Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα 10 ψηλότερα βουνά του πλανήτη

Μια λίστα με τα 10 ψηλότερα βουνά του πλανήτη.
 Η λίστα περιλαμβάνει 100+ βουνά με υψόμετρο μεγαλύτερο από 7.200 μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκονται στην κεντρική και τη νότια Ασία.
10. Annapurna I
Η Annapurna είναι μια σειρά έξι κορυφών στα Ιμαλάια, από τις οποίες η ψηλότερη είναι η Annapurna I. Το συνολικό μήκος τους είναι 55 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 8.091 μέτρα. Το Annapurna είναι μια Σανσκριτική λέξη που στην κυριολεξία σημαίνει "γεμάτη φαγητό", αλλά συνήθως μεταφράζεται ως "Θεά της συγκομιδής". Στον Ινδουισμό είναι η "Θεά της κουζίνας"- η "Μητέρα που ταΐζει". Χωρίς αυτήν υπάρχει πείνα και καθολικός φόβος. Οι κορυφές της Annapurna είναι οι πιο επικίνδυνες για αναρρίχηση. Από το 2007 υπήρξαν 153 αναβάσεις, στην κορυφή Annapurna I και 58 θάνατοι. Το ποσοστό 38% είναι το ψηλότερο που υπάρχει.
Φωτογραφία  Michael McDonough
9. Nanga Parbat
Το "Γυμνό βουνό".
Έτσι μεταφράζεται το όνομά του στα Ελληνικά. Γνωστό και ως "Βουνό-φονιάς" το  Nanga Parbat ήταν από τα πιο θανατηφόρα βουνά, για τους ορειβάτες, το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Από τότε, αν και σε μικρότερο βαθμό, εξακολουθεί να είναι από τα πιο επικίνδυνα βουνά. Βρίσκεται νότια του Ινδού ποταμού, στο Κασμίρ (στο τμήμα που κατέχει το Πακιστάν) και έχει υψόμετρο 8.126 μέτρα.
Φωτογραφία  Ahmed Sajjad Zaidi
8. Manaslu
Το"Βουνό του πνεύματος".
Από τη Σανσκριτική λέξη Manasa, που σημαίνει "νοημοσύνη" ή "ψυχή". Βρίσκεται στο Mansiri Himal, στο κεντρο-δυτικό τμήμα του Νεπάλ. Έχει υψόμετρο 8.156 μέτρα.
Φωτογραφία  Gypsy Cowbo
7. Dhaulagiri I
Το "Λευκό βουνό". 
Αυτό σημαίνει το όνομά του. Έχει υψόμετρο 8.167 μέτρα και βρίσκεται βορειοδυτικά της Pokara, μια σημαντική πόλη και τουριστικό κέντρο στο κέντρο του Νεπάλ.
Φωτογραφία est06
6. Cho Oyu
Η "Τυρκουάζ θεά". 
Αυτό σημαίνει το όνομά του στο Θιβέτ. Έχει υψόμετρο 8.201 μέτρα και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Έβερεστ, στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Θιβέτ.
Φωτογραφία  Kenan2
5. Makalu
Έχει υψόμετρο 8.481 μέτρα και βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Έβερεστ, στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ. Είναι μια απομονωμένη κορυφή και έχει σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας. Είναι από τα πιο δύσκολα βουνά για αναρρίχηση με απότομες και αιχμηρές κορυφογραμμές.
Φωτογραφία  Suraj Manandha
4. Lhotse
Έχει υψόμετρο 8.516 μέτρα και βρίσκεται  στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ και συνδέεται με το Έβερεστ.
Φωτογραφία  PhilipHassell
3. Kangchenjunga
"Οι πέντε θησαυροί των χιονιών". 
Αυτό σημαίνει το όνομά του, επειδή έχει πέντε κορυφές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι πάνω από 8.450 μέτρα. Οι θησαυροί αντιπροσωπεύουν τις πέντε αποθήκες του Θεού, αποθήκες με χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους, σιτηρά και ιερά βιβλία.Έχει υψόμετρο 8.586 μέτρα.
Φωτογραφία  ©hapulcu
2. K2 
Το "Άγριο βουνό".
Είναι κορυφή της οροσειράς Karakoram, η οποία είναι μέρος των Ιμαλαΐων. Βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν-Taxkorgan και Κίνας.Έχει υψόμετρο 8.611 μέτρα και είναι το δεύτερο, σε ποσοστό θνησιμότητας, βουνό για τους αναρριχητές. Για κάθε τέσσερα άτομα που έχουν ανέβει στην κορυφή, ο ένας έχει πεθάνει κατά την προσπάθεια.
Φωτογραφία sjorford
1. Everest
Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του είναι το ψηλότερο σημείο της Γης. Έχει υψόμετρο 8.848 μέτρα και βρίσκεται μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ. 
Το ύψος του μεταβάλλεται κάθε χρόνο κατά μερικά χιλιοστά, λόγω της διαδικασίας της "Ορογένεσης", που δημιούργησε τα Ιμαλάια. Προσελκύει πολλούς έμπειρους ορειβάτες, αλλά και αρχάριους.
Φωτογραφία: shrimpo1967
Πηγή: 1

7 σχόλια:

  1. I love the tall and big mountains around our planet.

    Glad to see and admire through the site of Google.

    I congratulate you and admire you.

    Wishes for a Happy New Year 2015

    Tziastas Thanasis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. you're wonderful, you have the blessing of Almighty

    and continue to be pioneers in discoveries.

    Thanasis Tziastas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τις ευχές!!

      Διαγραφή
  3. I like the news.I enjoy working in the space work(Hotel Industry)I work 40 years and continue.Position: Hotel Manager.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...