Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Θέα από τις επτά ψηλότερες ηφαιστειακές κορυφές

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για ορειβάτες και ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια είναι η ανάβαση στις ψηλότερες βουνοκορφές του πλανήτη.  Πόσο μάλλον η ανάβαση σε ηφαιστειακές κορυφές, όπως για παράδειγμα στις επονομαζόμενες "Επτά ψηλότερες ηφαιστειακές κορυφές" (Volcanic Seven Summits).
Όταν μιλάμε για τις "Επτά ψηλότερες ηφαιστειακές κορυφές" εννοούμε τα ψηλότερα ηφαίστεια σε καθεμιά από τις επτά ηπείρους (θεωρώντας ότι Βόρεια και Νότια Αμερική είναι δύο ξεχωριστές ήπειροι):
Το Nevado Ojos del Salado στις Άνδεις, το Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, το Ελμπρούς στη Ρωσία, το Pico de Orizaba στο Μεξικό, το Damāvand στο Ιράν, το Giluwe στην Αυστραλία και το Sidley στην Ανταρκτική εκπροσωπούν αντίστοιχα τις: Νότια Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία, Ωκεανία και Ανταρκτική.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε η θέα από τις κορυφές θα είναι υπέροχη. Όσοι λοιπόν από εμάς δεν έχουμε την δυνατότητα να σκαρφαλώσουμε σε αυτές τις βουνοκορφές, δεν υπάρχει λόγος να μην θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα. 
Αυτό το έργο αναλαμβάνουν οι φωτογραφίες. 
Nevado Ojos del Salado
Φωτογραφία Xevi V 
Το Nevado Ojos del Salado είναι ένα τεράστιο στρωματοηφαίστειο στις Άνδεις, στα σύνορα Αργεντινής και Χιλής. Είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου με υψόμετρο 6.893 μέτρα. Στο βουνό επικρατούν  πολύ ξηρές συνθήκες, λόγω της θέσης του κοντά στην έρημο Ατακάμα. Το χειμώνα, το χιόνι σκεπάζει μόνο την κορυφή του. Παρά τις γενικά ξηρές συνθήκες, υπάρχει μια μόνιμη λίμνη κρατήρα, με διάμετρο περίπου 100 μέτρα σε υψόμετρο 6.390 μέτρα, στην ανατολική πλευρά του Ojos del Salado. Το πιθανότερο είναι, ότι η λίμνη αυτή βρίσκεται ψηλότερα από οποιουδήποτε άλλη λίμνη στον κόσμο. Το Ojos del Salado θεωρείται ενεργό ηφαίστειο, με την τελευταία έκρηξή του να έχει καταγραφεί πριν από 1.300 χρόνια.
Φωτογραφία sergejf
Το Κιλιμάντζαρο
Φωτογραφία Muhammad Mahdi Karim
Το Κιλιμάντζαρο , με τους τρεις ηφαιστειακούς κώνους-Kibo, Mawenzi και Shira , είναι ένα ανενεργό ηφαιστειακό βουνό. Είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής με υψόμετρο 5.895 μέτρα. Το Κιλιμάντζαρο είναι ένα μεγάλο στρωματοηφαίστειο. Δύο από τις τρεις κορυφές του, οι Mawenzi και Shira, έχουν εξαφανιστεί, ενώ η Kibo (η ψηλότερη κορυφή) είναι αδρανής και θα μπορούσε να ξεσπάσει και πάλι. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη έχει χρονολογηθεί μεταξύ 150.000 και 200.000 χρόνων πριν.
Φωτογραφία Chris 73
Το Ελμπρούς
Φωτογραφία JukoFF
Στην οροσειρά του Καυκάσου στη Ρωσία, υψώνεται το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης με υψόμετρο 5.642 μέτρα. Το όρος της ευτυχίας ή ευλογημένο βουνό, όπως ονομάζεται, είναι μόνιμα σκεπασμένο με πάγους. Από αυτό τροφοδοτούνται 22 παγετώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν με νερό τα ποτάμια της περιοχής. Το ηφαίστειο θεωρείται ανενεργό αφού δεν έχει καταγραφεί καμιά έκρηξη. Ήταν όμως ενεργό στην Ολόκαινο Εποχή-12.000 χρόνια πριν. Η τελευταία έκρηξη έλαβε χώρα μεταξύ 0 και 100 μ.Χ.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, σε αυτό το βουνό ο Δίας κρατούσε αλυσοδεμένο τον Προμηθέα, επειδή έκλεψε τη φωτιά και την έδωσε στους ανθρώπους.
Φωτογραφία Alan Keller
Το Pico de Orizaba είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό στην Βόρεια Αμερική και το ψηλότερο στο Μεξικό με υψόμετρο 5.636 μέτρα. Το ηφαίστειο είναι ανενεργό με την τελευταία έκρηξη να έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη αναφορά του ηφαιστείου υπάρχει κατά τη διάρκεια της προ-Κολομβιανή εποχή, όπου αναφέρεται από τους ντόπιους ως Poyautécatl που σημαίνει "Το έδαφος που φτάνει τα σύννεφα".
 Φωτογραφία RAIV99
Το Damavand είναι ένα δυνητικά ενεργό ηφαίστειο και η ψηλότερη κορυφή στο Ιράν με υψόμετρο 5,610 μέτρα. Στο βουνό υπάρχουν ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτές οι μεταλλικές θερμές πηγές, που βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές του ηφαιστείου και στη βάση, είναι η απόδειξη της ηφαιστειακής θερμότητας κοντά στην επιφάνεια της γης. Έχει ξεχωριστή θέση στην Περσική μυθολογία και λαογραφία. Είναι το σύμβολο της ιρανικής αντίστασης ενάντια στο δεσποτισμό και στην ξένη κυριαρχία στην περσική ποίηση και τη λογοτεχνία.
Φωτογραφία Alireza Javaheri 
Το όρος Giluwe είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Παπούα Νέα Γουινέα με υψόμετρο 4.367 μέτρα. Είναι ένα ασπιδοειδές ηφαίστειο το οποίο σχηματίστηκε πριν από 650-800 χιλιάδες χρόνια. Στις πλαγιές του παρατηρούνται διαφορετικές ζώνες βλάστησης, απέραντα αλπικά λιβάδια με τεράστια ποικιλία ειδών.
Φωτογραφία GTOMR
Το όρος Sidley είναι το υψηλότερο ηφαίστειο στην Ανταρκτική με υψόμετρο 4.181-4.285 μέτρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο, επιβλητικό, ασπιδοειδές ηφαίστειο. Λόγω της απομακρυσμένης θέσης του παραμένει στην αφάνεια. Είναι ελάχιστα γνωστό ακόμη και στον ορειβατικό κόσμο σε σύγκριση με το πολύ πιο διάσημο όρος Έρεβος, το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο της Ανταρκτικής.
Φωτογραφία U.S. Navy photo

2 σχόλια:

  1. Νίκη μου καλησπέρα.....πως μου αρέσουν τα χιονισμένα βουνά....τρελλαίνομαι και αυριο θα πάω σ`ένα....στο Σέλι....χαμηλά,αν συγκρίνουμε μ`αυτές τις κορυφές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαμηλό αλλά σίγουρα υπέροχο Καλλιόπη. Ελπίζω να πέρασες τέλεια στην χειμωνιάτικη βόλτα σου!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...