Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Χιόνι

Μία από τις πιο όμορφες εικόνες είναι αυτή ενός τοπίου κατάλευκου από το χιόνι. Για όλους μας το χιόνι αποτελεί απόλαυση και ευκαιρία για παιχνίδι.  
Πόσα όμως γνωρίζουμε γι' αυτό; 
Φωτογραφία El Hope 
To χιόνι είναι ένα είδος υετού που αποτελείται κατά 100% από παγοκρυστάλλους, οι οποίοι ενωμένοι μεταξύ τους σχηματίζουν τις χιονονιφάδες. Το μέγεθος των κρυστάλλων είναι 0,25 - 13 χιλιοστά. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού είχε 38 εκατοστά πλάτος και 20 εκατοστά πάχος. Παρατηρήθηκε στη Μοντάνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1887. Η μέση νιφάδα αποτελείται από 180 δισεκατομμύρια μόρια νερού και η τελική της ταχύτητα είναι 1,7 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Φωτογραφία CurlyToes 
Το σχήμα τους γενικά είναι εξαγωνικό. Επικρατούν οι αστεροειδείς μορφές με έξι ακτίνες. Κάθε νιφάδα χιονιού έχει το δικό της μοναδικό σχήμα και είναι διαφορετική από όλες τις άλλες νιφάδες. Η ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε τη προσοχή και το θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Φωτογραφία Héctor de Pereda 
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το χιόνι είναι λευκό, αφού το νερό είναι διάφανο; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα καθαρό νερό δεν έχει χρώμα. Μπορεί όμως να πάρει διάφορες αποχρώσεις, όπως για παράδειγμα το νερό σε ένα λασπώδες ποτάμι.
Ομοίως, το χιόνι μπορεί να πάρει διάφορα χρώματα, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το χρώμα το παγετώνων δεν είναι λευκό, αλλά έχει μια μπλε απόχρωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χιόνι είναι πολύ συμπυκνωμένο.
Καθώς το χιόνι πέφτει μέσω της ατμόσφαιρας και προσγειώνεται στο έδαφος, το φως αντανακλάται από τους μικρούς παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου φως. Όταν το φως φτάνει στο μάτι, όλα τα χρώματα της ίριδας είναι παρόντα και έτσι το φως γίνεται αντιληπτό ως λευκό.
Φωτογραφία Mary-Irene Lang
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακαθαρσίες του χιονιού μπορεί να προκαλέσουν να εμφανιστεί ένα διαφορετικό χρώμα. Για παράδειγμα, η φύκη που μπορεί να αναπτυχθεί πάνω στο χιόνι το εμφανίζει πιο κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο. Ρύποι και συντρίμμια κοντά σε ένα δρόμο μπορούν να κάνουν το χιόνι φαίνεται γκρίζο ή μαύρο.
Φωτογραφία christoph_w 
Το 2007, στη Σιβηρία παρατηρήθηκε το εξής περίεργο φαινόμενο: το χιόνι που έπεφτε σε μια έκταση 1.500 τετρ. χλμ. είχε ένα θαμπό πορτοκαλί χρώμα. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς δημιουργήθηκε από μια μεγάλη αμμοθύελλα στο κοντινό Καζακστάν. Το χρωματιστό χιόνι είναι ασυνήθιστο στη Ρωσία, αλλά δεν είναι ανήκουστο, καθώς έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις μαύρης, μπλε, πράσινης και κόκκινης χιονόπτωσης.

Φωτογραφία rhubarbcake 
Πολλά φαινόμενα σχηματίζονται από το χιόνι. 
Οι χιονοθύελλες-έντονες χειμερινές καταιγίδες που χαρακτηρίζονται από χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους και έντονη χιονόπτωση.
Φωτογραφία beis1  
To χιόνι με αστραπόβροντα (Τhundersnow)-ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, στην οποία πέφτει χιόνι αντί βροχή και παρατηρούνται τα τυπικά φαινόμενα ηλεκτρικής δραστηριότητας, δηλαδή αστραπές και βροντές.
Φωτογραφία beis1  
Η πάχνη ή παγετός, κατά το οποίο οι υδρατμοί που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος συμπυκνώνονται σε μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους και καλύπτουν κάθε αντικείμενο.
Φωτογραφία Emmanuel Boutet
Οι κύλινδροι χιονιού-ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο δημιουργούνται  κυλινδρικές χιονόμπαλες από κομμάτια χιονιού, που έχει πέσει στο έδαφος, τα οποία ανασηκώνονται από τον ισχυρό άνεμο.  
Φωτογραφία Salvi 5
Η χιονοστιβάδα-ένα φαινόμενο που περιλαμβάνει την ολίσθηση μιας μεγάλης μάζας χιονιού από την πλαγιά ενός βουνού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους στα βουνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συμπαρασύρουν πάγο, βράχους, δέντρα και άλλα υλικά στη πλαγιά. 
Φωτογραφία  WSDOT
Οι κύκλοι πάγου-ένα σπάνιο και ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο ένας κύκλος ή δίσκος πάγου σχηματίζεται σε νερό, που κινείται αργά, σε ψυχρά κλίματα. Λεπτές, κυκλικές πλάκες πάγου περιστρέφονται αργά στο νερό. 
Μπάλες πάγου-ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε το 2011 στη λίμνη Μίτσιγκαν των ΗΠΑ. Στη δημιουργία του φαινομένου συντέλεσαν ο αέρας, η κίνηση των κυμάτων και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Φωτογραφία JonathanDBailey
Από το χιόνι προέρχονται πολλές ωφέλειες αλλά και καταστροφές. Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση. Όταν λιώνει παρέχει άφθονο νερό που τροφοδοτεί ποτάμια και χείμαρρους. Στις πολικές περιοχές και στις κορυφές των βουνών, προσφέρεται θαυμάσια στην επικοινωνία και μεταφορά ειδών με έλκηθρα. 
Φωτογραφία Ulrich 
Από την άλλη όμως, η γρήγορη τήξη του δημιουργεί επικίνδυνες πλημμύρες, η τυχόν έντονη χιονόπτωση φράζει δρόμους και παραλύει τις συγκοινωνίες, το βάρος του προκαλεί θραύση δέντρων και δικτύων, ενώ σε πλαγιές δημιουργεί χιονοστιβάδες, που κατερχόμενες προξενούν μεγάλες καταστροφές.
Φωτογραφία gepl
Πηγές  1  3  5  6  7 



2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...