Το δάσος της Δαδιάς απλώνεται στο μέσο του νομού Έβρου και είναι πολύ γνωστό, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Εκτείνεται από τις ανατολικές πλαγιές της Ροδόπης έως το Δέλτα του Έβρου. Περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου 73.000 στρεμμάτων και μία ευρύτερη περιφερειακή, περίπου 357.000 στρεμμάτων.
Φωτογραφία Terrabook
Η περιοχή του δάσους αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Το δασικό σύμπλεγμα της Δαδιάς εμφανίζει έντονο ανάγλυφο, με πετρώδεις λόφους, ορεινά λιβάδια, πυκνά δασωμένες βουνοπλαγιές, καταπράσινες κοιλάδες, ορμητικά ποτάμια, ρεματιές και σκιερές λιμνούλες.
Φωτογραφία Terrabook
Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Φωτογραφία Sakalis Tassos
Το πλούσιο μωσαϊκό τοπίων που προκύπτει από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών: Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός (Aquila heliaca) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina).
Είναι από τις μοναδικές περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και η μοναδική όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης.
Φωτογραφία JOHNY6
Στην περιοχή φωλιάζουν κάθε χρόνο 20 περίπου ζεύγη μαυρόγυπων, που αποτελούν και το μοναδικό πληθυσμό, που έχει απομείνει στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 48 είδη θηλαστικών, όπως λύκοι, ζαρκάδια, σκίουροι, νυχτερίδες και 41 είδη ερπετών και αμφιβίων.
Φωτογραφία Muriel N.
Το 1980 η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου