Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Το σπήλαιο του Λασκό-H Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορικής τέχνης

Μια τυχαία ανακάλυψη από τέσσερις Γάλλους πιτσιρικάδες των περίφημων σπηλαίων του Λασκό , στα Πυρηναία, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1940, μετακίνησε την ιστορία της Τέχνης μερικές χιλιάδες χρόνια προς τα πίσω.
 Οι εγχάρακτες πάνω στην πέτρα παραστάσεις των προϊστορικών προγόνων μας έδειξαν ότι το ανθρώπινο είδος δεν ήταν προορισμένο να ζει κυνηγώντας μόνο την τροφή του, αλλά ένιωθε και την ανάγκη να εκφράσει τον κόσμο του  με τα μαγικά εργαλεία της Τέχνης.
Φωτογραφία:  Sevela
 Το σπήλαιο του Λασκό, που αποκαλείται η Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορικής τέχνης, έκλεισε για το κοινό το 1961, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι πράσινοι λεκέδες από φύκη.
 Οι τουρίστες επισκέπτονται σήμερα ένα αντίγραφο του σπηλαίου που κατασκευάστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση σε κοντινή περιοχή. 
Τα σπήλαια του Λασκό στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι γεμάτα με εκπληκτικά όμορφες βραχογραφίες. 
Φωτογραφία:  Prof saxx
Περιλαμβάνει περίπου 2.000 παραστάσεις, που ομαδοποιούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες: ζώα, ανθρώπινες μορφές και αφηρημένα σχέδια. 
Πάνω από 900 βραχογραφίες αναπαριστούν ζώα (βίσονες, άλογα, αγελάδες και κατσίκια κ.α) και 605 δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. 
Από τις βραχογραφίες των ζώων 364 αναπαριστούν ιπποειδή, 90 αναπαριστούν αρσενικά ελάφια.
 Από τις πιο διάσημες  είναι τέσσερις εικόνες αυτές που αναπαριστούν τεράστιους, μαύρους ταύρους ή βούβαλους, στην "αίθουσα των ταύρων".
Παρά το γεγονός πως τα σπήλαια δεν είναι πλέον ανοικτά για το κοινό, προκειμένου να προστατευθούν οι βραχογραφίες, δίπλα στο Λασκό, υπάρχει αντίγραφο του σπηλαίου και των έργων, που δημιουργήθηκαν με τις ίδιες τεχνικές και υλικά όπως και τα πρωτότυπα.
Η χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14 έχει δείξει ότι οι σπηλαιογραφίες του Λασκό δημιουργήθηκαν πριν 15.000 - 17.000 χρόνια. 
Το σπήλαιο ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 
Φωτογραφία: HTO
Το εξάλεπτο αγγλόφωνο φιλμάκι που ακολουθεί είναι ένας καλός οδηγός για όσους δεν είχαν την τύχη να επισκεφθούν την περιοχή και να νιώσουν την υποβλητική γοητεία του χώρου.
Πηγές: 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...