Πηγή φωτογραφίας |
Η Eugenie Clark είναι Αμερικανίδα ιχθυολόγος, γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τα δηλητηριώδη ψάρια των τροπικών θαλασσών και την συμπεριφορά των καρχαριών.
Είναι πρωτοπόρος στον τομέα των καταδύσεων για ερευνητικούς σκοπούς.
Γεννήθηκε (1922) και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη με την μητέρα της, η οποία είχε Ιαπωνική-Σκωτική καταγωγή. Ο Αμερικανός πατέρας της πέθανε όταν η Eugenie ήταν δύο ετών. Ως νεαρό κορίτσι η Clark γοητευόταν από τα ψάρια που έβλεπε στις επισκέψεις της στο ενυδρείο της Νέας Υόρκης. Άρχισε την συλλογή ψαριών, αμφιβίων και ερπετών.
Σπούδασε και ειδικεύτηκε στη ζωολογία. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα triggerfish και τα filefish. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της πραγματοποιούσε έρευνες σε διάφορα ιδρύματα, όπως στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη κ.ά. Το μεγαλύτερο ερευνητικό ταξίδι της ξεκίνησε το 1949, όταν έλαβε μέρος σε ερευνητική αποστολή στη Μικρονησία. Μελέτησε πληθυσμούς ψαριών στο Γκουάμ, στα νησιά Μάρσαλ, στο Παλάου, στις Βόρειες Μαριάνες και στα νησιά Καρολίνες.
Πηγή φωτογραφίας |
Η έρευνα και τα ταξίδια της στην Μικρονησία αποτέλεσαν το αντικείμενο για το πρώτο βιβλίο της με τίτλο Lady with a Spear (1953). Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία με πολλές εκδόσεις και μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες.
Στις διδακτορικές σπουδές της ασχολήθηκε με την έρευνα σχετικά με την αναπαραγωγή των ειδών του γένους Xiphophorus. Έχει μελετήσει την συμπεριφορά, την οικολογία και την ταξινόμηση των ψαριών για περισσότερα από 50 χρόνια, ιδιαίτερα των καρχαριών.
Η Clark έκανε καταδύσεις με τους καρχαρίες για περισσότερα από 30 χρόνια. Γι΄αυτό άλλωστε είναι γνωστή ως "the shark lady". Κατά τη διάρκεια έρευνάς της, ανακάλυψε ότι ένα γαλακτώδες υγρό που εκκρίνεται από ένα πλατύψαρο, το Pardachirus marmoratus, λειτουργεί ως απωθητικό για τους καρχαρίες. Σε δοκιμές που έκανε στον ωκεανό, παρατήρησε ότι πράγματι οι καρχαρίες απέφευγαν να φάνε το ψάρι αυτό.
Η έρευνά της, όλα αυτά τα χρόνια, υποστηρίχθηκε από διάφορους φορείς, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Ινστιτούτο Smithsonian και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διάφορα Πανεπιστήμια και πολυάριθμα βραβεία από το National Geographic Society και άλλα θεσμικά όργανα.
Το 1976 έγινε υπότροφος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, και το 1994 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αριστείας από την Αμερικανική Κοινότητα Ωκεανογράφων. Πολλά είδη ψαριών έχουν ονομαστεί προς τιμήν της.
Οι άνθρωποι την ρωτούν συχνά αν δέχτηκε ποτέ επίθεση από καρχαρία. Απαντάει, ότι πράγματι κάτι τέτοιο έγινε μόνο μια φορά και όχι μέσα στο νερό. Κάποτε οδηγώντας για να πάει σε ένα σχολείο, είχε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου της το κεφάλι ενός καρχαρία-τίγρη. Σε ένα απότομο σταμάτημα προσπάθησε με το χέρι της να κρατήσει το κεφάλι να μην πέσει από το κάθισμα. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει πάνω στο χέρι της και τα δόντια να βυθιστούν σε αυτό και να αιμορραγήσει.
Το 1950, μετά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου της έλαβε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στην ιχθυολογία, στο Marine Biological Station στην Χουργκάντα της Αιγύπτου. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Έλληνα γιατρό Ηλία Παπακωνσταντίνου. Έκανε τέσσερα παιδιά, την Ήρα , την Aya, τον Θεμιστοκλή-Αλέξανδρο και τον Νικόλα-Masatomo.
Η Eugenie Clark ήταν ιδρυτική διευθύντρια στο Mote Marine Laboratory στη Φλόριντα (1955-1967). Το 1968 έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Maryland College Park, του οποίου σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια ζωολογίας. Αν κι έχει αποσυρθεί από τη διδασκαλία, εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο Senior Research Scientist. Έχει δώσει διαλέξεις σε περισσότερα από 60 κολέγια και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει επίσης διδάξει σε 19 ξένες χώρες και σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης σε γυμνάσια και κολέγια.
Οι έρευνές της έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Έχει μοιραστεί τις περιπέτειές της και τον ενθουσιασμό της για την επιστημονική έρευνα σε επιστημονικά περιοδικά, διαλέξεις, αφιερώματα, καθώς και σε άρθρα σε δημοφιλή περιοδικά, όπως το National Geographic και το Science Digest. Έγραψε επίσης το βιβλίο με τίτλο "The Lady and the Sharks" (1969).
Έχει δηλώσει: "Δεν νομίζω ότι ήθελα συνειδητά να γίνω ερευνητής. Δεν νομίζω ότι ήξερα τι είναι ένας ερευνητής. Το μόνο που ήξερα είναι ότι ήθελα να σπουδάσω τα ψάρια. Όταν πήγα στο παλιό ενυδρείο στο Battery Park στη Νέα Υόρκη, σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου μελετώντας τα ψάρια και να πηγαίνω μέσα στο νερό μαζί τους."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου