θαλασσοπούλια μεταναστεύει στο αρχιπέλαγος. Κατά το τέλος του καλοκαιριού ο πληθυσμός τους φτάνει τα 20 εκατομμύρια, από 30 διαφορετικά είδη. 
Φωτογραφία RobDBates
Η χαμηλή, μεσαία και υψηλή αρκτική βλάστηση στις μονίμως παγωμένες περιοχές, αλλά και στις περιοχές της τούνδρας αριθμεί 165 είδη φυτών και αντιπροσωπεύει το 10% του αρχιπελάγους.
Φωτογραφία RobDBates
Το Σβάλμπαρντ είναι ένα άγονο, τραχύ, σκληρό αλλά και συναρπαστικό μέρος της γης. 
Ένας τόπος στον οποίο η φύση επιβάλλει τους δικούς της κανόνες!!
Φωτογραφία Ross Mackenzie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...